null Beeld

Een mens van goede wil: Rebecca Coervers gaf een nier aan een vriend

Op 30 mei 2016 schonk Rebecca Coervers een nier aan haar goede vriend Roel Mariën. ‘Niemand in zijn familie kwam als donor in aanmerking. Hij wou eerst niet dat ik mijn nier aan hem zou afstaan. Ik heb hem toen voor de keuze gesteld: het was dat of het einde van de vriendschap.’

undefined

null Beeld

'Als bij wonder paste ik precies bij hem. Mijn nier dan toch'

Rebecca Coervers «Roel werd ziek en hij zette een wanhopig bericht op Facebook. Hij had dringend een nieuwe nier nodig, maar in zijn familie was niemand geschikt als donor. Zijn Facebook-post werd niet veel later verwijderd, want als je via sociale media op zoek gaat naar een nieuwe nier, word je beschouwd als orgaanhandelaar. Niemand lijkt tegenwoordig nog te geloven dat er mensen zijn die iets wegschenken zonder dat ze er geld voor in de plaats willen.

»Ik had Roels alarmkreet toch gezien. Hij stond op een donorlijst, maar de wachttijd is erg lang. Ik stelde voor om hem één van mijn nieren te schenken. Hij weigerde. Hij was bang dat onze vriendschap kapot zou gaan als mijn nier afgestoten werd. Een jaar lang heb ik zijn zoektocht op de voet gevolgd. Die draaide op niets uit en Roels gezondheid ging zienderogen achteruit. Op 8 februari 2016, zijn verjaardag, zei ik hem dat ik het beu was. Ik stelde hem voor de keuze: mijn nier of het einde van onze vriendschap. Vier maanden later zijn we geopereerd.»

HUMO Wist u die achtste februari al of u geschikt was om Roels nierdonor te worden?

Coervers «Helemaal niet, toen begon het pas. Roel gaf me papieren die ik moest invullen en indienen bij het UZ in Leuven. Dezelfde week nog nodigden ze me uit voor een onderzoek. Vanaf dan moest ik wekelijks op consultatie. Ze hebben me van kop tot teen onderzocht, vier maanden lang. Sommige onderzoeken waren écht zwaar. Mijn nier moest in Roels lichaam passen, ze moest even groot zijn als zijn zieke nier. Onze bloedgroepen mochten elkaar niet afstoten. In mei kwam dan het verlossende bericht dat ik de geknipte nierdonor voor Roel was. Ik wou het heel hard en als bij wonder paste ik precies bij hem. Mijn nier dan toch (lacht). Het móést zo zijn.

»Roel kon niet geloven dat ik dat voor hem wou doen én dat ik ook nog eens de perfecte donor bleek. Zelfs in de week voor we beiden onder het mes gingen, drong het nog niet tot hem door. Tot de dag van de transplantatie, dat was heel speciaal. Dat aparte gevoel is gebleven. Ik zei vroeger altijd: ‘Als ik dood ben, mogen ze alles van mij hebben.’ Maar ik heb nu mogen meemaken hoe het is om heel bewust iemand met een onderdeel van mezelf te helpen. Ik heb Roel zijn leven verbeterd en dat blijft me diep vanbinnen een heel warm gevoel geven. Hij kan opnieuw zwemmen, wat door zijn ziekte niet meer kon. Hij is aan het werk, kan opnieuw sporten en spelen met zijn kinderen.»

HUMO Was er achteraf lang angst dat uw nier afgestoten zou worden?

Coervers «Er is een toestel dat de kans op afstoting berekent. Dat risico bleek bij ons miniem te zijn. Ze nemen niet zomaar een orgaan weg bij een gezonde mens als ze twijfelen aan de slaagkansen. Maar de kans op afstoting is er altijd, je weet nooit hoe een lichaam zal reageren. Bij ons verliep alles gelukkig voorspoedig.»

HUMO U heeft nog maar één nier, daar mag dus niks mee misgaan?

Coervers «Die kans is heel klein, want wij hebben geen ziekten in de familie. Als je altijd loopt te piekeren over wat er allemaal zou kunnen misgaan als je een vriend helpt, kan je beter in een glazen kist gaan liggen (lacht).

»De mensen in mijn omgeving reageerden heel verschillend. De meesten zeiden dat ze het zelf niet zouden doen, sommigen vonden me zelfs onverantwoord. ‘Je weet nooit of één van je kinderen later een nier nodig heeft.’ Het klopt natuurlijk dat ik nu geen donor meer kan zijn voor mijn kind, maar ik heb wel het leven gered van een papa van twee kindjes.»

HUMO Is uw vriendschap met Roel veranderd na de transplantatie?

Coervers «We zijn familie geworden, want we hebben nu dezelfde bloedband. Ik ga met zijn vrouw op vakantie, zijn kinderen komen bij ons logeren. Telkens wanneer ik de gezonde Roel nu zie, denk ik: ‘Het was het waard.’ Mijn leven is honderd keer beter dan daarvoor.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234