null Beeld

'Een land in burgeroorlog verlaten, is moeilijker dan erheen gaan'

Op het moment dat de meesten hun ogen willen sluiten voor een gewelddadige burgeroorlog, trekt de Belg Peter Bouckaert, urgentiedirecteur bij Human Rights Watch, erheen. Om de mensenrechtenschendingen te documenteren, om de daders ter verantwoording te roepen. Zoals vorig jaar in Syrië, en nu in de Centraal-Afrikaanse Republiek. ‘Het is nodig. Zodat niemand kan zeggen: we wísten het niet. Zoals in Rwanda.’

‘Weinig mensen ter wereld confronteren oorlogsmisdadigers met hun misdaden op het moment dat ze die aan het plegen zijn.’ Peter Bouckaert, urgentiedirecteur bij Human Rights Watch, doet het wél en al jarenlang. Ook nu weer, in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar het geweld stilaan elke verbeelding tart en gevreesd wordt dat binnenkort de hele moslimgemeenschap is uitgeroeid of verdreven, confronteert hij krijgsheren met hun wandaden.

Alle internationale media weten Peter Bouckaert te vinden. Hij staat niet voor niets bekend als ‘one of the most skillful human-rights investigators of his time’. Mede door zíjn veldwerk kon de voormalige Servische president Milosevic worden aangeklaagd, Bouckaert onderzocht de gifgasaanval in Syrië en vernam als één van de eersten ter plaatse dat kolonel Kadhafi dood was.

Uit welk hout moet je gesneden zijn om in zo’n job te excelleren? ‘Angst helpt niet als je dit soort werk doet. Je moet slim zijn en voortdurend aan je eigen veiligheid denken, maar angst hoort niet bij de emoties die ik dan gewaarword. Dat betekent niet dat ik een macho ben. Integendeel, met een machoattitude naar een conflictzone trekken is erg dom. Als ik met een krijgsheer praat, probeer ik vooral te begrijpen wat hen motiveert om zulke misdaden te begaan. Ik vind het belangrijk om hen te zien als mensen, niet als monsters.’

En hoe schud je dat frontleven af als je terugkeert naar een doodgewoon gezinsleven? Moeilijk, leid ik af uit Bouckaerts Facebookpagina tijdens zijn week vakantie: naast de trotse foto’s van zijn zoontje op ski’s staan weerzinwekkende beelden uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. ‘Een land in burgeroorlog verlaten is moeilijker dan erheen gaan. Het is héél moeilijk om na zeer intense ervaringen terug te keren en te proberen om normale gesprekken en relaties te hebben. Maar nét dat is zo essentieel om deze job op een gezonde manier te kunnen doen.’ Een gesprek met een bijzondere Belg die wat hij doet ‘niet meer dan normaal vindt’.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234