null Beeld

Een mens van goede wil: Wim Demaere organiseert drank- en drugsvrije festivals

Na elk wild dansfeestje dat Wim Demaere organiseerde, schrok hij van de hoeveelheid drugs die hij moest opruimen. Zes jaar geleden was de ravage zo groot dat hij er resoluut mee kapte.

Jan Stevens

'Je hebt geen drugs nodig om in extase te geraken'

Wim Demaere «Ik ben wild van dansen en muziek en organiseerde zelf raves, feestjes met opwindende psychedelische muziek. Zes jaar geleden lokte zo’n rave van mij duizend bezoekers. Na afloop kon ik mijn ogen niet geloven: je kunt je niet voorstellen hoeveel drugs in allerlei vormen en maten die feestvierders hadden achtergelaten. Ik was er echt van aangedaan en ben meteen gestopt met raves organiseren. Ik wou niets meer met die scene te maken hebben, ook al had ik er waarschijnlijk veel geld mee kunnen verdienen. Ik walgde van de drugs, maar de liefde voor de muziek bleef. Ik droomde ervan om mensen opnieuw te leren genieten zonder die troep. Ik ontdekte conscious clubbing, nuchter dansen, en kreeg het idee om in België het allereerste muziek- en dansfestival te organiseren waar drugs en alcohol taboe zijn. Suntribe zal op 12 mei plaatsvinden op het domein Fort II in Wommelgem.»

HUMO Bent u zelf geheelonthouder?

Demaere «Nee, ik drink graag af en toe een glas wijn of een glas bier. Maar er is iets grondig mis als mensen alcohol of drugs nodig hebben om zich te amuseren. Ik heb nooit gerookt of geblowd, ook niet toen ik als prille vijftienjarige voor het eerst een rave bezocht. De muziek en de mensen spraken me aan, niet de drugs. In het begin had ik zelfs niet door dat op die feestjes zoveel drugs gebruikt werden.

»Ik wil niet iedereen over dezelfde kam scheren: er zijn rave-bezoekers die geen drugs gebruiken. Maar jammer genoeg is de grote meerderheid verkikkerd op psychedelica, de zogenaamd geestverruimende drugs. Een ‘geestvernauwende’ drug als cocaïne vind je veel minder op raves, die wordt vooral in reguliere discotheken gesnoven. Ik heb geen probleem met het verruimen van je geest of met een roes nastreven. Alleen heb je daar geen drugs voor nodig. Ik zie het als mijn missie om mensen te helpen om op een nuchtere manier hun geest te verruimen. Primitieve stammen wisten al dat dat perfect kan met muziek en dans.»

HUMO Dat heet nu heel hip ‘conscious clubbing’.

Demaere «Inderdaad. Bij conscious clubbing zijn alcohol, drugs en zelfs koffie taboe. Enkel de mens zelf en de verbinding tussen mensen telt. Op ons festival Suntribe leren mensen door dansen in extase te raken. Ecstatic dancing is overgewaaid uit Amerika. Op die feestjes wordt er twee uur lang rook-, drugs- en alcoholvrij gedanst op muziek van gespecialiseerde dj’s. Natuurlijke roes gegarandeerd.

»Op het Suntribe-festival staan muziek en dans centraal. Er wordt goa en wereldmuziek gespeeld, zowel live als door dj’s. Bezoekers kunnen ook yogasessies volgen of chillen in de sauna. Alcoholische dranken worden niet verkocht, ook vettige hamburgers staan op de zwarte lijst. Suntribe wordt een ecologisch verantwoord festival dat goed is voor lichaam en geest. En als we net uit de kosten geraken, zullen we heel blij zijn (lacht).»

HUMO Wie zich op voorhand moed indrinkt, komt er op jullie festival niet in?

Demaere «We willen geen politieagent spelen, maar we zullen wel heel streng zijn aan de ingang. Wie onder invloed is, komt er inderdaad niet in. En ik heb op de raves vroeger genoeg mensen gezien die stoned of high waren, ik herken het dus meteen. Maar ik maak me ook geen illusies: waarschijnlijk glippen er toch een paar door het net. Als we ze pakken, vliegen ze er meteen weer uit. Elk weekend worden er honderden feestjes georganiseerd waar drugs en drank massaal aanwezig zijn. Het is hoog tijd dat mensen nuchter leren feesten. Ze bewijzen er henzelf, hun naasten en de rest van de samenleving een grote dienst mee.»

Info: suntribefestival.com

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234