Een mens van goede wil: Kevin Brooking trekt als clown zonder grenzen naar oorlogsgebied

Vijftien jaar geleden richtte beroepsclown Kevin Brooking met een paar vrienden Clowns Zonder Grenzen België (CZG-B) op. ‘Bij rampen of oorlogen schiet eerst Artsen Zonder Grenzen (AZG) in actie. Daarna verschijnen wij op het toneel om de emotionele wonden te verzorgen.’

'Lachen om een clown werkt helend'

Kevin Brooking «Ik ben geboren in Kansas, maar woon ondertussen veertig jaar in Europa. Ik ben dus Ameropean (lacht). Ik ben ooit gestart als acteur en studeerde stukken van Shakespeare in. Mijn carrière als professionele clown begon in het circus. Ik reisde toen de hele wereld rond. In Europa schakelde ik over op straattheater. In mijn allereerste echte voorstelling als clown zat een lichtjes aangepaste quote van Shakespeare: ‘It is meat and drink to me to be a clown.’ Ik vond dat een fantastisch zinnetje en sindsdien is het mijn lijfspreuk.»

HUMO Ook wanneer u als clown zonder grenzen in oorlogszones werkt?

Brooking «Dan zeker. Sinds de start van CZG-B in 2003 hebben we teams naar onder andere Congo, Irak, Syrië en Libanon gestuurd. We hielpen ook overlevenden van grote natuurrampen. Zo stuurden we in 2016 een team naar de Filipijnen na de doortocht van tyfoon Haima. Een jaar eerder trokken we naar Nepal, dat net getroffen was door twee verwoestende aardbevingen. Na de tsunami van 2004 waren we in Atjeh op het eiland Sumatra.

»Meteen nadat ik met twee vrienden CZG-B had opgericht, reisde ik voor mijn allereerste interventie naar Gaza. We trekken naar alle plekken ter wereld waar mensen door rampen of oorlogen alles kwijtgeraakt zijn. Met comedy, humor, theater, circus en spel proberen we getraumatiseerde mensen in de opvangkampen even hun ellende te doen vergeten. De universele figuur van de clown krijgt dan altijd de hoofdrol. Wat wij brengen, begrijpt iedereen overal ter wereld, zowel kinderen als volwassenen.»

HUMO Jullie werken eigenlijk net als Artsen Zonder Grenzen.

Brooking «Ja, wij volgen de dokters van AZG. Zij gaan altijd als eersten het ramp- of oorlogsgebied binnen. Ze verzorgen de slachtoffers en zorgen samen met andere organisaties voor onderdak, voedsel en water. Zodra mensen relatief veilig zijn in opvang- of vluchtelingenkampen, verschijnen wij op het toneel.

»Wij werken nauw samen met AZG. Zij lenigen de fysieke noden, wij de emotionele. Onze missies zijn zeer verschillend: de ene dag spelen we voor zwaar ondervoede baby’s en hun moeders in reanimatiecentra, de volgende dag treden we in een voetbalstadion op voor 2.000 vluchtelingen. Het schenkt ons enorm veel voldoening om te zien hoe mensen in zware nood even opleven als ze ons zien spelen. Lachen om een clown werkt bevrijdend én helend. Heel even lijkt alles oké.»

HUMO Bent u na vijftien jaar van het ene rampgebied naar het andere oorlogsgebied uw geloof in de mensheid nog niet kwijt?

Brooking «Er komt helaas geen einde aan de ellende. Ik heb ook niet de indruk dat de toestand in de wereld verbetert. Er zijn nu wereldwijd 68,5 miljoen mensen op de vlucht en dat aantal blijft maar stijgen. De voorbije jaren heb ik veel vluchtelingen ontmoet, groot en klein, en ik kan je verzekeren: niemand verlaat zijn dorp of stad voor de lol. Ze maakten allemaal vreselijke dingen mee.

»Onlangs vertelden twee Syrische meisjes me over de bombardementen op hun stad. Hun vader had groot gelijk dat hij op de vlucht sloeg, ik had net hetzelfde gedaan. Nu zouden we eigenlijk in Bangladesh moeten zijn, bij de Rohingya-vluchtelingen. Die mensen zijn vreselijk getraumatiseerd en hebben onze hulp dringend nodig. Want we weten ondertussen dat onze aanpak werkt: door onze clownsoptredens krijgen kinderen extra veerkracht.»

HUMO Uw geboorteland wordt sinds anderhalf jaar geleid door een clown.

Brooking «Noem Donald Trump alsjeblieft geen clown, want daarmee beledig je alle echte clowns (lacht). De manier waarop hij migranten en vluchtelingen criminaliseert, is om van te kotsen. Door de retoriek van Trump en al die andere autoritaire leiders, lijken veel Europeanen te vergeten dat vluchtelingen en migranten óók mensen zijn. Onlangs organiseerden we in Belgische vluchtelingencentra de workshop ‘Caravan van dromen’ en brachten we zo Syrische kinderen samen met Belgische. Een week lang werkten ze samen aan een voorstelling, en daar beleefden ze ontzettend veel plezier aan. Spelenderwijs ontdekten ze dat ze niet zo erg veel van elkaar verschillen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234