Een mens van goede wil: Kati Verstrepen leidt de Liga voor Mensenrechten. 'Liever een gutmensch dan een slecht mens'

Sinds november vorig jaar waakt advocate Kati Verstrepen als voorzitster van de Liga voor Mensenrechten over de mensenrechten in Vlaanderen. ‘De overheid gebruikt onze veiligheid als excuus om op alle mogelijke manieren gegevens over burgers te verzamelen.’

Kati Verstrepen «Na 9/11 ging het met de mensenrechten in België bergaf. Sindsdien werden veel maatregelen genomen die onze veiligheid zouden moeten verhogen, maar die onze mensenrechten sterk inperken. De Liga voor Mensenrechten is uiteraard voor het verhogen van veiligheid, maar vaak gaat het om een vals gevoel van veiligheid. Onlangs nam ik in Antwerpen de trein naar Brussel. Ik had de keuze uit een trein op spoor 23, of één van tien minuten later op spoor 24. Wie de trein op spoor 23 wilde nemen, moest langs een rij politieagenten, militairen en honden. De selectie werd op het zicht gemaakt: wie ziet er gevaarlijk uit en wie niet? Ik ben vijftigplusser, met een boekentas in plaats van een rugzak. Ik mocht meteen de trein op. Reizigers met een andere huidskleur, een rugzak of een sluier werden grondig gecontroleerd. Potentiële terroristen konden ondertussen rustig en ongecontroleerd instappen op de trein op spoor 24. Wat heeft zo’n controle voor zin?»

HUMO Zo erg is het toch niet om de inhoud van je rugzak te tonen?

Verstrepen «Natuurlijk niet, maar het is een teken van de tijd. Op alle mogelijke manieren verzamelt de overheid nu gegevens over burgers. Wat er verzameld wordt en wie daar toegang toe heeft, is niet duidelijk. Wij zijn het er niet mee eens dat onze privacy slachtoffer van die veiligheidsobsessie geworden is. We voeren daar ook actie tegen. Onze regeringen moeten dringend nadenken over de veiligheidsmaatregelen die ze nemen. Want in plaats van ons te beschermen, schaden ze misschien wel onze mensenrechten.

»Neem het rampzalige wetsvoorstel waarbij de politie je huis kan binnenvallen als je mensen zonder papieren onderdak biedt. Dat is een vrijbrief voor een huiszoeking, zonder dat er een misdaad gepleegd is en zonder de toestemming van een onderzoeksrechter. Zodra de politie vermoedt dat je sans-papiers opvangt, mogen ze je huis overhoophalen op zoek naar identiteitsdocumenten. Verhoogt dat onze veiligheid? Volgens mij niet.»

HUMO Misbruiken onze regeringen de terreurdreiging om de controle op burgers op te voeren?

Verstrepen «Ik krijg toch vaak het gevoel dat die dreiging aangegrepen wordt om meer grip op de bevolking te krijgen. Het is een excuus om maatregelen te nemen die onze privacy ondermijnen. In ‘normale’ omstandigheden zouden die nooit door het parlement raken, nu passeren ze vlotjes. Zo mag de Dienst Vreemdelingenzaken door de beruchte ‘deportatiewet’ nu vreemdelingen naar hun land van herkomst terugsturen als ze nog maar vermoedt dat hij of zij de openbare orde schendt. Dat kan ook gaan over mensen die in België geboren zijn. Die deportatiewet is zonder veel ophef goedgekeurd in het parlement. Ik vind dat onwaarschijnlijk.

»En dan is er ook nog dat afschuwelijke ethnic profiling: politieagenten die mensen op basis van hun uiterlijk mogen controleren. Heel veel jonge mensen van vreemde origine laten ons weten: ‘Elke keer dat wij buitenkomen, worden we tegengehouden door de politie, soms tot drie keer toe. We moeten dan onze identiteitskaart tonen.’ Ik weet niet hoeveel keer jij al door de politie gecontroleerd bent, maar ik heb nog nooit mijn identiteitskaart moeten bovenhalen.

»In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil de Liga voor Mensenrechten onze lokale politici terug een mensenrechtengeweten schoppen. We vragen hun om in hun programma’s geen punten op te nemen die de rechten van de mens schaden. Tegen de federale verkiezingen van 2019 willen we een kieswijzer maken waarmee alle burgers kunnen checken hoeveel rekening de programma’s van politieke partijen houden met mensenrechten.»

HUMO Was het uw meisjes-droom om voorzitter van de Liga voor Mensenrechten te worden?

Verstrepen «Eigenlijk wel (lacht). Als tiener was ik al geïnteresseerd in mensenrechten. Ik ben advocaat geworden vanuit een groot rechtvaardigheidsgevoel. Het voorzitterschap van de liga is een prachtig cadeau, waardoor ik nóg meer kan vechten voor mensenrechten en tegen onrechtvaardigheid. Sommige mensen noemen ons smalend gutmenschen: ik vind dat een compliment, geen belediging. Ik ben veel liever een gutmensch dan een slecht mens.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234