null Beeld

Een mens van goede wil: Ivo Pallemans ruimt zwerfvuil op

Tijdens zijn dagelijkse wandeling met de hond stoorde Ivo Pallemans zich mateloos aan de weggesmeten blikjes, sigarettenpeuken en chipsverpakkingen. Hij hoorde een reclamespot voor de opruimactie Mooimakers.be en registreerde zich meteen. Op het gemeentehuis kreeg hij een grijptang en afvalzakken cadeau. ‘Voor mijn zoontje van acht heb ik een mini-grijptang.’

Jan Stevens

'Een halfuurtje per week en het geeft een goed gevoel'

Een grote 4x4 stopt vlak voor de voeten van Ivo Pallemans. De chauffeur draait zijn raampje open en vraagt waar Ivo naar op zoek is. ‘Zwerfvuil,’ antwoordt hij. De man in de SUV steekt zijn duim op. ‘Dit gebeurt voortdurend als ik aan mijn ronde bezig ben,’ glundert Ivo. ‘Voorbijgangers spreken me spontaan aan en vragen of ik uit vrije wil blikjes aan het oprapen ben. Ik vertel hun dan dat ik dit vrijwillig doe, maar met ondersteuning van de milieudienst van de gemeente. Uiteraard maak ik dan ook meteen ‘reclame’ en probeer ik hen warm te maken om zich in te schrijven bij Mooimakers.be. De meesten vinden mijn actie positief, want zeer veel mensen storen zich aan het zwerfvuil. Alleen voelen slechts weinigen zich geroepen om er zelf iets aan te doen.’

HUMO Wat is Mooimakers.be?

Ivo Pallemans «Een schoonmaakproject waarmee de Vlaamse overheid probeert de Vlamingen te mobiliseren tegen het zwerfvuil. De regionale milieu-intercommunale MIWA zorgt samen met de milieuambtenaar van de gemeente voor de uitrusting en de verzekering. Ik heb van hen een grijptang, afvalzakken, werkhandschoenen en een fluohesje cadeau gekregen.»

HUMO U maakt elke week dezelfde ronde?

Pallemans «Elke week wandel ik mijn vaste blokje. Ik heb ondertussen een geoefend oog in het opsporen van papiertjes in allerlei vormen en maten, plastic verpakkingen, brikken, blikken en sigarettenpeuken. Ik heb een drukke job bij een groot baggerbedrijf, waardoor ik het gevoel had dat ik me niet genoeg kon inzetten voor de gemeente waar ik woon. Het plezante aan dit vrijwilligerswerk is dat ik volledig vrij ben om zelf te kiezen wanneer ik zwerfvuil ga jutten. Daardoor is dit karweitje perfect te combineren met mijn werk en gezin. Het duurt een halfuur per week en het geeft me een goed gevoel.

»Wij zijn ‘inwijkelingen’ die hier tien jaar geleden kwamen wonen, en dit is een ideale manier om mijn buren beter te leren kennen. Mijn jongste zoon van acht gaat soms mee. Ik heb voor hem aan de gemeente zelfs een kleinere grijptang gevraagd én gekregen. Dat ding ziet eruit als een dinosaurus (lacht). Mijn zoon vindt dat leuk en leert zo vanzelf dat het fout is om je vuiligheid op straat te gooien. Zelf heb ik óók van thuis meegekregen dat je afval niet zomaar in de natuur of op straat mag dumpen. Het is toch maar een kleine moeite om je blikjes of plastic onderweg in een vuilbak te deponeren of mee te nemen naar huis? Af en toe hang ik aan een omheining een Mooimakers-plakkaatje met de boodschap dat iemand uit de buurt het zwerfvuil opgeruimd heeft.»

HUMO Uw buren vinden u geen bemoeial?

Pallemans «Ik hoop van niet (lacht). Als ik iemand iets zie weggooien, spreek ik hem of haar op een vriendelijke manier aan. Eerlijk gezegd gebeurt dat maar zelden. Ik vind het raar dat ik bijna nooit iemand op heterdaad betrap, want de afvaloogst is vaak overvloedig. Mensen lozen hun troep bij voorkeur in den duik: ze gooien hun blikje door het raam van hun auto nadat ze gecheckt hebben dat er niemand in de buurt is. Grote afgedankte spullen zoals oude zetels dumpen ze dan weer bij voorkeur ’s nachts. Ik neem op mijn ronde dan een foto van die troep en mail die door naar de milieudienst. Als ik iemand zie sluikstorten, dan neem ik daar ook een foto van. Meer kan ik niet doen; ik ben geen wijkagent. Ik treed niet repressief op, maar probeer mijn buren te sensibiliseren. Ik help zo ook mee het werk te verlichten van de mensen die op de milieudienst van de gemeente werken. Zij kunnen niet overal tegelijk zijn. Ik hou niet van die mentaliteit dat ‘de overheid het allemaal maar moet oplossen’. Nee, we moeten zélf de handen uit de mouwen steken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234