Een mens van goede wil: Lies en Leen Pieters beklimmen de Mont Ventoux voor de MS-Liga

In 2012 kreeg Lies Pieters te horen dat ze multiple sclerose (MS) heeft, een ongeneeslijke aandoening van het centrale zenuwstelsel. Twee jaar eerder kreeg haar zus Leen dezelfde diagnose. Ondanks hun ziekte beklimmen de zussen op 30 september samen met 56 lotgenoten en sympathiserende soldaten van de Belgische luchtmacht de Mont Ventoux. ‘We voelen ons lichamelijk goed en nemen daarom meer gewicht mee op onze tocht,’ zegt Lies.

'Vallen, opstaan en weer doorgaan'

Lies Pieters «Leen is brandweervrouw en stapt in haar volledige brandweeroutfit, waardoor ze twintig kilo extra zal meezeulen. Ik draag een gewichtsvest, wat neerkomt op tien kilo extra. In naam van elke MS-patiënt slepen we symbolisch het gewicht van onze ziekte de berg op, om het op de top van ons af te werpen. Zo willen we laten zien dat we méér zijn dan MS. Mensen kunnen onze tocht sponsoren via de website msisterstothetop.be. Met de opbrengst willen we de Nationale Belgische MS-Liga een duwtje in de rug geven. Zo steunen we al die patiënten die zwaarder getroffen zijn door de ziekte dan wij en meer hulp nodig hebben. Wie wil, mag op 30 september op de top van de Ventoux komen supporteren.»

In 2008 kreeg Lies de eerste tekenen van de ziekte. Alleen had toen niemand door dat het om MS ging.

Pieters «Ik zag een tijdlang een zwarte vlek voor mijn ogen. De dokters dachten dat het een ontsteking van de oogzenuw was. Die vlek ging uiteindelijk vanzelf weg. Twee jaar later kreeg mijn zus ongeveer dezelfde symptomen. Ze moest een beenmergpunctie ondergaan en er werden MRI-scans genomen. Zo werd vastgesteld dat ze multiple sclerose had. Ik liet me een tijd later ook onderzoeken en kreeg dezelfde diagnose.»

HUMO Dat nieuws kwam hard aan?

Pieters «Mijn leven stond even stil. Mijn partner en ik hadden net getekend voor de aankoop van een huis en we zaten vol toekomstplannen. Alles werd plots onzeker: ik weet niet wat me te wachten staat, of ik ooit in een rolstoel zal eindigen. Door de ziekte ben ik sneller vermoeid en ik heb mijn werksituatie daaraan aangepast. Maar mijn zus weigert zich erbij neer te leggen. Ze werkt fulltime als ambulancier en is vrijwillig brandweervrouw. Leen wil bewijzen dat ze nog alles kan.

»De meest gehoorde klacht bij MS is vermoeidheid. Vorige week stapte ik ter voorbereiding van de beklimming vijftien kilometer met het gewichtsvest, en ik voelde die vermoeidheid weer keihard toeslaan. Leen heeft last van een slepende voet, waardoor ze vaker struikelt. Af en toe krijgen we vanuit het niets een opstoot. Zwarte vlekken voor de ogen is één mogelijk symptoom. Ik heb vaak sensorische stoornissen. Ik krijg dan een raar gevoel, alsof mijn been of hand aan het slapen is. Als dat langer dan 24 uur duurt, bel ik mijn verpleegkundige en maken we een afspraak bij de neuroloog. Die start dan een cortisonekuur op om de genezing van de opstoot te versnellen. Alleen heeft de cortisone flink wat bijwerkingen. Op dit moment volgen we een zware kuur met nieuwe medicijnen. Leen was de tweede patiënt in het UZ Gent, ik ben de derde. Bij haar slaat de kuur heel goed aan, bij mij voorlopig niet. Dat is weer een teleurstelling. MS is op dit moment niet te genezen. Onze huidige behandeling kan de ziekte enkel ‘pauzeren’.»

HUMO Is de beklimming van de Mont Ventoux een manier om jullie ziekte te verwerken?

Pieters «Ik denk dat we vooral aan onszelf willen tonen waartoe we nog allemaal in staat zijn. We houden ons graag vast aan de goede dingen en voorts nemen we alles zoals het komt. We kunnen niet anders dan vallen, opstaan en weer doorgaan. Vorig jaar ben ik mama geworden. Dat was geen makkelijke keuze, want ik weet niet of ik binnen een paar jaar nog in staat zal zijn om voor ons zoontje te zorgen. Dat moet ik leren aanvaarden. Even helemaal vergeten dat die ziekte er is, lukt maar moeilijk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234