null Beeld

Een mens van goede wil: Pastoor helpt sans-papiers. 'Theo Francken voert zijn taak met een zeker plezier uit'

Pastoor Daniel Alliët ruilde 31 jaar geleden het kleine West-Vlaamse dorpje Wijtschate voor het kolkende en bruisende Brussel. Hij werd er pastoor van de Begijnhofkerk en zette zich meteen in voor armen, daklozen, vluchtelingen en mensen zonder papieren. ‘Het is alsof we in oorlog zijn en ik in het verzet zit.’

Daniel Alliët «Het evangelie zegt: ‘Geef voorrang aan de armen.’ Daarom kwam ik naar Brussel, want in onze hoofdstad leeft ruim 30 procent van de inwoners onder de Europese armoedegrens. en de zowat 40.000 mensen zonder papieren in Brussel zijn de moderne slaven. In Molenbeek richtten we 28 jaar geleden al een huis in voor mensen zonder verblijfsvergunning. Ik woon er samen met verschillende thuislozen, met of zonder papieren. We hebben ook nog andere projecten voor mensen zonder papieren. We ondersteunen jongeren die verder willen studeren en we geven onderdak aan 18 moeders zonder verblijfsvergunning.»

HUMO Is het probleem van de sans-papiers alleen maar groter geworden?

Alliët «Zonder twijfel. De algemene teneur in Vlaanderen is dat er te veel vluchtelingen zijn, dat al die mensen criminelen zijn en dat ze de sociale zekerheid in gevaar brengen. Elke maand is er wel iets nieuws. Nu worden de deportatie– en razziawetten ingevoerd. Het is alsof we in tijden van oorlog leven, met mensen op de vlucht die gedeporteerd moeten worden. En het is alsof ik in het verzet zit. Vroeger kwam de politie ook mensen zonder papieren oppakken. Alleen kon je de agenten toen nog de deur wijzen. Met de razziawet zitten we in een compleet nieuw, grimmig verhaal. Als je de agenten niet wilt binnenlaten, vragen ze toestemming aan de onderzoeksrechter en komen ze terug met een slotenmaker. Ze halen dan je hele huis ondersteboven zónder jouw toestemming. Een huiszoeking is bedoeld om strafbare feiten te onderzoeken; sinds wanneer is het strafbaar om geen papieren te hebben? In de Marollen zei iemand onlangs al lachend: ‘Binnenkort moeten ze een nieuw soort Stolpersteine of struikelstenen ontwerpen voor de sans-papiers. Net zoals dat gebeurd is voor de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huizen gesleurd en naar de kampen gedeporteerd werden.’»

HUMO Is alles veranderd met de komst van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)?

Alliët «Franckens voorgangster Maggie De Block zei al dat het gedaan moest zijn met regularisaties en dat er een ‘rechte lijn’ getrokken moest worden. Francken heeft haar taak overgenomen, maar soms krijg ik het gevoel dat hij die met een zeker plezier uitvoert. Hoe je het ook draait of keert: België is een migratieland en we moeten daar verstandig mee omgaan. Straks zullen we die vluchtelingen nodig hebben om de boel hier aan de praat te houden, maar ze zullen er niet klaar voor zijn, want het onderwijs dat we voor hen organiseren, is niet goed genoeg.»

HUMO Bent u een voorstander van open grenzen?

Alliët «Ik ben een voorstander van een veilige doorgang. Nu worden mensensmokkelaars betaald om vluchtelingen aan de buitengrenzen van Europa tegen te houden. De smokkelaars verdienen er nog een tweede keer aan door die vluchtelingen als slaaf te verkopen. Of ze gijzelen mensen, om losgeld te vragen aan de families. Kan je niet betalen? Dan wordt je familielid alsnog verkocht als slaaf.

»We moeten iets doen aan de oorzaken. Zolang er ginds woestijnvorming is door onze manier van leven, zullen klimaatvluchtelingen naar hier blijven komen. Wij moeten zorgen voor een veilige doorgang, ook voor de zogenaamde transmigranten. Die mensen willen hier niet blijven, maar dromen van Engeland. Ze geloven dat het daar beter is en dat ze er makkelijker aan werk zullen geraken. Enkele jaren geleden logeerde er een vluchteling bij mij die verschillende keren probeerde om Engeland te bereiken. De vierde keer lukte het. Hij belde me om twee uur ’s nachts. ‘Ik ben toegekomen. Mijn oom leeft hier al en heeft papieren. Bij hem ben ik nu veilig.’

»De mensen die naar hier komen, moeten we alle kansen geven om het te kunnen maken. Het is al erg genoeg dat de beste krachten hun land ontvluchten, laat ze dan tenminste hier aan onze samenleving meewerken. Er stroomt intussen drie keer meer geld naar de derde wereld door de vluchtelingen dan door ontwikkelingshulp. Zij sturen zeer veel geld naar hun familie. Eigenlijk zorgen zij voor de grootste vorm van ontwikkelingssamenwerking.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234