null Beeld

Een mens van goede wil: Fanny Meyers verdedigt de belangen van mensen met een verstandelijke beperking

Fanny Meyers is mama van Emma, een meisje van 13 met een verstandelijke beperking. Als bestuurslid van Inclusie Vlaanderen verdedigt Fanny de belangen van lotgenoten van haar dochter en hun ouders. ‘Wij zijn zoals de Gezinsbond, maar dan voor alle families met een kind met een verstandelijke handicap.’

Jan Stevens

'Blij dat mijn kind dat M-decreet niet moest ondergaan'

Onlangs baarde moraalfilosoof Etienne Vermeersch opzien met een uitspraak over kinderen met het syndroom van Down: ‘We hopen dat ze uiteindelijk zullen uitsterven.’ Een afschuwelijk zinnetje, zegt Fanny Meyers.

Fanny Meyers «Mensen met Down kunnen uitstekend in onze maatschappij integreren. Het is dan toch ongelooflijk dat iemand zoiets durft te zeggen? Er zijn zoveel andere handicaps die veel erger zijn dan het downsyndroom. Maar Down is uiterlijk herkenbaar en vormt zo de favoriete schietschijf van sommigen. Als je mijn dochter Emma ziet, geloof je nooit dat er iets mis is met haar. Toch heeft ze een verstandelijke handicap en autisme.»

HUMO Door Emma werd u actief bij Inclusie Vlaanderen?

Meyers «Emma houdt van dansen en wou al heel lang op dansles. Door haar handicap vonden we geen geschikte dansschool. Tot iemand me op een dag vertelde dat haar dochter bij de Brugse afdeling van Inclusie Vlaanderen danste. Emma was nog heel klein en kwam in de dansgroep van Inclusie bij volwassenen terecht. Voor mensen met een mentale handicap speelt de leeftijd niet echt een rol: of ze nu tien, twintig, dertig of veertig zijn, ze begrijpen elkaar even goed. Het lokale bestuur van Inclusie vroeg of ik geen zin had om mee activiteiten te organiseren. Ik hapte toe en niet veel later richtten we een dansgroep voor lagereschoolkinderen op.»

HUMO Dansen is toch niet de enige activiteit van Inclusie Vlaanderen?

Meyers «Zeker niet. Wij organiseren vooral activiteiten waar mensen met een handicap veel plezier aan beleven, maar houden ook infoavonden voor de ouders. Ik zie Inclusie Vlaanderen als een grote zelfhulpgroep waar ouders van kinderen met een verstandelijke handicap elkaar ondersteunen. Wij praten over alles, zelfs over dingen over je kind die je moeilijk bij je familie kwijt kunt. Op onze infoavonden lichten we nieuwe ontwikkelingen en maatregelen in de zorg toe. Het zorgsysteem in ons land is heringericht en we proberen onze leden daar zo goed mogelijk over te informeren.»

HUMO ‘Inclusie Vlaanderen’ klinkt alsof jullie voornaamste doel is om kinderen met een verstandelijke beperking te integreren in de samenleving van ‘normalen’.

Meyers «We proberen dat wel. In onze dansgroep voor kinderen danst een meisje zonder beperking samen met haar jongere gehandicapte broer. Maar we vinden het heel belangrijk dat onze focus blijft liggen op de kinderen met een mentale handicap. We willen niet dat ze verdwijnen in de grote groep. Dat is een niet te onderschatten gevaar. Ik zie dat ook bij mijn eigen kind: zet Emma in een grote groep gewone kinderen en ze is weg, verdwenen.»

HUMO Het M-decreet in het onderwijs wil kinderen met een verstandelijke beperking integreren in het gewone onderwijs. U bent geen fan?

Meyers «Het ideale scenario is inderdaad dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt, maar zolang klassen niet écht worden aangepast en de mentaliteit niet verandert, blijft het dweilen met de kraan open. Ik ben heel blij dat mijn kind dat M-decreet niet moest ondergaan. Als Emma op een reguliere school onderwijs had moeten volgen, was ze verdronken in de massa. Daar komt bij dat gewone leerkrachten er niet voor gekozen hebben om les te geven aan kinderen met een handicap. Leerkrachten die bewust voor het bijzonder onderwijs kiezen, zetten zich er ook volledig voor in. De scholen in het buitengewoon onderwijs zijn op maat van kinderen zoals Emma ingericht en hebben veel personeel in dienst. Door een deel van die kinderen te laten doorstromen naar het gewone onderwijs wordt er flink bespaard. Maar het personeel stroomt niet mee door: die zitten zonder werk.»

HUMO Probeert u via Inclusie Vlaanderen het beleid te beïnvloeden?

Meyers «Onze mensen in Brussel schuiven geregeld bij de regering aan tafel aan. Ons einddoel is dat een mens met een verstandelijke handicap evenveel rechten krijgt als iemand zonder beperking. Alle ouders nemen het op voor hun kinderen. Maar als je een kind met een handicap hebt, steek je nog een paar tandjes extra bij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234