null Beeld

Een jaar na de oudejaarsnachtmerrie van Keulen: 'Ruwe handen die jurken openscheurden, borsten betastten en slipjes uittrokken'

Oudejaarsavond 2015 in Keulen. Even was het een feest, maar in geen tijd werd het een hel: massaal werden vrouwen, onder wie ook Belgen, beledigd, vernederd en misbruikt door honderden jongens en mannen van allochtone afkomst. De Keulse journalisten Christian Wiermer en Gerhard Voogt zochten uit wat er die nacht allemaal fout is gelopen: ‘Eerst deed de politie niks, daarna heeft ze de daders recht naar de slachtoffers gedreven.’

Raf Sauviller

'Eerst deed de politie niks, daarna heeft ze de daders recht naar de slachtoffers gedreven'

We spreken Christian Wiermer in de lobby van het Steigenberger Hotel aan de Rudolphplatz in Keulen – buiten is er een uitbundig verlichte kerstmarkt met glühwein en Keulse Grünkohl mit Mettwurst. Wiermer is politiek journalist bij de Duitse krant Express, net als zijn collega Gerhard Voogt. Samen hebben ze net het boek ‘Die Nacht die Deutschland veränderte’ (Riva Verlag) uit, waarin ze nauwkeurig de feiten van de nacht van 31 december 2015 op 1 januari 2016 hebben gereconstrueerd.

Christian Wiermer «Maandenlang hebben Gerhard en ik alle materiaal over die oudejaarsnacht doorworsteld: uren en uren videobeelden en geluidsopnamen, en ruim honderdduizend pagina’s met verklaringen en getuigenissen van 662 slachtoffers van seksueel geweld. Allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal: hoe ze die nacht aan de Dom en in de Hauptbahnhof, het centraal station, werden bedreigd en uitgescholden. Hoe ze werden bepoteld als vee, hoe ze werden omsingeld door groepen van tien, vijftien mannen die hen insloten en zich aan hen vergrepen. Ze vertellen hoe ze die graaiende mannen hoorden lachen en hun dronkenmansadem roken. Hun handen waren overal: ruwe handen die jurken openscheurden, borsten betastten, rokken oplichtten, slipjes uittrokken en aan flarden scheurden. Ze vertellen over mannen, pubers vaak, die ‘Ficki! Ficki!’ (‘Neuken! Neuken!’) riepen. Over mannen die hun vingers in de vagina’s van vaak nog heel jonge meisjes duwden. Ik werd er echt ziek van. Maar dit verhaal moet verteld worden.

»Opvallend is dat ook een aantal Belgische vrouwen het slachtoffer is geworden. Drie van hen zijn in de vroege ochtend van 1 januari naar de politie gestapt, en later hebben meerdere Belgische vrouwen een klacht wegens seksueel geweld en misbruik ingediend bij de politie in Eupen en Malmedy, in de Belgische Oostkantons.»

'Een jaar later zijn nog altijd maar twee daders van seksueel geweld veroordeeld. Tot een voorwaardelijke straf'

Een jaar lang hebben hoofdredacteurs, columnisten en andere opiniemakers elkaar om de oren geslagen met veronderstellingen, overtuigingen en meningen. Maar wat er echt is gebeurd in Keulen, kwam de lezer nauwelijks te weten. Daarom trok Humo een jaar na datum naar de stad waar de vrijheid en de gelijkheid in Europa een forse knauw kregen.


Bewaakte stad

Vrijdagavond, 16 december. Keulen maakt zich op voor de eindejaarsfeesten. Op de Bahnhofsvorplatz, tussen het centraal station en de wereldberoemde Dom, staat al het hele jaar een mobiel politiekantoor. Daarachter staan zes patrouillewagens geparkeerd. Overal lopen agenten. Om kwart voor acht komen zeven grote Mercedesbussen het plein opgereden, waaruit tientallen agenten in zware uitrusting komen gestapt.

undefined

'Wat opvalt in de videobeelden, is hoe respectloos die straat­criminelen zijn tegenover de politie. Ze tonen geen enkele angst'

Met eindejaar zal Keulen bijzonder veilig zijn voor vrouwen. De deelstaat Noordrijn-Westfalen zet meer dan 1.500 politiemensen in die het centrum van de stad moeten bewaken: tien keer meer dan vorig jaar. Het stadsbestuur zorgt voor zeshonderd extra veiligheidsagenten, en de overkoepelende Bundespolizei maakt achthonderd agenten vrij voor de bewaking van alle stations en treinen in Noordrijn-Westfalen. Van hen gaan er driehonderd naar Keulen. Bovendien komt er overal camerabewaking: in en rond het station alleen al hangen tweehonderd van de modernste beeldcamera’s die hoogwaardige beelden afleveren, kunnen inzoomen en mensen in de massa volgen. Alle wijken in het centrum krijgen extra verlichting en rond de Dom en de Hauptbahnhof wordt het ten strengste verboden om nog vuurwerk af te steken.

Wiermer «De politie is nu zeer aanwezig in het straatbeeld: ze wil de burgers, en vooral de vrouwen, weer een gevoel van zekerheid geven. Ze treedt snel en hard op tegen iedereen die de veiligheid op straat in gevaar brengt, en ze heeft er nu ook de middelen voor. Ze krijgt alles wat de politici vroeger systematisch weigerden: apparatuur, voertuigen, extra personeel… ‘Als we een slagkruiser op de Rijn zouden vragen, zouden we die ook krijgen,’ hoorde ik een agent lachend zeggen.»

HUMO Wie zijn die mensen die de veiligheid op straat in gevaar brengen?

Wiermer «In de eerste plaats jonge straatcriminelen: handtasdieven en dealers uit Marokko en Algerije. Nafri’s noemt de politie ze, Noord-Afrikaanse boefjes van vaak geen 15 jaar oud.»

We wandelen langs de ringlanen rond de Keulse binnenstad, naar het plein aan de Dom en het centraal station. Alles is rustig: reizigers lopen het station in en uit. Nergens zie je jongeren van Noord-Afrikaanse origine met hun opgeschoren koppen, hiphoppetten, dure sneakers en dito Moncler-jasjes, die in heel Europa in en rond stations hangen, en die tot eind 2015 elke avond met tientallen rond het station van Keulen zwierven, op zoek naar slachtoffers.

Wiermer «Ze zijn er nog wel, maar veel minder. De stad wordt nu zwaar bewaakt.»

undefined

'De Duitse overheid heeft wel één ding geleerd: het is beter die criminelen uit te wijzen dan ze voor de rechter te dagen'

undefined

null Beeld

HUMO Zijn zij ook verantwoordelijk voor de aanrandingen van Silvesternacht 2015?

Wiermer «Ja. Er zijn op dit moment 333 mensen geïdentificeerd en in beschuldiging gesteld voor tijdens Silvesternacht 2015 gepleegde feiten. Meer dan 60 procent van de beschuldigden komt uit Marokko en Algerije.»

HUMO En de anderen?

Wiermer «Dat zijn Tunesiërs, Syriërs, Irakezen, Afghanen… Ze zijn zo goed als allemaal afkomstig uit moslimlanden. Er zijn ook 25 verdachten met de Duitse nationaliteit, maar die hebben allemaal een islamitische achtergrond.»

HUMO Het zijn ook bijna allemaal vluchtelingen?

Wiermer «Het gaat om mensen die heel recent in Duitsland zijn gearriveerd. De overgrote meerderheid zit in asielprocedures en opvangprogramma’s. Bij de politiecontroles zagen de agenten die bewuste nacht alleen mensen met een BüMA, een document dat zegt dat je asielzoeker bent. Maar de woorden vluchteling en asielzoeker dekken de lading niet. Mensen komen naar Europa en naar Duitsland om uiteenlopende redenen. Je hebt enerzijds politieke vluchtelingen: mensen die hun land verlaten, op de vlucht voor de oorlog daar, of omdat ze worden vervolgd – zij kunnen hier asiel krijgen. Veel Syriërs verkeren in dat geval. Anderzijds heb je economische vluchtelingen, die hier een beter leven komen zoeken – zoals veel Afrikanen, of de Albanezen uit Kosovo. Maar er is nog een derde categorie, waarover niemand spreekt: de Keulse politie noemt hen ‘criminele vluchtelingen’, mensen die naar hier komen om van de misdaad te leven – of ze nu in hun eentje handelen, of zich organiseren in bendes. Het grootste deel van de Noord-Afrikaanse jongeren die naar Duitsland komen, zit in die categorie. Daar laat de politie geen enkele twijfel meer over bestaan in haar analyses. Het zijn vaak de oudste zonen van families die worden uitgezonden om aan geld te raken, legaal of illegaal, en ze hebben niet zelden al een strafblad in hun land van herkomst. Het valt ook op hoe ze allemaal uit dezelfde kleine Marokkaanse steden en dorpen komen en hoe ze met dezelfde mensensmokkelaars naar Europa zijn gekomen. Ze reizen vermomd als asielzoekers via dezelfde routes als de politieke vluchtelingen, over de Middellandse Zee of via Turkije. Ze gooien onderweg hun identiteitspapieren weg of ze nemen een andere nationaliteit aan. Ze geven zich dan uit voor Syriërs of Irakezen, want ze weten dat ze hier anders geen enkele kans maken op erkenning en bescherming als politieke asielzoeker: 99,5 procent van de asielaanvragen uit Noord-Afrika wordt geweigerd in Duitsland. Maar toch blijven ze komen. Je zag hun aantallen stijgen vanaf 2012, en in de zomer van 2015 begonnen ze met duizenden tegelijk Duitsland binnen te stromen, ongecontroleerd.»

HUMO Waarom blijven ze komen?

Wiermer «Omdat hier veel te rapen is, en omdat ze weten dat hen weinig kan gebeuren. Van tijd tot tijd worden ze wel opgepakt door de politie, maar ze zijn even snel weer vrij. De kans op een zware veroordeling is zeer klein en van uitwijzing is er lang helemaal geen sprake geweest. Het uitwijzingssysteem in Duitsland is pas onlangs beter gaan werken.»

HUMO Veel Duitse steden hebben last van Noord-Afrikaanse criminelen, maar waarom lijden Keulen en naburige steden als Düsseldorf er het meest onder?

Wiermer «Het gros van de Noord-Afrikaanse asielzoekers komt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen terecht. De federale bondsstaat hanteert bij de opvang van de vluchtelingen een geografisch verdeelsysteem op basis van hun vermoedelijke nationaliteit. Tunesiërs worden ondergebracht in Saksen, in het oosten van Duitsland, en Marokkanen en Algerijnen moeten naar Noordrijn-Westfalen, het grootste Duitse bondsland. Meer dan 50 procent van de Noord-Afrikaanse nieuwkomers zit hier in opvangcentra in Keulen, Düsseldorf, Dortmund, enzovoort. De overigen gaan naar de deelstaat Baden-Württemberg. Het opdelen volgens nationaliteit is bedoeld om de zaken administratief te vergemakkelijken. Maar het zorgt ook voor een probleem dat al langer zichtbaar is, want Silvesternacht 2015 is echt niet uit de lucht komen vallen.

»Het begon allemaal in 2012. Toen stelde men in Keulen een sterke toename vast van het aantal straatroven, vooral aan het station en in de uitgaansbuurt – de Party-Meile aan de Hohenzollernring en de Hohenstaufenring. Snel bleek dat de pas gearriveerde Noord-Afrikanen daarvoor verantwoordelijk waren. Ze worden hier Antänzer genoemd, naar de truc die ze gebruiken om mensen te beroven. Drie of vier daders dansen rond het slachtoffer, en één van hen loopt voortdurend tegen hem aan en probeert hem te laten struikelen. De anderen maken dan van de gelegenheid gebruik om het slachtoffer te bestelen. Die truc wordt ook wel de Poldi-techniek genoemd, naar de voetballer Lukas Podolski. Hij is zijn carrière begonnen bij FC Köln en staat bekend om zijn schijn- en dribbelbewegingen.

»In 2015 waren de Noord-Afrikaanse straatdieven een echte plaag geworden. In drie jaar tijd werden in Keulen alleen al zeventienduizend Marokkanen en Algerijnen gearresteerd en geregistreerd voor criminele feiten. Zeventienduizend verschillende daders! En ze gingen almaar driester te werk: er kwamen steeds meer meldingen binnen van mensen die waren neergeslagen of neergestoken. De daders bleken ook steeds vaker onder invloed van alcohol en drugs te zijn.»

HUMO En toen kwam de Silvesternacht van 2015.

Wiermer «Inderdaad. Met honderden kwamen ze die avond naar de Keulse stationsbuurt afgezakt. Een aantal van hen stond al bekend bij de politie wegens hun criminele activiteiten – sommigen waren het afgelopen jaar al veertig of vijftig keer gearresteerd. Maar er waren ook honderden anderen, uit alle opvangcentra in Noordrijn-Westfalen en elders in Duitsland.»

HUMO Er is die nacht zelfs een Algerijn met een Frans toeristenvisum opgepakt.

Wiermer «Inderdaad. En de politie denkt dat er ook Marokkanen uit België naar Keulen zijn gekomen, maar die hebben ze niet kunnen opsporen.»

HUMO Waarom kwamen die allemaal met Nieuwjaar naar Keulen?

Wiermer «Omdat ze de stad kennen en omdat Keulen een bekende feeststad is, volgens een studie van het Bundeskriminalamt in Wiesbaden, de federale recherche dus. Nieuwjaar in Keulen is gratis en heel spectaculair, met het vuurwerk boven de Rijn en de Dom als achtergrond.»


Ongesluierd

HUMO Rond halfelf op oudejaar begonnen de aanrandingen. Die straatcriminelen hadden toch niet de reputatie van seksdelinquenten?

Wiermer «Dat klopt. Daarom heeft de politie het over de broken window-theorie: de misdaad tiert welig in een omgeving waar je ongestraft de wet kunt overtreden. En dat was toen zeker het geval. Er was die avond nauwelijks politie te zien in en rond het station en aan de Dom, en dus kon de situatie snel uit de hand lopen. De mannen begonnen met flessen te gooien en vuurpijlen af te schieten. Toen de weinige agenten niet ingrepen, richtten ze vuurwerk op passerende feestvierders en begonnen ze hen te bestelen. Opnieuw liet de politie begaan. En toen kwamen de vrouwen aan de beurt. Zij waren feestelijk gekleed en wilden zich amuseren, en dat werkte als een rode lap op een stier bij de migranten. Het vrouwbeeld dat overheerst in de moslimlanden, staat haaks op de manier waarop vrouwen bij ons leven. Zij vinden dat vrouwen niet zoveel waard zijn en dat ze ter beschikking van mannen moeten staan. Het gebrek aan respect voor vrouwen, en zeker voor niet-islamitische, was die avond schrijnend. Wat ook opvalt in de videobeelden, is hoe respectloos ze tegenover de politie staan. Ze tonen geen angst. Waarom zouden ze ook? Niemand doet hen wat.»

undefined

'Hun handen waren overal: ruwe handen die jurken openscheurden, borsten betastten, rokken oplichtten, slipjes uittrokken.' (Foto: het centraal station van Keulen)'

undefined

null Beeld

HUMO Stemmen in Duitsland zeggen dat het ook een islamistische aanslag op de waarden van vrijheid en gelijkheid was.

Wiermer «Natuurlijk moet je je vragen stellen als je ziet dat alle verdachten dezelfde religieuze achtergrond hebben. Op de politievideo’s is duidelijk te horen dat in de massa op het plein ‘Allahu Akbar’ werd gescandeerd (‘Allah is groot’, red.). Na de feiten verklaarde een zekere Abu Yussuf, een imam in de voorstad Köln-Kalk, dat de vrouwen hun verdiende loon hadden gekregen omdat ze ongesluierd rondliepen. ‘Halfnaakt,’ zei hij. De politie vermoedde dat de massale aanranding was gepland door radicale moslims, maar daar is geen enkele aanwijzing voor gevonden. Sommige verdachten lieten in hun verklaring wel optekenen dat ze de kufar, de ongelovigen, wilden aanpakken. Sommigen zeiden dat ze alleen van ongelovigen stalen, niet van moslimbroeders. Maar een complot? Niemand van de verdachten heeft een radicale achtergrond, niemand staat op de lijst van gevaarlijke personen. Vermoedelijk zijn er wel daders met andere motieven, maar voor het merendeel ging het tijdens Silvesternacht niet om islamisten, maar om criminelen met een moslimachtergrond.»

HUMO In moslimlanden heb je het fenomeen van de taharrush gamea, waarbij groepen mannen in openbare ruimtes vrouwen massaal aanvallen en aanranden.

Wiermer «Het was in elk geval voor een deel georganiseerd: de criminelen belden en sms’ten elkaar om naar Keulen te komen.»


Wegmoffelen

HUMO De politie heeft een grote verantwoordelijkheid in het schandaal, lees ik in uw boek: ze heeft de daders laten begaan.

Wiermer «Op de tapes hoor je steeds opnieuw hoe vrouwen in paniek het noodnummer bellen en zeggen dat er geen enkele agent te zien is op het plein. Dat lees je ook in hun latere verklaringen. En de weinige agenten die er wél waren, stuurden hen wandelen: ze zeiden dat ze met hun klachten naar de politiepost moesten. Daar was maar één beambte aanwezig, en hij had gemiddeld twee uur nodig voor elke klacht. Maar er waren die nacht honderden vrouwen met klachten! Het ergste vonden de slachtoffers dat ze niet werden geloofd. Te vaak kregen ze van de politie te horen: ‘Niet overdrijven, zo erg zal het wel niet geweest zijn.’ Of: ‘Je was beter thuisgebleven, je weet toch dat je ’s nachts niet op straat moet rondlopen?’ Ze waren net aangerand, en ze botsten daarna op ongeloof en onbegrip.»

undefined

'Te vaak kregen slachtoffers van de politie te horen dat ze 's avonds niet op straat moesten rondlopen'

HUMO De politie heeft geprobeerd dat in de doofpot te stoppen?

Wiermer «Er zijn die avond grote fouten gemaakt en men heeft aanvankelijk geprobeerd om die weg te moffelen. Zo beweerde de politie eerst dat ze geen aanwijzingen had voor het massale karakter van de aanrandingen en dat ze pas laat na middernacht de eerste melding over seksueel geweld had binnengekregen. Pas om 1.44 uur ’s morgens lezen we in het politielogboek: ‘Het probleem is ingeschat. We gaan nu massaal achter de Noord-Afrikanen aan.’ Maar wij hebben zwart op wit kunnen aantonen dat dat níét waar was. De politie was al veel vroeger op de hoogte gebracht van wat er in en rond het station gebeurde. De eerste oproep over seksueel geweld kwam om 22.30 uur binnen. En die oproep werd meteen gevolgd door andere. Maar ze werden niet serieus genomen en kregen dus een lage prioriteit.

»Bovendien maakte de politie de zaak nog erger toen ze na middernacht eindelijk besloot om het plein schoon te vegen. Daarbij joeg ze de migranten het station in, waar het treinverkeer al een tijd stillag omdat er mensen op de sporen rondliepen. De oproerkraaiers botsten er op de mensenmassa die op de perrons op de treinen stond te wachten en niet meer voor- of achteruit kon. De politie dreef de daders dus naar de slachtoffers. De meeste seksuele delicten werden daar en op dat moment gepleegd.

»Het is niet zo dat de politie daarna heeft geprobeerd de aanrandingen te minimaliseren en de nationaliteit van de verdachten te verzwijgen. Wel heeft ze een enorme blunder begaan toen iemand van haar persdienst op 1 januari een communiqué verspreidde waarin stond dat er die avond geen vuiltje aan de lucht was geweest. Dat was heel dom.»

HUMO Wie heeft dan geprobeerd om de omvang van de aanrandingen en het feit dat het om vluchtelingen ging, te verdoezelen?

Wiermer «De politici, en meer bepaald van de socialistische SPD, die in de deelstaat Noordrijn-Westfalen samen met de groenen regeert. Mensen als minister-president Hannelore Kraft en minister van Binnenlandse Aangelegenheden Ralf Jäger worden ervan beschuldigd de misdaden die met Silvesternacht werden begaan, te hebben goedgepraat en geminimaliseerd. Het staat als een paal boven water dat mensen uit de SPD-entourage geprobeerd hebben om de politiecommunicatie te beïnvloeden. Mijn collega en ik hebben een paar maanden geleden uitgebracht dat er op 1 januari 2016 al iemand van het ministerie van Binnenlandse Aangelegenheden naar de politie heeft gebeld die eiste dat de woorden ‘verkrachting’ en ‘Noord-Afrikanen’ uit de communiqués voor de pers zouden worden gehouden. Maandenlang hebben Jäger en co. ontkend dat dat telefoontje er is geweest. Nu beweren ze dat er wel is gebeld, maar dat ze niet weten door wie, want toevallig is het logboek van die dag gewist. De SPD weigert ook de interne communicatie over Silvesternacht vrij te geven voor de onderzoekscommissie die is ingesteld in het parlement van Noordrijn-Westfalen.»

HUMO Jäger en Kraft hebben vooralsnog geen ontslag genomen. Maar de kop van hoofdcommissaris Wolfgang Albers is wel al gerold.

Wiermer «Je kunt Albers persoonlijk niets aanwrijven, maar hij is wel verantwoordelijk voor de fouten van de politie. Hij noemt zichzelf nu een zondebok, en dat klopt voor een deel ook. Als politiecommissaris heeft hij in 2015 geprobeerd om het probleem van de Noord-Afrikaanse Antänzer aan te pakken. Hij vroeg het ministerie van Binnenlandse Aangelegenheden om camerabewaking en hij eiste meer personeel. De politiek zei neen.»


Een beetje gestraft

HUMO Zijn er al veel daders veroordeeld?

Wiermer «Er zijn 1.222 klachten ingediend, en 513 ervan hebben te maken met seksueel getinte beledigingen, verbale seksuele agressie en pogingen tot verkrachting. Er zijn 1.310 slachtoffers, van wie 662 slachtoffers van seksueel geweld. Er zijn 333 mensen in beschuldiging gesteld, en 87 van hen voor seksuele misdrijven. Tegen die 333 verdachten zijn 267 dossiers geopend, en tegen de 87 verdachten van een seksueel misdrijf nog eens 60 dossiers. Van de 267 dossiers zijn er ondertussen 124 geseponeerd: 80 omdat men geen concrete feiten kon formuleren, en 29 verdachten zijn ondertussen ook spoorloos verdwenen.

undefined

'Veel videomateriaal is van slechte kwaliteit: daar kun je niet mee naar de rechtbank'

»Slechts een handvol daders van Silvesternacht is nu veroordeeld voor diefstal. De zwaarste straf was een jaar en negen maanden effectief voor een Libiër. Slechts tegen vijf verdachten kon men een seksueel misdrijf bewijzen. Twee van hen zijn veroordeeld: een Algerijn en een Irakees.»

HUMO Zij kregen elk een jaar voorwaardelijk. Geen te beste beurt voor de Duitse magistratuur.

Wiermer «De Algerijn, die daarna beweerde dat hij een valse naam had opgegeven en eigenlijk een Marokkaan is, had aan het station een Duitse jongen in het gezelschap van twee meisjes bedreigd. Hij had gezegd: ‘Drie uur seks, geef me die meisjes of ik vermoord je.’ De jongen verklaarde later dat een aantal mannen zich als beesten op de meisjes hadden gestort. Die Algerijn of Marokkaan lachte toen hij de rechtbank uitliep en ging buiten, voor het oog van de camera, zijn voorwaardelijke straf vieren. Zijn slachtoffer bleef in tranen achter in de rechtbank.»

HUMO Over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn van 19 december zei bondskanselier Merkel dat de dader geïdentificeerd en gestraft zou worden. Optimistisch, als je de resultaten van het onderzoek naar de feiten van Silvesternacht ziet.

Wiermer «Men heeft er anders hard op gewerkt. Kosten noch moeite werden gespaard: er zijn meer dan 160 onderzoekers op de dossiers gezet. Bij Scotland Yard in Londen zijn ze een super-recognizer gaan halen, een man die gespecialiseerd is in het herkennen van gezichten in grote massa’s. Dat blijkt een speciale gave te zijn. Slechts een heel klein percentage mensen beschikt over dat talent. De Keulse politie heeft ondertussen zelf ook super-recognizers opgeleid.

»Maar het grote probleem is het bewijsmateriaal. Bij de diefstallen heeft de politie wel bewijslast kunnen verzamelen: vaak vond ze het gestolen goed gewoon terug onder het bed van de asielzoeker in het opvangcentrum. Maar bij de aanrandingen ligt dat anders. Daar heb je nauwelijks materiële sporen en bewijzen voor en uiteraard ontkennen alle verdachten bij hoog en laag dat ze er iets mee te maken hebben. Het komt er dus op aan hen formeel te identificeren, maar het beschikbare videomateriaal is van slechte kwaliteit en laat ruimte voor twijfel. Daar kun je niet mee naar de rechtbank. En veel vrouwen hebben hun aanranders niet herkend. Dat is ook te begrijpen: die avond was één kolkende chaos vol geroep, rook en vuurpijlen. De daders werkten in groep en vaak werden de vrouwen langs achteren aangevallen. Het gevolg is dat er nauwelijks zaken tot voor de rechter raken.

»Maar de Duitse overheid heeft wel één ding geleerd. Het is beter die mensen uit te wijzen dan ze voor de rechter te dagen. Steeds meer criminelen worden opgepakt en in een uitwijzingsprocedure gestoken. Daar zijn ze écht bang voor.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234