null Beeld

Een mens van goede wil: Sofie Foets helpt kwetsbare tieners

Amper 29 was Sofie Foets toen ze haar vaste job in het Europees Parlement opzegde om de vzw ToekomstATELIERdelAvenir of TADA uit de grond te stampen, een tweetalige organisatie die kwetsbare tieners uit kansarme Brusselse quartiers laat kennismaken met een hele waaier aan mogelijke beroepskeuzes.

'Als niemand in hun kansen gelooft, zullen ze dat zelf ook niet doen'

De tieners die deelnemen aan ToekomstATELIERdelAvenir, groeien op in Molenbeek, Kuregem en Sint-Joost-ten-Node, meestal in gezinnen van Noord-Afrikaanse origine, vaak met ouders die niet actief zijn op de arbeidsmarkt. TADA geeft hun een beeld van wat er mogelijk is in de toekomst: elke zaterdag komen bevlogen professionals praktijkles geven. Dokters, advocaten of brandweermannen: drie jaar lang – van het vijfde leerjaar tot het eerste middelbaar – passeren alle mogelijke beroepen de revue.

Sofie Foets «Als niemand in de kansen van die kinderen gelooft, zullen zij dat zelf ook niet doen. Daarom brengen wij mensen die gepassioneerd met hun job bezig zijn, met hen in contact. De TADA-tieners hoeven geen doelen te halen, worden niet beoordeeld en kunnen niets verkeerds doen of zeggen. Hun motivatie en algemene vaardigheden stimuleren is het doel.»

HUMO Hoe kwam je op het idee om TADA op te richten?

Foets «Ik werd al langer geraakt door de onderwijsongelijkheid en de integratieproblematiek in Brussel, waarvan ik goed op de hoogte was door mijn job in het Europees Parlement. In 2011 hoorde ik op een conferentie Heleen Terwijn spreken over de weekendschool die ze twintig jaar geleden in Amsterdam had opgericht. In Nederland werkte die heel goed, dus ik wilde het idee naar Brussel halen. Ik dacht: laten we nu iets concreets doen in plaats van nog meer congressen te organiseren en papers te schrijven.»

HUMO In 2013 werden de eerste lessen gegeven, intussen zijn we vier jaar verder. Hoe loopt het?

Foets «Het is een rollercoaster. In januari 2013 waren er een veertigtal tieners, tientallen vrijwilligers, een paar schenkers en zo goed als geen personeel. Nu hebben we 470 tieners, bijna 1.000 vrijwilligers, honderden schenkers en twaalf mensen die voltijds voor TADA werken. Een fameuze groei dus. Maar nog steeds is de vraag groter dan het aanbod. We willen snel uitbreiden, want de nood is hoog, maar we hebben geld en mankracht nodig. Gelukkig merken we dat er heel veel burgers zijn die iets voor de kwetsbare jeugd in Brussel willen doen.

»Intussen krijgen we ook steeds meer verhalen te horen van alumni – zo noemen we de jongeren die bij ons afstuderen. Sommigen komen terug als vrijwilligers in de jongste groepen, dat is heel mooi om te zien. Anderen bedanken ons en zeggen dat het nu plots heel goed gaat op school, omdat ze de zin van leren hebben ingezien. Of er was die jongen die zich tijdens de aanslagen in Parijs heel kwaad, gefrustreerd en verloren voelde. Hij zat in een soort van identiteitscrisis. Bij de aanslagen in Brussel stuurde hij – intussen alumnus – via Facebook een bericht naar iedereen van TADA. Hij schreef: ‘Laat de woede en de angst niet toe, want dan hebben zij gewonnen. De TADA-familie is er voor jullie. Stuur me een privébericht als je wil praten.’ Dat vond ik fantastisch. Hij die zich zelf zó verloren had gevoeld, wil nu andere tieners helpen. En dat is exact wat we met TADA willen doen: een netwerk creëren waarin iedereen elkaar helpt.»

HUMO Wat willen jullie nog bereiken?

Foets «In 2020 willen we minstens 1.000 tieners uit de meest kansarme wijken in Brussel geholpen hebben. Dat is nog altijd veel te weinig, maar het is een mooi begin. Ik ben me ervan bewust dat TADA op microniveau werkt, maar we veranderen wél talloze levens. En tegelijk hoop ik dat TADA als katalysator kan werken.

»Er is nog zoveel werk in België, en zeker in Brussel: één kind op de drie groeit hier op in armoede. Daarom hoop ik dat TADA mensen en organisaties kan inspireren. Je mag niet vergeten: niets gaat vanzelf. Het is niet zo moeilijk om goede ideeën te hebben, maar het is wél moeilijk om ze uit te voeren. Dat kost massa’s energie, tijd en geld. Met TADA willen wij een positieve boodschap brengen: kijk eens wat we allemaal kunnen, in plaats van te focussen op wat we níét kunnen. Een boodschap van hoop in polariserende tijden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234