Een mens van goede wil: Lothar De Keyne, ecologisch én sociaal projectontwikkelaar

Met Human Districts willen Lothar De Keyne en Wouter Nuytten, twee piepjonge ondernemers, onze overbebouwde stadskernen transformeren tot moderne, betaalbare wijken. Dat doen ze met respect voor Moeder Natuur, want hun futuristische woonproject is volledig gestoeld op ecologische principes.

'Wij willen de wereld in de praktijk veranderen'

Lothar De Keyne «Eigenlijk zijn we bijna per toeval projectontwikkelaars geworden. We wilden graag meebouwen aan een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om een betere versie van zichzelf te worden. Daarvoor – zo redeneerden we – heeft een mens een basisbudget nodig: geld dat hij of zij kan besteden aan passies en levensdoelen, om zo echt mens te worden. Momenteel neemt de kost van een woning echter een gigantisch grote hap uit het budget van de Belg: zowel de aankoop van een huis als water, energie en internet kosten enorm veel geld. Dus willen wij de financiële drempel voor aangenaam wonen verlagen.»

HUMO Waar haalden jullie de inspiratie?

De Keyne «Mijn kompaan Wouter had het een tijdje geleden financieel niet makkelijk. Dus zijn we ons gaan afvragen wat het leven nu precies zo duur maakt. Het is lang niet meer zo evident als vroeger om, als jong koppel, een huis te kopen. In 2005 was de gemiddelde prijs van een woning nog 91.000 euro, in 2015 was dat al 235.000 euro. Onmenselijk veel! Daarnaast gaat er nog altijd meer dan 30 procent van een gemiddeld gezinsinkomen naar water, internet, verwarming... In kansarme families is dat zelfs meer dan 50 procent.»

HUMO Jullie kiezen ook bewust voor groene energie.

De Keyne «Ja, al is dat meer een middel om de kostprijs te drukken dan een doel op zich. Regenwater, windenergie, zonne-energie... Het komt allemaal gratis uit de lucht vallen – letterlijk. Maar met de huidige bouwmodellen zijn al die ecologische hulpmiddelen enkel beschikbaar voor de happy few. Wij willen ze voor arm én rijk ontsluiten. Daarom werken we samen met verschillende groene energiebedrijven: leveranciers van zonnepanelen, waterzuiveringsinstallaties, energy monitoring...»

HUMO Een nobel doel, maar is het ook rendabel?

De Keyne «Jazeker. Betaalbaar wonen betekent zeker niet dat we enkel sociale woningen willen bouwen. We baseren ons daarvoor op het jamboree-principe, een overblijfsel uit ons scoutsverleden. Een jamboree is een internationaal scoutskamp, waarbij duizenden scoutsleden van over de hele wereld samenkomen. De kostprijs van elke deelnemende natie wordt bepaald door het bruto nationaal product van dat land. België betaalt dus meer dan pakweg Ghana, en zorgt er zo indirect voor dat Ghana ook van de partij kan zijn op de jamboree. Dat principe hanteren we ook in onze Human Districts: inwoners met een hoger inkomen betalen iets meer voor hun woning, waardoor de kleinere woningen, voor gezinnen met een lager inkomen, betaalbaar worden. Al zal die hogere bijdrage zich ook in meer ruimte – een groter terras, bijvoorbeeld – vertalen.»

HUMO Zien die ecologische huizen er ook anders uit?

De Keyne «Ja: klein en efficiënt. We werken ook met houten prefabwoningen, die er in twee weken staan, waardoor de kostprijs lager ligt.»

HUMO In België is jullie idee vrij nieuw, hoe zit dat in het buitenland?

De Keyne «In Vancouver bestaat er een soortgelijk project, waarbij de stad zelf zo’n nieuwe, groene manier van wonen promoot. Ook Kopenhagen werkt volop samen met architecten om jonge gezinnen een betaalbare, groene stadswoning aan te bieden. Idem dito in Zürich. Maar in België hinken we nog achterop. Ik hoop dat we daar verandering in kunnen brengen, zeker in een bouwland als België.»

HUMO Hebben jullie Human Districts al voorgesteld aan de overheid?

De Keyne «We hebben contact met enkele lokale besturen, om samen na te denken over de toekomst van de huizenmarkt. Er staat nog heel wat wetgeving in de weg van onze bouwdroom, maar we hopen dat de overheid ons mettertijd toestaat enkele proefprojecten te ontwikkelen.»

HUMO Zie je jezelf ooit in zo’n Human District wonen?

De Keyne «Uiteraard! Ik leef nu al zo veel mogelijk volgens ecologische principes: we kweken onze eigen groenten en hebben zelfs een composthoop, ook al wonen we op een appartementje. Wouter heeft zijn auto verkocht en gebruikt alleen nog maar het openbaar vervoer. Niet meer dan normaal, toch? We willen de wereld in de praktijk gaan veranderen, dan zou het onnozel zijn om zelf in de theorie te blijven steken!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234