null Beeld

Een mens van goede wil: Eco-activiste Didi Aaslund

Kom nader en warm u bij het vuur van knisperende naastenliefde dat wij wekelijks oppoken in de nieuwe rubriek ‘Mens van goede wil’. Haal uw door ontslagen, terreurdreiging en dalende rentes verzuurde hart op aan de échte helden van deze tijd, zij die zich belangeloos inzetten voor een betere wereld.

Tim Van Steendam

'Wij ruimen de stranden op én creëren werk'

Didi Aaslund (28, links op de foto) van het Nederlandse eco-collectief No Mad Makers recycleert reddingsvesten en rubberboten die op de stranden van Griekenland zijn achtergebleven en maakt er rugzakken van voor vluchtelingen die alles kwijt zijn.

Didi Aaslund «We ruimen niet alleen de stranden op, we leren vluchtelingen ook hoe ze die tassen zelf kunnen maken. In Griekenland alleen al zitten er meer dan 60.000 mensen vast. En zij hebben de hele dag niets omhanden. Zij kunnen van alles, maar mogen niks doen.»

HUMO Op het eiland Lesbos alleen al slingert er 30.000 kubieke meter afval van boten en reddingsvesten rond.

Aaslund «Het zijn absurde hoeveelheden. In de kampen zelf zie je maar een duizendtal vluchtelingen bij elkaar. Pas wanneer je die gigantische afvalbergen ziet, krijg je een idee om hoeveel mensen het echt gaat.»

HUMO «Jij en Floor Nagler (24), medeoprichter van No Mad Makers, kennen elkaar van een theatercollectief in Amsterdam. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Aaslund «Floor (rechts op de foto) werkte eind vorig jaar als vrijwilliger bij Stichting Bootvluchteling, een organisatie die vluchtelingen in Griekenland uit de boten helpt en vervolgens droge kleren en eten geeft. Veel van die mensen reizen zonder bagage. De mensensmokkelaars in Turkije nemen hun spullen af om de boten zo vol mogelijk te kunnen laden, of gooien ze onderweg in zee. Floor zag al die rommel op de stranden en begreep meteen dat ze met één oplossing twee euvels kon verhelpen. Ik had die kerstperiode een diner voor 300 vluchtelingen in een oude gevangenis georganiseerd. Het verbaasde me hoe leeg het bestaan van die mensen was. En toen belde Floor mij met de vraag of we samen tassen konden gaan maken in Griekenland.»

HUMO Hoe ambitieus zijn jullie plannen?

Aaslund «Wij hebben geen groot commercieel plan. Het draait eerder om het statement: wij willen vluchtelingen de kans geven om in de maatschappij mee te draaien. De rugzak die we hebben ontworpen, de Bag2Work, zit simpel in mekaar: het basispatroon wordt uit een rubberboot gesneden en de banden van de reddingsvesten zijn de hengsels. Het afgelopen halfjaar hebben we de vluchtelingen geleerd hoe ze met schaar, revolvertang en popnageltang voor zichzelf tassen kunnen maken.»

HUMO Al Jazeera is jullie workshops komen filmen.

Aasland « Ja, dat filmpje is nu al 6,5 miljoen keer bekeken en heeft veel reacties losgemaakt. Hartverwarmende complimenten, maar ook veel interesse voor de tassen. Het bracht ons op het idee om er ineens 500 te produceren. De crowdfundingsactie die dat financieel mogelijk moet maken, is pas gestart. Er zijn er al 31 verkocht. Voor geïnteresseerden: de tas kost 98 euro. Een heel bedrag, maar door de lage oplage, lopen de kosten op.»

HUMO In Lesbos alleen al zijn zowat 80 internationale hulporganisaties actief. De strijd met de officiële instanties is soms bitsig. Vrijwilligers die reddingsvesten van een stortplaats meenamen om ze als matrassen te gebruiken of vluchtelingen hielpen om aan land te komen, werden opgepakt en beschuldigd van mensensmokkel. Krijgen jullie veel tegenkanting?

Aaslund «We begeven ons soms op het randje van het toelaatbare. De kampen worden streng bewaakt door de overheid, dus om contact te leggen met de vluchtelingen kruipen we naar binnen via de gaten in het hek. De workshops geven we op een stuk land naast de kampen. De politie heeft ons al van het terrein gezet, maar nog nooit gearresteerd.»

HUMO Waar komt de drang om mensen te helpen vandaan?

Aaslund «Mijn moeder heeft lang voor drugsverslaafden gezorgd. Ik ben opgevoed met het idee dat een gemeenschap rekening hoort te houden met de minderbedeelden. Het geeft me veel voldoening om mijn nek uit te steken voor iets wat groter is dan mezelf. Bovendien doet het je eigen angst voor vreemdelingen verdwijnen. Door in contact te komen met andere gemeenschappen leer je dat we uiteindelijk allemaal hetzelfde nastreven: een goed en gelukkig leven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234