null Beeld

Een mens van goede wil: Maarten Van Breusegem helpt probleemjongeren

In 2016 stierf de 19-jarige Jordy Brouillard eenzaam in een tentje in de Gentse Blaarmeersen. Hij had de instelling waar hij verbleef vaarwel gezegd omdat hij meerderjarig was. Voor Maarten Van Breusegem was dat de aanleiding om samen met Lieve Van Den Eeckhout en Liv Geeraert het gemeenschapshuis Shelter Aalst op te richten.

'Jordy's trieste dood heeft ons aan het denken gezet'

Maarten Van Breusegem «We kennen enkele van de hulpverleners die de opvang voor Jordy verzorgden. Zij lijden nog steeds onder zijn dood. Die trieste gebeurtenis was voor ons een trigger. We begonnen na te denken over een gemeenschapshuis voor meerderjarige jongeren die op eigen benen willen staan, maar daar eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Waarmee we niet willen beweren dat wij Jordy’s dood hadden kunnen vermijden.

»Lieve Van Den Eeckhout (links op de foto) en Liv Geeraert (midden) zijn trajectbegeleiders in het deeltijds beroepsonderwijs. Ze staan in voor de tewerkstelling van de leerlingen en ontmoeten vaak jongens en meisjes die weinig kansen krijgen. Ze stelden vast dat nogal wat meerderjarige jongeren hun weg niet goed vinden en nood hebben aan opvang, een dak boven het hoofd.

»Een jaar geleden vroegen we ons af hoe we voor die jonge mensen een vangnet konden spannen. We gingen op zoek naar een huis in Aalst waar elke jongere zijn eigen kamer kan hebben. Belangrijk daarbij was dat ze een bijdrage zouden leveren in de kosten: zo leren ze dat alles in het leven geld kost, en ontdekken ze gaandeweg de finesses van zelfstandig wonen.

»We kwamen in contact met een man die zijn ouderlijk huis tegen een schappelijke prijs wilde verhuren. Hij wilde iets goeds doen met dat huis en verbouwde het zelfs. Er zijn nu nieuwe ramen en een nieuwe verwarmingsinstallatie. Wij fleurden de boel op door te schilderen, parket te leggen en hier en daar kleine werken uit te voeren. Lokale serviceclubs sponsoren ons en ook de Koning Boudewijnstichting doet een duit in het zakje. We waren één van de laureaten van hun Rode Neuzen-actie. Veel mensen die we amper kennen, storten spontaan geld.»

HUMO U werkt zelf in de harde wereld van vastgoed en financiën. Waarom investeert u zoveel tijd en energie in Shelter Aalst?

Van Breusegem «Omdat Lieve het me vroeg en ik geen neen kon zeggen (lacht). Ik ben altijd sociaal voelend geweest. Ik heb jonge kinderen en ik wil ze tonen dat een paar mensen wel degelijk een groot verschil kunnen maken als ze samenwerken.»

HUMO Is het Shelter-huis intussen bewoond?

Van Breusegem «De eerste jongeren nemen er binnenkort hun intrek.

»We werken met een buddysysteem, want veel van die jongens en meisjes kunnen op niemand terugvallen. De buddy’s zijn vrijwilligers die hen coachen en helpen met alle papierwerk. Ze blijven een aanspreekpunt, ook nadat de gasten Shelter vaarwel hebben gezegd.

»Jaren geleden bloeide in elk dorp in Vlaanderen een hecht gemeenschapsleven. Dat willen we nu in Aalst opnieuw opbouwen. Daarom proberen we de buurt bij Shelter te betrekken. Om onze kas te spijzen, organiseerden we een kick-off, die uitgroeide tot een buurtfeest. We kregen veel positieve reacties: niet enkel over ons project maar ook over dat grote feest dat alle buurtbewoners samenbracht.»

HUMO Vinden jullie genoeg kandidaten die in jullie gemeenschapshuis willen intrekken?

Van Breusegem «We krijgen veel meer aanvragen dan er plaatsen zijn. Jammer genoeg blijkt er een grote markt te zijn voor gemeenschapshuizen zoals het onze.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234