Een mens van goede wil: Selina de Blander is vrijwilliger bij de Oxfam Wereldwinkel

Sinds de onthullingen over wangedrag van een Belgische topman staat Oxfam in het oog van de storm. In Groot-Brittannië dreigt de ngo zijn subsidies te verliezen en bij ons zetten schenkers hun donaties stop. Vrijwilligster Selina de Blander laat zich er niet door van de wijs brengen. ‘Heel af en toe lachen we er zelfs eens om.’

'We laten ons niet verlammen door de negatieve berichten'

Selina de Blander «Ik zit in het eerste jaar verpleegkunde en ben al drie jaar vrijwilliger bij Oxfam in Gent. Als kind ging ik soms met mijn mama naar de Wereldwinkel. Zij werkte er ook als vrijwilliger; ik heb het dus met de paplepel meegekregen. Nu organiseer ik Oxfam-evenementen voor jongeren. Zo heb ik net het Prikkelweekend achter de rug, een driedaagse voor jonge mensen die Oxfam samen met Broederlijk Delen organiseert. Dit jaar was het een speciale editie: de 25ste. Het weekend vond plaats in Molenbeek en draaide rond honger in de wereld, sweatshops en fairtrade. Ons hoofdthema was ‘eerlijke chocolade’. Maar eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: zowat alle Oxfam-evenementen gaan over ongelijkheid en de strijd voor fatsoenlijke, eerlijke handel. Zo’n weekend organiseren en in goede banen leiden is arbeidsintensief. Ik investeer dan ook flink wat tijd in Oxfam, al is het nog steeds veel minder dan ikzelf zou willen. Ik moet ook nog studeren.»

HUMO Komt er veel volk op zo’n weekend af?

De Blander «Nu waren er honderd deelnemers en ik vond dat best oké. Toch hoop ik in de toekomst nog veel meer jonge mensen warm te kunnen maken voor de activiteiten van Oxfam. Ik help ook mee aan de organisatie van Future Proof. De tweede editie van dat festival vindt plaats van 25 tot 27 oktober in Leuven. Er zijn optredens van muzikanten die werken aan een betere wereld, maar ook tentoonstellingen van kunstenaars. Jongeren kunnen er brainstormen met denkers en doeners over hoe we de ecologische en sociale problemen van onze tijd kunnen aanpakken. Iedereen is welkom op onze activiteiten, je hoeft niet een donateur van Oxfam te zijn of regelmatig de Wereldwinkel te bezoeken.»

HUMO Wat trekt je aan in Oxfam?

De Blander «Vroeger was ik nogal politiek actief, maar dat werd steeds deprimerender. Ik was even lid van de Linkse Socialistische Partij (LSP) en het lukte niet echt om daar iets in beweging te krijgen. Ze hadden te weinig aandacht voor wat ik belangrijk vind, zoals de grote ongelijkheid in de wereld. Ik vond de LSP ook veel te radicaal. Ik heb toen ontdekt dat politiek me niet echt ligt. Oxfam neemt geen politieke standpunten in, maar hélpt daadwerkelijk. Ik krijg altijd een goed gevoel als ik het gebouw van Oxfam in Gent binnenstap. Mijn collega’s staan positief in het leven en doen hun werk met hart en ziel.

»Veel jonge mensen keren zich af van de politiek of hebben er gewoon geen interesse in. Op school horen we er weinig over en kranten en tijdschriften worden bijna niet gelezen. Veel leeftijdsgenoten weten niet eens waar politieke partijen voor staan; zelfs de traditionele partijen kennen ze amper. Ik maak me er zorgen over dat jongeren zo slecht geïnformeerd zijn. Ik zie het als één van mijn taken als vrijwilliger bij Oxfam om hen aan te sporen om zich actief in te zetten voor de samenleving. De Oxfam-Wereldwinkels worden vaak bemand door vrijwilligers die een dagje ouder worden. Daarom probeer ik jonge mannen en vrouwen te motiveren om voor Oxfam te kiezen. Ze beseffen niet hoe dichtbij de gevolgen van wereldwijde ecologische en sociale wantoestanden zich laten voelen.»

HUMO Oxfam ligt onder vuur na onthullingen over wangedrag door een Belg in dienst van de Britse afdeling. Brengt dat jouw vertrouwen in de organisatie aan het wankelen?

De Blander «Het deed pijn om te lezen wat er allemaal misgelopen is. Maar het gaat over individuen die zich misdragen hebben, niet over de hele organisatie. De medewerkers van de Oxfam-Wereldwinkels proberen er op een positieve manier op te reageren. Maar ik merk wel dat het bij velen wringt. Toch doen ze hun best om zich niet te laten verlammen door de negatieve berichten in de pers. Af en toe lachen we er zelfs eens om. Het zijn maar een paar enkelingen die de naam van de organisatie besmeuren. De overgrote meerderheid meent het wél goed. Ikzelf heb nog ontzettend veel vertrouwen in Oxfam.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234