Een mens van goede wil: Sofie Daniëls communiceert in tijden van rampspoed

In het dagelijkse leven werkt Sofie Daniëls als communicatieambtenaar bij de stad Hasselt. Sinds 2015 is ze vrijwilliger bij Team D5. ‘We zijn gespecialiseerd in crisiscommunicatie en werken onder de vleugels van het ministerie van Binnenlandse Zaken,’ zegt ze.

'Elke dag ben ik me ervan bewust dat er iets vreselijks kan gebeuren'

Sofie Daniëls «Als een gemeente getroffen wordt door een ramp, kan de burgemeester beslissen om het plaatselijke noodplan, de zogeheten ‘gemeentelijke fase’, af te kondigen. Alle verschillende diensten zitten dan samen om de hulpverlening te coördineren. In totaal zijn er vijf ‘disciplines’: D1 is bijvoorbeeld de brandweer, D2 de politie. D5 staat voor communicatie. Want elk gemeentebestuur heeft bij een grote crisis de plicht om de bevolking te informeren. Daarom moet ze in tijden van nood een communicatieteam samenstellen dat persconferenties verzorgt en een noodnummer installeert waarop mensen met hun vragen terechtkunnen. Als de ramp zo groot is dat de gemeente het niet alleen aankan, wordt de hulp van het nationale Team D5 ingeroepen. Onze laatste grote actie was bij de salpeterzuurwolk in Gistel.»

HUMO Alle leden van Team D5 zijn vrijwilligers?

Daniëls «Ja. Het zijn zo goed als allemaal mensen die als communicatieambtenaar voor een gemeente of stad werken. Sommigen zijn ambtenaar bij een provincie en een paar collega’s zijn in de privé actief. Team D5 is in 2014 door Binnenlandse Zaken opgericht. Ik vond het meteen een interessant initiatief, mede omdat de Pukkelpopramp in 2011 zo ingrijpend was geweest – voor Hasselt en ook voor mij persoonlijk. Ik was toen al communicatieambtenaar, maar ik was pas bevallen van mijn zoontje en in zwangerschapsverlof. Die ramp zette alles op zijn kop: in één klap werden we met onze neus op onze grote verantwoordelijkheid geduwd. Zolang er niets ingrijpends gebeurt, lijkt alles peis en vree. Maar als er wél iets ernstigs voorvalt, is er chaos en ontzettend veel paniek. Als er zich nog eens zo’n crisis voordeed, wilde ik zo goed mogelijk voorbereid zijn. Daarom heb ik me bij Team D5 aangesloten.»

HUMO Waarom werken jullie eigenlijk met 35 vrijwilligers? Het klinkt als een besparingsmaatregel.

Daniëls «Op dit moment worden er nog vijftien mensen opgeleid. Maar ik denk dat je wel met vrijwilligers móét werken. De overheid kan moeilijk vijftig mensen verspreid over heel België vast in dienst nemen die zitten te wachten op een mogelijke ramp. Zolang er niks gebeurt, valt er ook niks te doen. Dat gezegd zijnde: je staat wel constant stand-by. Elke dag ben ik me ervan bewust dat er iets vreselijks kan gebeuren.

»Op de ochtend van 22 maart vorig jaar zat ik op de trein naar Brussel. Heel het Team D5 was die dag onderweg naar de hoofdstad voor een opleiding. Op de trein kreeg ik telefoon. Ik dacht dat de opleidingsdag al begonnen was en dat ze wilden testen hoe snel we paraat konden zijn. Maar het was bittere ernst. We sprongen meteen bij in het crisiscentrum. Ons team bestond uit vijf mensen. We verdeelden de taken: iemand volgde de communicatie van de MIVB, iemand anders volgde de luchthaven van Zaventem, nog iemand anders concentreerde zich op de nieuwssites. We analyseerden de posts en berichten op sociale media, gingen na wat de noden en de vragen van de bevolking waren. In totaal scanden we die dag meer dan één miljoen berichten. In mijn herinnering is heel die 22ste maart één blinde vlek. Pas ’s avonds thuis besefte ik wat er allemaal gebeurd was. Want we zaten op een paar honderd meter afstand van het metrostation van Maalbeek.

»Weet je, tijdens de lockdown in Brussel na de aanslagen in Parijs was ik de sociale media ook aan het monitoren. Op Twitter doken er toen plots overal kattenfoto’s op. Wij zijn daar niet mee begonnen, maar we hebben dat wel enorm versterkt, door mensen op te roepen mee te doen. Ik vond het prachtig hoe die katten tot een enorme golf uitgroeiden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234