null Beeld

Een mens van goede wil: Juno van Zon redt de wilde beesten uit de zoo van Aleppo

Al zijn hele leven is Juno van Zon verzot op beesten. ‘De grootste drijfveer in mijn leven is om dieren op alle mogelijke manieren te helpen,’ zegt hij.

Jan Stevens

'Ook dieren lijden in tijden van oorlog'

Dus studeerde hij eco en wildlife en ging hij aan de slag als verzorger van grote katachtigen in een Nederlands opvangcentrum van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters. ‘Via onze opvangcentra en reservaten over de hele wereld bieden we snelle en directe hulp aan dieren in nood. Bij natuurrampen sturen we onze teams met medicijnen en voedsel naar de getroffen gebieden. We rukken ook uit in tijden van oorlog en hebben daarvoor een speciaal interventieteam samengesteld.’

HUMO Waar u nu met de reddingsactie in Aleppo zelf ook deel van uitmaakt?

Juno van Zon «Ja, al is Aleppo niet mijn eerste internationale missie. In april hebben we uit de dierentuin van Mosoel in Irak de twee laatste overlevende dieren gered, een leeuw en een beer. Na die operatie schreven mensen op onze Facebookpagina dat er in de verlaten dierentuin ‘Magic World’ in Aleppo nog dieren in nood waren. In totaal konden we er dertien dieren redden. Op dit moment verzorgen we ze in ons Wildlife Rescue Center in de Turkse stad Karacabey. De reddingsactie in Aleppo verliep in overleg met de Turkse regering. Het heeft ons veel tijd en moeite gekost om de juiste weg en de juiste manier te vinden om de dieren in veiligheid te brengen. De Turkse overheid heeft de grens voor ons geopend, wat helemaal niet vanzelfsprekend was. Ze heeft ook de ruimte ter beschikking gesteld waar we de beesten verzorgen en waar ze door gespecialiseerde dierenartsen behandeld worden. Vlak na hun bevrijding waren de vijf leeuwen, twee tijgers, twee Aziatische zwarte beren, twee hyena’s en twee honden erg verzwakt. We wachten nu op het sein dat we ze kunnen overbrengen naar ons opvangcentrum in Jordanië. Twee tijgers zullen later naar ons centrum in Nederland getransporteerd worden.»

HUMO Was u zelf in Aleppo?

Van Zon «Nee. De westerlingen uit ons team mochten Syrië niet binnen; het was veel te gevaarlijk. De dierentuin ligt in rebellengebied, wat het nog risicovoller maakte. We werkten samen met internationale veiligheidsexperts en lokale vrijwilligers. Zij brachten de dieren tot aan de grens met Turkije. Met een vrachtwagen trokken wij het niemandsland in om ze daar van hen over te nemen. In oorlogsomstandigheden wilde dieren vervoeren is geen sinecure. Zonder de hulp van ervaren veiligheidsexperts is zo’n missie onmogelijk.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat de burgers van Aleppo tijdens de bloederige belegering van hun stad niet echt bezig waren met het lot van de beesten uit de zoo.

Van Zon «Het is zeker heel goed te begrijpen dat mensen in oorlogstijd andere zorgen hebben dan het voederen van de leeuwen. Het verzorgen van wilde dieren kost bovendien handenvol geld. Probeer je maar eens voor te stellen dat je karrenvrachten vlees voor tijgers en leeuwen moet regelen terwijl de bommen rond je neervallen. Toch vind ik het dramatisch dat in tijden van oorlog het lot van dieren helemaal vergeten wordt. Natuurlijk lijden mensen dan hard, maar dat geldt evenzeer voor dieren. De eigenaar van de dierentuin van Aleppo vluchtte vijf jaar geleden naar de Verenigde Staten. Er was nog één dierenverzorger die zelf het initiatief nam om de dieren zo goed mogelijk te blijven verzorgen. Wij hebben eerst geld ingezameld en vrijwilligers in Aleppo gezocht om die man te assisteren bij het voederen. Die mensen hebben hard hun best gedaan, maar bij de bevrijding waren de dieren er toch extreem slecht aan toe. Sommige beesten waren amper bij bewustzijn; ze waren uitgehongerd, uitgedroogd en uitgeput. Ze zijn zwaar getraumatiseerd door de oorlog en vertrouwen mensen niet meer. Ze vertonen stereotiep gedrag: bewegingen die eindeloos herhaald worden, een gevolg van de stress en de barre levensomstandigheden. We weten niet wat er precies in die dierentuin gebeurd is, maar die beesten hebben veel verwondingen. Het enige wat we met zekerheid weten, is dat er vlakbij bommen zijn neergekomen. Wij proberen nu terug het vertrouwen tussen mens en dier op te bouwen. Er zal nog zeer veel nazorg nodig zijn, maar ik voel me goed als ik voor die dieren het verschil kan maken. Dat moment waarop we ze aangesterkt en gezond kunnen vrijlaten of op een veilige plek kunnen achterlaten, is zo mooi.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234