null Beeld

Een mens van goede wil: Student-rallyrijder Louis Verstraete steunt woestijnkinderen

Eind februari dokkert student Louis Verstraete (22) voor het goede doel samen met zijn broer door de woestijn van Marokko in een zelf vertimmerde Renault 4, bouwjaar 1990. In de koffer: school- en sportmateriaal voor kansarme Marokkaanse kinderen. ‘De 4L Trophy is een humanitaire rally voor jonge avonturiers van goede wil.’

Jan Stevens

'Bij de scouts heb ik geleerd anderen te helpen'

Louis Verstraete studeert ontwerp- en productietechnologie op de Gentse campus van hogeschool Odisee. ‘Ik leer er motoren ontwerpen en bouwen, metalen onderdelen vervaardigen en ingewikkelde technische berekeningen maken,’ zegt hij. Knutselen zit hem in het bloed. Als hij volgend academiejaar afstudeert, is hij zo goed als zeker van een job. ‘Dat hebben ze me toch beloofd: 95 procent van alle afgestudeerde bachelors uit mijn richting kan meteen aan de slag.’

Samen met zijn medestudenten is Louis nu druk bezig met het woestijnvaardig maken van een legendarisch 26 jaar oud R4’tje. ‘De auto is verhoogd, onder de motor en de benzinetank hebben we beschermplaten geïnstalleerd. We zouden die tank niet graag lekrijden op een steen in de woestijn.’

Van 16 tot 26 februari neemt Louis samen met zijn twee jaar oudere broer Simon-Pierre deel aan de 4L Trophy, een rally die hen in tien dagen tijd van het mondaine Franse Biarritz naar de Marokkaanse stad Marrakesh moet brengen. ‘Daar overhandigen we de hulpgoederen uit onze koffer aan de organisatie Enfants du Désert. Zij bouwen scholen en verlenen medische steun op het platteland. Elke deelnemer aan de rally moet verplicht twee volle boekentassen en twee volle sporttassen voor de Marokkaanse woestijnkinderen in Marrakesh afleveren. In totaal wordt zo 60 ton materiaal vervoerd.’

HUMO Een autorally van 6.000 kilometer die dwars door de woestijn scheurt. Hoe verstandig en menslievend is dat in tijden van klimaatverandering?

Louis Verstraete «De 4L Trophy is een humanitaire rally voor jonge avonturiers van goede wil. Professionele rallyrijders zijn niet welkom; alle teams bestaan uit studenten. Snelheid en tijd spelen geen rol. Wat wel telt, zijn oriënteringsvermogen en de bedrevenheid om zelfstandig je weg te vinden. Aan het begin en het einde van een rit wordt de kilometerstand genoteerd. Wie het minste aantal kilometers nodig heeft om van Biarritz naar Marrakesh te rijden, is de winnaar. Vorig jaar namen er 2.000 studenten deel en volgend jaar komt er een rally in Argentinië.»

HUMO Vervoeren jullie enkel boeken en medisch materiaal?

Verstraete «Met onze deelname helpen we Enfants du Désert ook aan fondsen voor de bouw en het onderhoud van scholen en medische centra. Het grootste deel van ons inschrijvingsgeld dient daarvoor. Mijn broer en ik zaten bij de scouts en leerden daar andere mensen te helpen. We hoorden heroïsche verhalen van vrienden die aan een eerdere editie deelnamen. Zo begon het bij ons te kriebelen.

»Enfants du Désert is opgericht door de Française Geneviève Courbois. In 1999 reisde ze door het West-Afrikaanse land Mauritanië. In de dorpen zag ze zwaar ondervoede baby’s en kinderen. Terug thuis begon ze geld in te zamelen voor de bouw van een centrum waar kinderen voor medische hulp terechtkonden. Vandaag steunt de organisatie veel scholen in Mauritanië en Marokko. Vorig jaar bracht de rally 25.000 euro op.»

HUMO Wat voor hulpmiddelen heb je om de weg te vinden?

Verstraete «Enkel een kompas en een roadbook. Daarin staat per kilometer beschreven hoe we moeten rijden. Een gps is verboden. We hebben wel een kaart van Marokko en een tracker, een zendertje waarmee de organisatie ons kan opsporen. Familie, vrienden en geïnteresseerden kunnen ook heel onze tocht in realtime op het internet volgen.»

HUMO Hoe ver sta je met de voorbereidingen?

Verstraete «We moeten nog een paar details regelen. Het wordt een hobbelig parcours vol hindernissen en we proberen de auto nu zo in te richten dat alles op zijn plaats blijft zitten. We zijn ook nog druk in de weer met het verzamelen van de laatste centen. De organisatie heeft bepaald dat elk team een budget mag spenderen van 6.800 euro. Maar voor ons komt het duurder uit omdat we eerst vanuit België naar Frankrijk moeten rijden. We vertrekken al op 12 februari en hopen zonder problemen op tijd in Biarritz te raken. We hebben nu al 7.000 euro opgehaald bij sponsors en sympathisanten, maar we leggen nog een kleine reserve aan voor noodgevallen. Wie ons wil sponsoren, mag surfen naar www.team-chamo.eu.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234