null Beeld

Een mens van goede wil: Frederick De Gryse leest kansarme kinderen voor

De Boekenbende, een Brusselse organisatie van 300 studenten en andere vrijwilligers, trekt er elk schooljaar op uit om allochtone kinderen tussen 4 en 6 bij te staan in hun worsteling met de Nederlandse taal. Lees: ze brengen hun niet alleen de techniek van het lezen, maar ook de liefde voor het geschreven en geïllustreerde woord bij, in de hoop dat ze eigenhandig de weg vinden naar de Nederlandstalige bibliotheken.

Erik Raspoet

'Een druppel op een hete plaat maakt wel degelijk het verschil'

De Boekenbendeleden – onder wie bankbediende Frederick De Gryse – komen langs op school, maar ook bij de kinderen thuis.

Frederick De Gryse «Het is de bedoeling dat je in de loop van een schooljaar tien keer bij je voorleeskind aan huis komt: je helpt ze bij het lezen, en probeert hun nieuwsgierigheid voor boeken te prikkelen. Het doelpubliek bestaat vooral uit allochtone kinderen die Nederlandstalig onderwijs volgen, zeker als je zoals ik in Molenbeek gaat voorlezen. In andere Brusselse gemeenten kun je wel eens terechtkomen bij Franstalige kinderen die Nederlandstalig onderwijs volgen.»

HUMO Hoeveel tijd spendeer je eraan?

De Gryse «Hoelang zo’n sessie duurt, kun je helemaal zelf met de ouders bespreken. In principe kun je je er snel van afmaken: één boekje, halfuurtje lezen, klaar. Maar in de praktijk werkt het natuurlijk niet zo. In mijn eerste schooljaar had ik een Nigeriaanse familie, of liever: een alleenstaande moeder met vier kinderen. Bij hen bracht ik een groot stuk van mijn zaterdagmiddag door, ook al omdat ik er niet louter als voorlezer werd onthaald: de moeder zag mij als een soort privéleraar en opvoedingshulp. Begrijpelijk, want ze woonde met haar kinderen in barre omstandigheden. Geloof me: kansarmoede in Brussel doet echt pijn aan de ogen. Mijn pupil was een meisje van 4, maar in de praktijk kwamen ook de broertjes van 6 en 7 mee luisteren en spelen. Ik las het meisje voor uit een prentenboek, maar tegelijk probeerde ik ook haar broertjes aan het lezen te zetten. Nadien sloten we altijd af met een spelletje. We zijn nu twee jaar verder, maar ik heb nog altijd contact met hen.

»Mijn tweede voorleeskind was een Marokkaans meisje van 6 jaar. Een iets minder schrijnende situatie: ze kwam om te beginnen al uit een stabiel gezin. Haar ouders verwelkomden me trouwens ook wel als een privéleraar, en ze waren me erg dankbaar: ik moest na afloop altijd mee aan tafel schuiven (lacht). Toch heb ik er na tien sessies een punt achter gezet, omdat ik het gevoel had dat mijn missie erop zat: het kind was rijp om zelfstandig te lezen.»

undefined

null Beeld

HUMO Welke boeken stop je in je tas?

De Gryse «Vooral prentenboeken, omdat er dan nog een duidelijke link is met de zinnen die je voorleest. Ik zou graag ‘Pluk van de Petteflet’ of ‘Pippi Langkous’ meenemen, maar die zijn op die prille leeftijd te hoog gegrepen.»

HUMO Waarom doe je dit eigenlijk?

De Gryse «Omdat ik mee kansen wil scheppen voor jonge mensen die de pech hebben dat ze in een kansarme omgeving moeten opgroeien. Het zijn misschien druppels op een hete plaat, maar soms kun je met die druppels wél het verschil maken. Dat merkte ik echt bij mijn Nigeriaanse familie: er was weinig structuur, en omdat de moeder alle moeite van de wereld had om het hoofd boven water te houden, kwam ze nauwelijks toe aan opvoeden – laat staan aan voorlezen. Nu zijn haar kinderen nog klein, maar straks worden ze adolescenten in de grootstad Brussel: het is niet gezegd dat ze daar het verkeerde pad kiezen, maar wie weet komen ze wél in de verleiding. En dan hoop ik van harte dat die ene prikkel van de Boekenbende hen misschien eens zal doen nadenken.

»Maar ik doe dit ook een beetje voor mezelf. Voor mijn werk bij de bank zit ik dag in, dag uit met mijn hoofd bij allerhande complexe zaken; dankzij de Boekenbende kan ik de deuren in mijn hoofd eens opengooien en de stad waarin ik werk met andere ogen bekijken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234