null Beeld

Een mens van goede wil: Steven Lauwerier, hoof van Unicef België in Somalië

Vorige week lanceerde Consortium 12-12 een oproep om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de dreigende hongersnood in Zuid-Soedan, Somalië, Jemen en Nigeria – volgens de VN ‘de ergste humanitaire crisis sinds 1945’. Steven Lauwerier, hoofd van Unicef België in Somalië, bekommert zich ter plaatse om de bevolkingsgroep die het zwaarst getroffen wordt: de kinderen.

mke

'Eén ondervoed kind redden kost 200 euro'

Steven Lauwerier «Tijdens de hongersnood van 2011 waren de helft van de dodelijke slachtoffers in Somalië kinderen. Meestal sterven ze niet van de honger, maar door besmettelijke ziektes – cholera, mazelen of waterige diarree – die het lichaam compleet uitputten. Als een kindje diarree krijgt, én het daarnaast ook nog ondervoed is, is het vaak een vogel voor de kat. In het plaatselijke voedingscentrum hier, waar Unicef kinderen met zware ondervoeding verzorgt, zijn er de voorbije week 180 ondervoede kinderen bij gekomen. Zo’n peuter van 2 jaar die nog maar 6 kilogram weegt: geloof me, dat is géén mooi gezicht. Gelukkig kunnen we zelfs die dramatische gevallen nog redden, door hen te laten aansterken met een oplossing van pindakaas, vitamines en melk.»

null Beeld

HUMO Hoeveel kost zo’n hulppakket voor één ondervoed kind?

Lauwerier «Dat hangt ervan af: een pakket voor zware ondervoeding kost al gauw 200 euro, terwijl we bij gematigde ondervoeding genoeg hebben aan 50 euro. Het is dus zaak om zo snel mogelijk in te grijpen.

»We proberen lessen te trekken uit de hongersnood van 2011: toen zijn veel mensen te voet uit hun dorp weggetrokken, omdat daar geen voedsel meer te vinden was. De verschroeiende tocht naar de grens van Somalië heeft toen enorm veel dodelijke slachtoffers geëist. Dat proberen we dit jaar te vermijden door zogeheten voedselhubs in de buurt van de getroffen dorpen te installeren, zodat mensen hooguit één dag moeten wandelen om aan hulp te raken.»

HUMO De VN spreekt van een humanitaire crisis van ongeziene omvang. Hoe ernstig is de situatie op de plek waar u actief bent?

Lauwerier «In Somalië is er sprake van een ‘pre-hongersnood’ – de situatie is dus nog omkeerbaar als we krachtig optreden. Maar de slagkracht van de gemeenschap is volledig uitgeput: er zijn al drie seizoenen met extreme droogte geweest . De Somalische nomaden, bijvoorbeeld, hebben 50 tot 80 procent van hun kuddes verloren – een ware ravage. Tijdens een reis door het noorden van het land heb ik langs de wegen honderden karkassen van kamelen zien liggen. De mannen zijn ondertussen vertrokken naar de kuststreek, waar er nog een beetje gras is, om wat er nog overblijft van hun veestapel te redden.

»Omdat de waterpannen, waarin men het water opvangt, bijna uitgedroogd zijn, gaan de mensen nu aan dezelfde waterbronnen drinken als de dieren. Daardoor rukken ook de ziekten op: we hebben de laatste twee maanden al bijna evenveel gevallen van cholera geteld als we normaal in een jaar zien.»

HUMO Denkt u dat die situatie nog op tijd teruggedraaid kan worden?

Lauwerier «Ze heeft in elk geval veel weg van de hongersnood van 2011: droogte in het noorden van het land, twee opeenvolgende mislukte oogsten, oprukkende epidemieën... Alleen hebben we nu al veel vroeger aan de alarmbel getrokken. In 2011 zijn er 260.000 mensen omgekomen. Hulporganisaties hebben toen pas in juli opgeroepen om de getroffen landen te steunen, terwijl de meeste dodelijke slachtoffers al tussen maart en juli waren gevallen. Dat willen we vermijden door nu al om internationale hulp te vragen. Maar het is een race tegen de klok.»

HUMO Volgens de VN zou de situatie in Zuid-Soedan, waar de hongersnood officieel is uitgeroepen, deels de schuld zijn van de regering, die haar geld liever in wapens investeert dan in voedselhulp.

Lauwerier «De landen die het zwaarst getroffen zijn – Jemen, Zuid-Soedan, Nigeria – worden inderdaad door oorlog geteisterd. Ik heb de voorbije weken enkele stadjes in het zuiden van Somalië bezocht: ze zijn omringd door de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab en door die blokkade is het erg moeilijk om de inwoners aan voldoende voedsel en medicijnen te helpen. De situatie in Somalië is er de laatste tien jaar gelukkig al op vooruitgegaan, maar zolang die conflicten blijven woeden, zal de bevolking extra kwetsbaar blijven voor hongersnood.»


Doe een gift »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234