null Beeld

Een mens van goede wil: Geluksbrengers Jan Toye en Marc vande Gucht

Ze wilden ‘iets doen’, nadat hun kinderen zich van het leven hadden beroofd. Ondernemers Jan Toye (foto links) en Marc vande Gucht (foto rechts) zetten zich al tien jaar zonder een zweem van ironie in voor de verspreiding van het geluk.

Jan Stevens

'De zelfdoding van onze kinderen deed ons nadenken'

Een kasteeltje in de buurt van Gent. Hier woont Jan Toye (67), grote baas van Brouwerij Palm. Op de oprit staat de full option-SUV van manager Marc vande Gucht (59), lang commercieel directeur van De Tijd. ‘Onze carrière was jarenlang het belangrijkste,’ zegt Jan Toye. ‘We wilden geld verdienen om onze kinderen alle kansen te kunnen geven. Tot één van die kinderen zei: ‘Ik ben weg.’’ In 2004 stapte Christoph Toye uit het leven. Hij was 21. Een jaar eerder had Marc vande Guchts 20-jarige dochter Joke een einde aan haar leven gemaakt. ‘Hun dood dwong ons diep na te denken over de zin van dit alles,’ zegt Jan. ‘Toen ik Marc leerde kennen, had hij daar net zijn boek ‘Down under’ over geschreven. Ik moest nog aan mijn reis beginnen.’

HUMO Toen hebben jullie het fonds GavoorGeluk opgericht.

Marc vande Gucht «Met GavoorGeluk willen we de samenleving heropvoeden, zodat kinderen niet meer richting zelfdoding gedreven worden. We ondersteunen initiatieven die de oorzaken van zelfdoding bij jonge mensen helpen op te sporen en te voorkomen. Voor ons eigen kind is het te laat, maar we kunnen wel anderen redden.»

HUMO Waar worstelden jullie kinderen mee?

Vande Gucht «Joke was een sympathieke spring-in-’t-veld. Ze was actief in de jeugdbeweging en hielp anderen er altijd bovenop. Zelf is het haar niet gelukt erbovenop te komen: ze had ontdekt dat ze lesbisch was en kon haar geaardheid niet aanvaarden. Ze woonde een jaar als uitwisselingsstudent in Australië, waar ze een heldere analyse over zichzelf heeft geschreven. Ik heb die tekst pas later gelezen. ‘Ik ben het enige probleem,’ was haar besluit. ‘Van een geaardheid raak je nooit meer af.’»

Jan Toye «Christoph zocht antwoorden op zingevingsvragen en doorploegde het internet. Hij leerde van wetenschappers dat ze nergens nog een god voor nodig hadden. Dat besef bezorgde hem existentiële angst.

»Hij danste door de humniora, maar aan de universiteit vlotte het niet. Hij was hypergevoelig: als 12-jarige was hij bijvoorbeeld kapot van de genocide in Rwanda. Hij was ook erg introvert. Alle kinderen hebben groeipijnen en ik dacht: ‘Hij slaat zich er wel doorheen.’ Maar plots was hij weg.

»Als nabestaande kun je alleen overeind blijven als je aanvaardt dat het een beslissing is van een onafhankelijk denkende mens. Je mag niet beginnen te piekeren over de schuldvraag.»

Vande Gucht «Al komt dat toch.»

Toye «Ja, maar je moet je daartegen wapenen. Als ouder roeiden we met de riemen die we hadden. Zodra je naar schuldigen begint te zoeken, ga je zelf kapot. Toch wilden we begrijpen waarom onze kinderen die beslissing genomen hadden. Die zoektocht heeft ons totaal veranderd. We zijn kwetsbaarder en kunnen nu allebei in huilen uitbarsten.»

HUMO Is het niet wrang dat jullie daarvoor eerst een tragedie moeten meemaken?

Toye «Heel wrang. We zouden het van de daken willen schreeuwen en zo iedereen voor tragedies willen behoeden. Er gaat duidelijk iets mis in onze samenleving: Vlaanderen telt dubbel zoveel zelfdodingen als Nederland. Jonge mensen moeten het allemaal zelf uitzoeken en raken daardoor gedesoriënteerd.

»Aan de KU Leuven steunen wij het project MindMates. Eén op de vijf studenten kampt met depressieve klachten en één op de tien heeft ooit aan zelfdoding gedacht. MindMates wil studenten met hun emoties leren omgaan en voor elkaar leren zorgen. Luister naar een medestudent die niet lekker in zijn vel zit. Moedig hem aan om eventueel in therapie te gaan.»

HUMO Is GavoorGeluk een vorm van therapie voor jullie?

Toye «Het is onze nieuwe manier van zingeving: het is onze missie.»

Vande Gucht «Weet u hoe wij het verschil maken? Door onze kennis en ervaring als ondernemer in een sector te brengen die dat niet gewend is.»

www.gavoorgeluk.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234