null Beeld

Een mens van goede wil: marketingconsultant Danielle Borremans biedt daklozen een gelegenheid om te douchen en kleren te wassen

Arm maar proper: Danielle Borremans

Erik Raspoet

DoucheFLUX is het geesteskind van Laurent d’Ursel, een aristocraat met een artistieke drive en een sociale inborst. Samen met de kunstbroeders van het Collectief Manifestement organiseerde hij in 2009 een bevraging van Brusselse daklozen. Die leverde een rapport op met een aantal concrete eisen. Bovenaan op de lijst: een gelegenheid om te douchen, kleren te wassen en de schaarse bezittingen veilig op te bergen. Het idee voor DoucheFLUX was geboren. Om dromen in daden om te zetten deed d’Ursel een beroep op zijn wijdvertakte netwerk. De Vlaams-Brusselse marketingconsultant Danielle Borremans (53) was één van de mensen die een mailtje kregen.

Danielle Borremans «Laurent vroeg of ik in DoucheFLUX wilde stappen. Dat kwam goed uit. Ik heb jarenlang voor internationale organisaties en diplomatieke missies gewerkt. Geen spijt van, maar ik zocht al langer naar een manier om me maatschappelijk te engageren, liefst voor de stad waar ik al een kwarteeuw woon.»

HUMO Is er in Brussel een tekort aan sanitaire voorzieningen voor daklozen?

Borremans «Er zijn hier en daar wel plekken waar je kunt douchen, maar mede door de beperkte capaciteit worden er voorwaarden gesteld. Je mag maar één keer om de zoveel dagen komen, er is een beurtrol voor mannen en vrouwen. Wie in een opvangcentrum slaapt, mag ’s morgens ook douchen, maar er zijn veel te weinig bedden. Eind 2014 telde Brussel 2.603 dak- en thuislozen, en de cijfers van 2016 zullen – onder meer door de asielcrisis – nog een stuk hoger uitvallen. We mikken echter niet alleen op dak- en thuislozen, maar op alle hulpbehoevenden van Brussel.»

HUMO Zijn er mensen die wel onder een dak slapen, maar geen sanitair hebben?

Borremans «Zeker, één op de tien inwoners van Brussel woont in erbarmelijke omstandigheden, zonder toegang tot deugdelijk sanitair. Met DoucheFLUX proberen we de nood te lenigen. Laagdrempelig, iedereen is welkom: douchen is een mensenrecht. We hebben het berekend: als we vijf dagen in de week open zijn, kunnen we met onze twintig douches op jaarbasis 51.000 beurten aanbieden. We streven naar maximale efficiëntie. Bezoekers krijgen een elektronische pas om de juiste deur te openen, naar de douches, het wassalon of hun locker.»

HUMO Waarom zijn die lockers zo belangrijk?

Borremans «Op straat leven is keihard, er is veel criminaliteit. Daklozen die de hele tijd hun plunje moeten meesleuren, leven met de constante angst dat hun spullen gestolen worden. Maar DoucheFLUX wil het leven van die mensen niet alleen draaglijker maken, we proberen hen ook uit de marginaliteit te tillen. Vandaar de focus op persoonlijke hygiëne: de weg naar zelfvertrouwen en sociale herintegratie loopt via een dagelijkse douche. En we doen nog meer: er is een radioprogramma, dat als spreekbuis fungeert voor dak- en thuislozen. We hebben een eigen magazine, geschreven door daklozen, en in ons nieuwe gebouw komt een infoloket om mensen wegwijs te maken in het doolhof van de hulpverleningssector.»

HUMO En dat wordt allemaal door vrijwilligers gedaan?

Borremans «We hebben een pool van meer dan honderd vrijwilligers. Dat is erg veel, maar zodra we op volle kracht draaien, zullen we nog zeven vaste medewerkers nodig hebben. En veel geld: we moeten dit jaar een budget van 300.000 euro bij elkaar harken. Dat is mijn taak.»

HUMO Is je visie op daklozen veranderd?

Borremans «O ja. Vroeger merkte ik ze nauwelijks op, ook al hoorden ze bij het straatbeeld. Door met hen te praten weet ik nu dat iederéén dakloos kan worden of in de armoedeval kan trappen. En ik weet ook dat er niks boven menselijke warmte gaat. Een vriendelijke lach of begroeting doen een bedelaar veel meer deugd dan een muntje dat een passant zonder om te kijken in zijn beker mikt. Warmte moet niet alleen onder de vorm van water uit de douchekraan komen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234