Door een foutje van MediaMarkt kon Nederlander Nemo Strengman (22) voor nog geen 7 euro drie iMacs op de kop tikken. Beeld ANP - RV
Door een foutje van MediaMarkt kon Nederlander Nemo Strengman (22) voor nog geen 7 euro drie iMacs op de kop tikken.Beeld ANP - RV

Test AankoopSimon November

‘Een jeansbroek van 100 euro die plots 50 kost, valt te begrijpen. Maar een computer voor 3 euro? Dat is te gek voor woorden’

Het nieuws over Nederlander Nemo Strengman die drie iMacs op de kop tikte voor een appel en een ei, is niemand ontgaan. De jongeman wordt momenteel aangespoord om de computers terug te brengen, maar blijft volhouden dat hij in zijn recht is. ‘Zo werkt het helaas niet,’ meldt Simon November, woordvoerder bij Test Aankoop. Hij laat zijn licht schijnen over de situatie.

HUMO Waarom moet Nemo de computers terugsturen naar MediaMarkt? De jongeman stelt namelijk dat de verkoop rond is, omdat de keten de computers heeft verzonden.

SIMON NOVEMBER «Het gaat hier om een manifeste fout die de koper zelf had kunnen inzien. De jongeman wist goed genoeg dat een Apple computer van 2000 euro niet plots 3 euro kon kosten. Fouten maken is menselijk, ook bij grote elektronicaketens. Dit is dus gewoon plat opportunisme langs zijn kant.

»Ik snap dat Nemo stelt dat de verkoop rond is, maar zo werkt het helaas niet. De dienst die instaat voor de verzendingen zal waarschijnlijk apart opereren en niets met deze fout te maken hebben. Dat is hoogstwaarschijnlijk de reden dat hij die computers heeft ontvangen.»

HUMO MediaMarkt wil een rechtszaak aanspannen tegen de jonge Nederlander, omdat hij de computers niet wil terugsturen. Zou hij zijn gelijk kunnen halen?

NOVEMBER «Ik denk het niet. De consument moet de intentie van de verkoper kunnen wikken en wegen. In dit geval: ‘Wil de verkoper deze iMac werkelijk verkopen aan zo’n lage prijs?’ Toch kan de consument zijn gelijk halen. Onder omstandigheden mag de consument de bedoelingen van de verkoper nader onderzoeken. Deze mag dan nagaan of de verkoper beseft wat hij heeft verklaard. Met andere woorden: de koper moet kunnen bewijzen dat hij erop vertrouwde dat de verkoper werkelijk aan die prijs wou verkopen. Dit wordt ook weleens de vetrouwensleer genoemd.

»In dit geval gaat de vertrouwensleer niet op. Iedereen weet dat deze prijs te gek voor woorden is. Een jeansbroek die normaal 100 euro kost en nu nog maar 50, klinkt logischer. Een iMac van nog geen 3 euro klinkt dan weer te gek voor woorden. De kans dat Nemo de zaak wint, is dus zeer klein. Mijn gouden raad is dus dat hij de toestellen best netjes terugstuurt.»

HUMO Een reactie onder het eerste artikel: ‘Laat die jongen die computers toch houden. MediaMarkt is al rijk genoeg.’

NOVEMBER «Wetten bestaan er om nageleefd te worden. Anders raakt het hele systeem uit balans en ontstaat er onduidelijkheid. Zoals ik al eerder aanhaalde, is het menselijk om fouten te maken. Dat overkomt iedereen. De iMacs zal Nemo niet mogen houden, maar MediaMarkt kan er wel voor kiezen om hem ter compensatie een tegoedbon te schenken. Maar goed, laten we nu even afwachten wat er verder gaat gebeuren. Daar zal de rechter hoogstwaarschijnlijk over beslissen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234