null Beeld

Een mens van goede wil: Christine Moreel organiseert Potjebuur tegen de verzuring in de samenleving

Op dinsdag 27 juni organiseert Christine Moreel voor de negende keer Potjebuur. ‘Iedereen kan dan een beetje meer eten klaarmaken dan gewoonlijk en daar zijn buur mee trakteren.’ Zo probeert ze de verzuring tegen te gaan.

Jan Stevens

In 2009 riep Christine Moreel (59) voor het eerst de dag van het islamitische Suikerfeest óók uit tot Potjebuur.

Christine Moreel «Ik was gecharmeerd door de traditie van mijn moslimburen om vlak na de ramadan bij elkaar op bezoek te gaan met een plateau vol lekkernijen. Toen op een dag mijn buurvrouw met een keteltje soep aan de deur stond, was ik aangenaam verrast want ik kende haar niet zo goed. ‘Ik heb te veel soep gemaakt. Lust je een beetje?’, vroeg ze. Haar soep was lekker en het werd een gezellige avond. Ik legde de link met het Suikerfeest en dacht: ‘Waarom doen we dit niet allemaal?’ Zo werd de kiem voor Potjebuur gelegd.»

HUMO U maakte er meteen een jaarlijkse actie van?

Moreel «Ja, ik vroeg me af waarom wij in onze cultuur niet zoiets als het Suikerfeest hebben. Er zijn de christelijke en seculiere feestdagen, maar er is geen enkele feestdag die verschillende culturen met elkaar verzoent. Er is niets rond migratie of wereldburgerschap en er is geen officiële feestdag waarop culturen elkaar kunnen vinden. Ik vroeg aan vrienden wat zij van het idee van Potjebuur vonden. Ze reageerden enthousiast en wilden me steunen. Ik ben er dan maar meteen mee begonnen. Onze eerste Potjebuur viel in september en was een groot succes.»

HUMO De datum ligt niet vast?

Moreel «Nee, omdat het geïnspireerd is op het Suikerfeest en dat is gekoppeld aan de maankalender. We hebben al een tijd geleden beslist dat Potjebuur dit jaar op 27 juni valt. De moslims bepalen hun Suikerfeest veel later, op het moment dat de maan op de juiste plek aan het firmament staat. Om organisatorische redenen moeten wij onze datum al veel eerder vastleggen. Want we moeten op tijd affiches drukken en promotie voeren.

»Potjebuur is niet aan regels gebonden. Elke burger mag zelf bepalen wanneer hij naar welke buur toestapt. Hij mag ook kiezen wat hij meeneemt. Er wordt op voorhand niets afgesproken. Ze kunnen zich wel registreren op de website www.potjebuur.be. Sommige mensen zijn ware keukenprinsen of -prinsessen en bereiden culinaire hoogstandjes. Anderen brengen een kom soep mee of een bordje fruitsla. Het maakt echt niet uit: het enige wat telt, is dat mensen delen en praten met elkaar. Het is niet omdat Potjebuur geïnspireerd is op een islamitisch feest, dat het iets met religie te maken heeft of dat het de bedoeling is om enkel moslimburen of allochtone buren te bezoeken. Potjebuur is heel simpel: stap naar je buur.»

HUMO U krijgt steun van mensen als acteur en muzikant Luc Dufourmont (foto), Kobe Desramaults en Wannes Cappelle.

Moreel «Ja, omdat we zo samen strijden tegen de verzuring in de samenleving. We worden ook gesteund door tal van organisaties. Dit jaar zouden we het heel fijn vinden als ook scholen zouden meedoen.

»Het feest viel een paar keer in volle vakantieperiode en dat was niet echt ideaal. Na de aanslag op Charlie Hebdo vond ik het de hoogste tijd om een paar versnellingen hoger te schakelen. Door de terreuraanslagen voelde ik op straat de haat tegen vluchtelingen en migranten groeien. Ik wilde met Potjebuur voor een tegenwicht zorgen. Ik kreeg toen zelfs de steun van de provincie West-Vlaanderen en dat vond ik een echte opsteker. Maar dan waren er in maart vorig jaar de aanslagen in Brussel. Zelfs mensen die voor andere culturen openstaan, reageerden negatief, vanwege die link met het Suikerfeest.»

HUMO Ze maakten geen onderscheid meer tussen jihadistische terroristen en gewone moslims?

Moreel «Inderdaad, dat is echt een steeds groter wordend probleem. Hoe meer aanslagen, hoe meer gewone moslims met de nek worden aangekeken. Het Suikerfeest is verdacht geworden, terwijl wij allemaal meer dan ooit behoefte hebben aan zo’n feest. Potjebuur is nog nooit zo belangrijk geweest!

»Niemand betaalt mij om dit te organiseren. Het klinkt misschien melig, maar ik leef voor de liefde. Ik was in de jaren 90 de eerste die bio- en fairtradekatoen in België introduceerde. Ik had een groothandel die ik in 2008 verkocht heb en sindsdien hou ik me voltijds bezig met maatschappelijk werk. Ik ondersteun een educatief project in Ghana, schrijf over duurzaam consumeren en promoot Potjebuur.»

HUMO U bent gewoon voltijds een mens van goede wil!

Moreel «Precies (lacht). Heel mijn leven draait nu rond mijn engagement.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234