null Beeld

Een mens van goede wil: Linde Buysse wil van Antwerpen een betere plek maken

Linde Buysse en tien vrienden willen van Antwerpen en omstreken een betere plek om te leven maken. Op 30 september 2016 hielden ze daarom de vzw Conscious Crew boven het doopvont. ‘We willen niet per se nieuwe acties starten, maar bestaande initiatieven steunen. Vluchtelingen en strijders tegen zwerfvuil en de klimaatverandering kunnen op ons rekenen.’

'Kleine initiatieven kunnen grote positieve gevolgen hebben'

Linde Buysse «Twee jaar geleden besloten mijn vrienden en ik om elke maand samen te komen en te praten over maatschappelijke kwesties, zoals bijvoorbeeld eerlijke kleding. Soms bekeken we een documentaire, of organiseerden we een kledingruil of een workshop om ecologische poetsproducten te leren maken. We zetten ook een benefiet op voor vluchtelingen in Duinkerke. Dat werd een groot succes.

»Steeds meer mensen waren geïnteresseerd in onze bijeenkomsten. We hadden een Facebookgroep waarin we artikels uitwisselden, en ook daarbij wilden mensen graag aansluiten.»

HUMO Wat zette jullie aan om een eigen organisatie op te richten?

Buysse «Begin 2016 zagen we de Franse film ‘Demain’, van actrice Mélanie Laurent en schrijver en milieuactivist Cyril Dion. Na de geboorte van haar eerste kind vroeg Laurent zich af: ‘In wat voor wereld zullen mijn kinderen over 40 jaar leven?’ Samen met Dion ging ze op zoek naar oplossingen voor de grote bedreigingen van deze tijd. Onze grondstoffen raken op, de bevolking neemt toe en het klimaat slaat op hol. Laurent en Dion bezochten projecten in tien landen. ‘Demain’ liet zien hoe kleine initiatieven grote positieve gevolgen kunnen hebben. Dat zette ons ertoe aan om onze vzw op te richten.»

HUMO Hoe proberen jullie de wereld leefbaarder te maken?

Buysse «In maart 2017 toonden we in ontmoetingscentrum De Nieuwe Vrede in Berchem de documentaire ‘A Plastic Ocean’ van regisseur Craig Leeson. De rest van het jaar organiseerden we verschillende activiteiten rond oceaanvervuiling, met onder meer een groot debat.»

HUMO Jullie gaan ook zelf de straat op.

Buysse «Ja, elke laatste zondag van de maand gaan we in en rond Antwerpen zwerfvuil rapen. Wij mobiliseren mensen via Facebook om hetzelfde te doen. Eind september dumpten we blikjes en petflessen op het Antwerpse Eilandje. We zetten er een bord bij: ‘Gratis mee te nemen.’ Voorbijgangers stonden er verwonderd naar te kijken. Toen we de boodschap op het bord vervingen door ‘10 cent per stuk’, waren alle blikjes en flessen in een oogwenk opgeruimd. We hebben van die actie een filmpje gemaakt waarin we de invoering van statiegeld voor blikjes en petflessen vragen.»

HUMO Rond welk thema werken jullie in 2018?

Buysse «Ons grote thema voor dit jaar is de diversiteit in onze samenleving. Begin maart vertoonden we in ons Conscious Café de documentaire ‘Stranger in Paradise’ van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx. Het is een aangrijpende film, waarin de Vlaamse acteur Valentijn Dhaenens in een Italiaanse onthaalklas met vluchtelingen praat. In de ene klas is hij warm en empathisch voor de pas gearriveerde vluchtelingen, in de andere is hij koud en afwijzend. De film leverde veel stof voor discussie.»

HUMO Wat is jullie volgende actie?

Buysse «Op 19 april organiseren we Conscious Connect, onze allereerste ‘beurs’ voor vrijwilligers. Een aantal Antwerpse organisaties zal zichzelf voorstellen en uitleggen waarom ze vrijwilligers nodig hebben. Veel van onze sympathisanten steken graag de armen uit de mouwen voor goede doelen. Met Conscious Connect hopen we de vraag naar en het aanbod van vrijwilligers in evenwicht te brengen. We willen niet per se zelf nieuwe acties op poten zetten, maar bestaande initiatieven steunen.»

HUMO Waarom sluiten jullie zelf niet aan bij één van die bestaande initiatieven?

Buysse «Conscious Crew is gegroeid uit een vriendengroep. Wij willen vooral een platform zijn voor onze grote geëngageerde achterban. We willen hen enthousiast maken, informeren en de weg tonen naar organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken. Mensen kunnen bij ons lid worden, maar dat is niet ons ultieme doel. Dat is van Antwerpen en omstreken een betere plek maken. Al wie dat ook wil, is elke eerste donderdag van de maand welkom op onze vergadering in De Nieuwe Vrede.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234