null Beeld

Een mens van goede wil: Kenny Hennens geeft voetbaltraining aan dakloze Leuvenaars

‘Het is vooral de bedoeling dat ze zich amuseren en zelfvertrouwen krijgen. Maar als we eens winnen, kan onze vreugde niet op.’

Jan Stevens

'Ik laat ze heel even hun ellende vergeten'

Kenny Hennens «Leuven is geen grootstad, maar ook hier leven daklozen. Hoewel ik een geboren en getogen Leuvenaar ben, merkte ik hen vroeger niet op als ik over de straat liep. Tot een vriend die werkt bij het plaatselijke Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) me op hun bestaan wees. Je ziet de daklozen hier misschien niet in portieken liggen, maar je vindt ze wel in kraakpanden of op verborgen plekken in de stad. De puzzelstukjes vielen in elkaar toen een andere vriend me vertelde over de Belgian Homeless Cup: een voetbalcompetitie voor daklozen, die ook dient om hen weer aansluiting te laten vinden bij de maatschappij. Ik ben voetbalfanaat én ik wilde me inzetten voor stadsgenoten die het minder getroffen hebben: coach worden van een daklozenvoetbalploeg leek me dus een ideale bezigheid.

»Sommige spelers van onze ploeg OHL Streetsoccer Team weten nooit op voorhand waar ze de nacht zullen doorbrengen. Anderen hebben wel onderdak, maar maakten in hun leven al veel ellende mee. De ene heeft een zware echtscheiding achter de rug en raakte zo aan lagerwal. De andere kampte ooit met zware verslavingen. Nog iemand anders bracht zijn jeugd door in instellingen en kwam op zijn 18de alleen op straat te staan. Er spelen ook mensen zonder papieren mee in onze ploeg.»

HUMO Hoe is het niveau?

Hennens «We hebben een aantal uitstekende voetbaltalenten, maar sommige spelers kunnen nog geen 5 meter rennen. Dat is niet erg: ook mensen die er fysiek niet al te best aan toe zijn, moeten bij ons kunnen meespelen. Daarom vinden wij competitie totaal onbelangrijk. Voor ons tellen vooral teamspirit en fair play. Iedereen is welkom: leeftijd, achtergrond of geslacht spelen geen rol. De twee vrouwen in onze ploeg zorgen voor een fijne sfeer en een natuurlijk evenwicht. Eén van onze spelers brengt zelfs zijn zoontje van 5 mee. Anderen nodigen vrienden uit en die spelen dan gewoon mee tijdens de wekelijkse training. En tijdens het WK kijken we samen naar de matchen van de Belgen.»

HUMO U bent de Roberto Martínez van het OHL Streetsoccer Team?

Hennens «Als coach probeer ik mijn spelers techniek en tactiek bij te brengen, maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste. Als ik zie dat hun zelfvertrouwen groeit en dat ze zich amuseren, is mijn trainingssessie geslaagd. Ik creëer in de eerste plaats een veilige omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.»

HUMO Het voetbal is eigenlijk bijzaak?

Hennens «Dat nu ook weer niet. Via het voetbal brengen we onze spelers discipline bij. Ze verwachten dat ook van mij: ‘Jij bent de coach.’ Voetbal is niet alleen een middel om hun een paar uur plezier te bieden, het helpt hen ook te groeien.

»Ik ben nu drie jaar trainer en ik had nooit verwacht dat ik het zo lang zou volhouden (lacht). In het begin was het niveau zeer laag. Ik ben een echt voetbaldier en speelde in mijn jonge jaren zelf intensief bij Bierbeek. Ik moest me in het begin even aanpassen. Maar de voorbije jaren hebben mijn spelers een indrukwekkende evolutie meegemaakt. Hun fysiek is er flink op vooruitgegaan en ze spelen nu samen als één team. Sommige mannen zijn 15 kilo kwijt. Hun voetbaltechniek is er ook alleen maar beter op geworden. Winnen is niet belangrijk, maar als we dan toch eens een match winnen, kan onze vreugde niet op.

»Na elke training eten we samen soep die één van onze spelers klaarmaakt. We bespreken dan de training, maar snijden soms ook zwaardere thema’s aan. Mijn spelers zijn de voorbije jaren vrienden geworden en iedereen draagt zorg voor elkaar. Ik zie meteen of iemand een goede dag heeft gehad of niet. Tijdens de wintermaanden is het soms lastig. Voor hen is dat de zwaarste periode. Je ziet dan hoe ze overgaan in overlevingsmodus. Stel het je maar eens voor: sneeuw, vrieskou en geen dak boven je hoofd.»

HUMO En toch komen ze nog trainen?

Hennens «Ja, straf, hè? Ik zie mijn spelers dan week na week echt aftakelen. Je merkt dat ze gespannen zijn. Maar de training is voor hen een moment waarop ze al hun ellende even kunnen vergeten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234