null Beeld

Een leuker woord voor 'stiefmoeder'? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Als Sneeuwwitje nu leefde, stortte ze zich in de armen van een Syriëstrijder om in Raqqa een nieuw leven te beginnen.

Hugo Matthysen

Niets is zo relatief als relaties. Niet zo lang geleden liep je hand in hand langs de korenvelden, nu zit je te ruziën over de vraag wanneer de kleine Axelle best van papa naar mama verkast: zondagavond of maandagochtend. Gelukkig heb je een nieuwe man gevonden, en wat voor één! Hij kookt graag, kan fietsen repareren en smeert ’s morgens zingend de boterhammen van de kids. Dat hij van Balkanachtige nepfolk houdt, en van een glaasje, neem je er maar bij. En nu ben je stiefmoeder van zijn kinderen. Vreselijk woord is dat. Je hebt gevraagd of ze je meemama willen noemen. Of bonusmama. Kadomama. Maar dat willen ze niet.

HUMO Zijn er geen betere alternatieven voor dat beladen woord?

Dr. Koen De Zeulder «Zijn er alternatieven voor het woord hond? Heel wat dierenliefhebbers hebben moeite met die term. Mensen gedragen zich als honden, blaffen elkaar af, lopen door het hondenweer, vinden dat iets van de teelballen van zo’n dier is. Als iemand je zegt dat je een leuke hond hebt, moet je die dan corrigeren wegens de negatieve bijklank? Dat is geen hond, dat is een yorkshireterriër! Nee, een hond blijft een hond. En een stiefmoeder is een stiefmoeder. Leer ermee leven.»

HUMO Stiefmoeder klinkt wel veel kwalijker dan hond.

De Zeulder «O, maar dan is het probleem opgelost. Noem een stiefmoeder voortaan ‘hond’. Maar in gezinnen waar ze al een hond hebben, wordt dat een beetje ingewikkeld, dat geef ik toe.»

HUMO Heeft u betere suggesties?

De Zeulder «Die dames – want stiefvaders hoor je zelden mopperen over hun titel – moeten inzien dat er een positieve kracht schuilt in het woord stiefmoeder. Neem nu die stiefmoeder van Sneeuwwitje, dat was een dame met een enorme daadkracht. Het is waar dat ze dat meisje het bos instuurde, en dat ze de jager opdracht gaf om het kind te vermoorden. Maar die vrouw wist natuurlijk best dat die jager dat nooit zou doen. Zo erg was het allemaal dus niet.»

HUMO En die giftige appel?

De Zeulder «Zal ik eens oplijsten welke bedenkelijke producten échte moeders aan hun kinderen geven? Je hebt om te beginnen de hele homeopathie. Dan heb je nog kruidenpoedercapsules, levertraan, ijzerpillen, aftreksels van gember, dat soort onzin. Die zogenaamd giftige appel was tenminste in de eerste plaats een appel. En appels zijn gezond.»

HUMO U gelooft niet dat die appel écht giftig was?

De Zeulder «Kinderen durven ver gaan in hun verzinsels als ze een slechte relatie hebben met hun ouders. Brave vaders en moeders worden vaak beschuldigd van de vreselijkste dingen. Stel je maar eens voor: je kind loopt van huis weg en je gaat haar opzoeken om het weer goed te maken. Ja, zo goedhartig zijn stiefmoeders! Je geeft het kind een appel, en dan begint het wicht te krijsen dat ze wordt vergiftigd. Ja, tieners en psychoses, het is een beladen hoofdstuk. En voor dat kreng is een kabouter niet goed genoeg, hoe lief en ijverig die kereltjes ook zijn. Nee, het moet een prins zijn. Met een wit paard en een kasteel. Wie is dan het rotwijf? Ik denk niet dat het de stiefmoeder is.»

HUMO U hebt weinig sympathie voor Sneeuwwitje?

De Zeulder «Misschien. Maar veel empathie, want zo ben ik. Het is een zorgenkind. Als Sneeuwwitje nu leefde, stortte ze zich in de armen van een Syriëstrijder om in Raqqa een nieuw leven te beginnen. Krijg dat als stiefmoeder maar eens op je bord! De biologische vader mompelt dan: ‘Ja, ze is altijd wat eigenzinnig geweest.’ En daarna begint hij te zeuren over de levensvraag Belgacom of Telenet. Waar hij al twee jaar over zeurt. Sinds het begin van de relatie met de stiefmoeder. Dan denk je toch: als er iemand een échte giftige appel verdient, dan is het wel die kerel. Maar zoals gezegd: daar zijn stiefmoeders veel te goedhartig voor.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234