null Beeld

Een mens van goede wil: Maaike Neuville trekt ten strijde tegen de plasticberg

Actrice Maaike Neuville, tegenwoordig te zien in ‘De dag’, voerde vorige week samen met tientallen andere actievoerders een Plastic Attack uit op de Delhaize-vestiging aan de Brusselse Anspachlaan. ‘Op 2 juni volgen er nog meer Plastic Attacks in heel Vlaanderen, want plastic móét de wereld uit.’

Jan Stevens

'Laat alle verpakkingen bij de kassa achter'

Maaike Neuville «Plastic Attack is een vreedzame actie die is komen overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk. De Delhaizewinkel in Brussel wist dat we zouden langskomen. Ze vonden onze actie best oké en ze hebben er ook op ingespeeld. Wij viseerden trouwens niet de winkel, maar het overtollige plastic.

»Het is onze bedoeling om consumenten ervan bewust te maken dat ze plastic het best zoveel mogelijk vermijden. Dat is niet vanzelfsprekend, want zo goed als elk product is in plastic verpakt. Ik kocht die zaterdagmiddag vijftien producten en slechts rond twee ervan zat geen plastic. Elke Vlaming gooit elk jaar 141 kilogram afval in de restafvalzak. Een groot deel daarvan zijn plastic vlootjes voor groenten, fruit of vlees. Ik doe al lang mijn best om zo weinig mogelijk artikelen in plastic te kopen. Ik ben blij dat ik nu eindelijk een initiatief zoals Plastic Attack kan steunen.»

HUMO Hebben we het plasticprobleem te lang onderschat?

Neuville «We hebben er veel te lang geen aandacht aan besteed. Maar de consument is niet de enige met boter op het hoofd. De groothandel had ook lang geen bezwaar. Voedingswaren in plastic verpakken is makkelijk en misschien ook goedkoop, maar de plasticafvalberg die wij allemaal samen hebben gecreëerd, is enorm. In december vorig jaar meldde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM dat er in Vlaanderen 50.000 ton plastic opgeslagen ligt. Sinds China ons plastic niet meer wil, weet OVAM niet goed wat ze ermee moeten aanvangen. Verbranden is geen optie, en recycleren gebeurt op veel te kleine schaal. Er is geen andere mogelijkheid dan plastic verpakkingen zoveel mogelijk te bannen. Als de consumenten actie ondernemen, zullen de winkeliers zich hopelijk aanpassen en het plastic uit hun rekken weren. Hoe meer winkelende mensen hun supermarkten laten weten dat ze van de plastic verpakkingen af willen, hoe sneller ketens zoals Delhaize, Colruyt of Carrefour alternatieven zullen zoeken.»

HUMO Het is niet eenvoudig om boodschappen te doen met je eigen potjes en bakjes.

Neuville «Daar hebben we inderdaad een mentaliteitswijziging voor nodig. In Brussel hebben medewerkers van Delhaize aan de ingang linnen zakjes uitgedeeld. Prima, maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat we in de toekomst bij elke winkelbeurt een nieuwe linnen zak kopen. Maar er zijn al winkels die plastic radicaal geweerd hebben. De mensen die daar gaan winkelen, zijn natuurlijk al erg milieubewust. Maar of we het nu graag hebben of niet, we zullen allemaal in die richting moeten evolueren. Als we de afvalberg weg willen, is er geen alternatief. Want langzaamaan wordt ook duidelijk wat voor een ravage microplastics in het milieu aanrichten.

»Wist je trouwens dat veel supermarkten hun eigen recyclagesysteem hebben? Als consument heb je het recht om alle producten in de winkel uit het plastic te halen en bij de kassiers achter te laten. Er zijn andere, ecologisch verantwoorde manieren om levensmiddelen te verpakken. Wij kunnen de supermarkten een duwtje in de juiste richting geven.»

HUMO In veel Afrikaanse en Aziatische landen liggen de straten bezaaid met plastic. Zijn acties zoals Plastic Attack dan niet meer dan pleisters op een houten been?

Neuville «Misschien, maar is niets ondernemen een goed alternatief? Ik wil me niet laten verlammen door de gedachte dat het probleem elders in de wereld veel groter is dan bij ons. We kunnen ons beter eerst concentreren op onze eigen omgeving, want we hebben veel te lang niets gedaan. En hier hebben we iets in de melk te brokken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234