Een mens van goede wil: advocaat Paul Quirynen

Ooit verdedigde advocaat Paul Quirynen (63) de belangen van de kinderen van de vermoorde veearts Karel Van Noppen en tijdens de affaire-Dutroux was hij de raadsman van de familie Marchal, maar om onze ‘hedendaagse held’-badge opgespeld te krijgen, moet een mens méér doen. Stil en ongedwongen honderden wanhopige Syrische christenen een veilig onderkomen verschaffen, misschien?

'Ik wil een goed rapport kunnen voorleggen op het eind van mijn leven'

Nooit voelde meester Quirynen zich te beroerd om tussen de pleidooien door de verzamelde pers te woord te staan, wat hem al snel het label ‘mediageil’ opleverde. Maar toen in de zomer van vorig jaar bekend raakte dat hij had meegeholpen aan de redding van 244 christenen uit de belegerde Syrische stad Aleppo, wou hij het liefst in de coulissen verdwijnen.

HUMO De mens van goede wil in Paul Quirynen is bescheiden?

Paul Quirynen «We kwamen liever niet in de media omdat we vreesden voor de veiligheid van de helpers. De reddingsactie was een initiatief van een aantal mensen die elkaar kenden via de christelijke denktank Logia. Ze vroegen mij of ik de juridische kant wou opvolgen. Samen met een topdiplomaat bracht ik een bezoek aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). We hadden toen duidelijk gezegd dat het om een gevaarlijke operatie ging die strikt vertrouwelijk moest blijven. Maar op een bepaald moment wilden de politici toch een persconferentie organiseren. Gelukkig waren de Syriërs toen al veilig en wel in België. ‘Onze’ vluchtelingen kwamen niet in de officiële opvangcentra terecht, wel bij gewone gezinnen.»

HUMO Wat is die denktank Logia precies?

Quirynen «Logia is een jaar of acht geleden opgericht, toen de kerk een zware crisis doormaakte. Verschillende mensen met een christelijke achtergrond vonden het doodjammer dat de pedofilieschandalen de waarden van het christendom overschaduwden. De meesten waren net als ik ooit lid van een jeugdbeweging met katholieke roots. We kwamen samen om elkaar moed in te spreken. Maar denk nu alsjeblieft niet dat we een club pilaarbijters zijn; we zitten niet samen te bidden (lacht).»

HUMO Jullie praten niet alleen, maar redden ook christenen uit oorlogsgebied?

Quirynen «Ja, we steken ook de handen uit de mouwen. We publiceren af en toe een boek en ik schrijf geregeld opiniestukken over wat ik belangrijke maatschappelijke thema’s vind. De redding van de Syrische christenen is tot nu toe ons grootste project.»

HUMO Waarom alleen christenen?

Quirynen «We hebben ons vooraf niet afgevraagd of we ons aan discriminatie bezondigden door alleen christenen te redden. Het gevaar voor die welbepaalde groep was op dat moment zeer acuut; wij konden niet anders dan hen helpen.»

HUMO Speelde uw christelijke overtuiging een grote rol bij die reddingsactie? Of vond u dat u het als mens móést doen?

Quirynen «Beide, al is mijn geloof toch een zeer belangrijke drijfveer. Dat bepaalt al mijn hele leven hoe ik andere mensen help, óók in mijn beroep als advocaat. Zo kies ik bewust de kant van de slachtoffers. Ik verdedig liever geen mensen die welbewust anderen schade berokkenen.»

HUMO Veel van uw generatiegenoten zijn in de loop der jaren hun geloof kwijtgeraakt.

Quirynen «Mijn vrouw is tien jaar jonger dan ik en het zijn vooral haar leeftijdsgenoten die het christendom vaarwel gezegd hebben. Mijn zoon werkt in het Congolese Goma. Op een dag reageerde hij via mail op een opiniestuk dat ik geschreven had. ‘Knappe tekst, vader. Alleen dat katholieke sausje lust ik niet.’ (lacht) Ik vind het wel fascinerend dat de meest goddeloze van mijn kinderen volledig belangeloos als ontwikkelingswerker zijn nikkel afdraait.

»De fundamentele evangelische waarden en normen zoals naastenliefde, rechtvaardigheid, mededogen, verbondenheid of vergevingsgezindheid blijven in onze verhardende samenleving meer dan ooit van kracht. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan is toch fantastisch?»

HUMO Hielp u de Syrische vluchtelingen om uw hemel te verdienen?

Quirynen «Nee, al wil ik wel een goed rapport kunnen voorleggen als er op het eind van mijn leven afgerekend wordt. Niet alleen aan een ‘opperrechter’, ook aan mijn geliefden. Ik hoef geen tien op tien, maar het zou fijn zijn om mijn naasten te horen zeggen: ‘Je hebt je best gedaan.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234