null Beeld

Een maffiabaas van bij ons (1): Riccardo Fanchini, de grootste drugssmokkelaar ter wereld

Naarmate het wereldwijde onderzoek naar de handel en wandel van Riccardo Fanchini vordert, vallen de magistraten van de ene verbazing in de andere. Kennelijk was deze Antwerpse drugshandelaar met Poolse roots één van de machtigste en rijkste beroepscriminelen die de mensheid de voorbije jaren heeft gekend.

Redactie

En in de Metropool werd zijn witwascarrousel lang niet exclusief door the big cheese gebruikt: rond Fanchini krioelde het van de lokale misdaadbaasjes. Criminaliteit en witwassen zijn duidelijk populaire bezigheden in Antwerpen.

Het gaat niet zo goed met Riccardo Fanchini. Na zijn vrijlating in 2004 uit de gevangenis van Merksplas zette hij vanuit Antwerpen een grootschalig drugsnetwerk naar de Verenigde Staten op. De Amerikaanse specialisten van de DEA (Drug Enforcement Administration) riepen hem zelfs uit tot één van de grootste drugssmokkelaars van de afgelopen jaren (zie Humo-Files). Maar nu zit hij achter de tralies. In oktober vorig jaar werd hij op verzoek van het Amerikaanse gerecht gearresteerd in Londen, waarna de Britse overheid hem eind januari uitleverde aan de VS. In New York is hij ondertussen al een paar keer voor de rechter verschenen: hij staat terecht voor de invoer van cocaïne, heroïne en xtc, het witwassen van drugsgeld en het beheren van een criminele organisatie. De Antwerpse drugskoning zit er in de cel met een aantal van zijn medewerkers, onder wie een Colombiaanse specialist die in de jaren tachtig voor het notoire Medellín-kartel van Pablo Escobar werkte.

Fanchini is duidelijk een grote vis voor de Amerikaanse justitie. Dat bleek nog maar eens toen Michael B. Mukasey, de nieuwe United States Attorney General, tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië in maart uitgebreid inging op diens arrestatie, uitlevering en berechting. Hij noemde de affaire een voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en 'andere landen', waarmee hij België bedoelde.

Het zwaartepunt van het gerechtelijk onderzoek tegen Fanchini ligt, behalve in New York, in Antwerpen. Het parket en de speurders van Ecofin - de sectie economische en financiële misdrijven - houden zich al een hele tijd met 's mans duistere zaakjes bezig. En sinds kort zit een vooraanstaand lid van de groep-Fanchini achter tralies: Jolanta Fanchini, ex-vrouw van de maffiadon en de centrale figuur in zijn witwascarrousel. La Grande Dame van de Antwerpse misdaad werd een paar maanden geleden opgepakt in het Spaanse Málaga, waar ze was ondergedoken, en aan België uitgeleverd. Nu zit ze al enkele weken zeer tegen haar zin in een Antwerpse cel.

(rs)

U kunt het volledige artikel lezen in Humo 3538 vanaf dinsdag 24 juni

Humo-Files: 'Van Pool tot maffiatsaar: de criminele carrière van Riccardo Fanchini' (Humo 3517, 29 januari 2008) Herlees het vorige artikel over Riccardo Fanchini

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234