null Beeld

Een mens van goede wil: Xavier Cloet helpt vluchtelingen aan een job

Het begon als een ideetje voor de Gentse Feesten, maar sinds vorige maand kunnen vluchtelingen ook echt aan de slag via het uitzendbureau Refu Interim van Xavier Cloet. ‘Het is zonde om al die getalenteerde mensen aan hun lot over te laten.’

Jan Stevens

'Wij zijn de schakel tussen het kamp en de werkgever'


Meer info over Refu Interim »

Tijdens de Gentse Feesten organiseert het productiehuis cirQ traditiegetrouw het festival Bataclan, met elk jaar een ander thema.

Xavier Cloet (creatief brein) «Vorig jaar wilden we iets doen rond de vluchtelingenproblematiek. We lieten de media weten dat we van plan waren om al onze festivalmedewerkers te vervangen door vluchtelingen: die zijn goedkoop, hoogopgeleid en ze willen hogerop (lacht). Vier maanden vóór de start van de Feesten zochten we contact met drie vluchtelingencentra in de buurt van Gent. Met de hulp van tolken en tekeningen legden we de vluchtelingen uit dat we mensen zochten om mee te werken aan ons festival. Maar eerst moesten we hen uitleggen wat een festival precies is, want dat kenden de meesten niet. We nodigden de vluchtelingen uit op enkele kennismakingsdagen, en 150 van hen zijn daarop ingegaan. Die wilden allemaal dolgraag komen helpen op de Feesten.

»We hebben hen toen geïnterviewd: we vroegen waar ze vandaan kwamen, wat hun droomjob was, welke talen ze spraken, of ze al een beetje Nederlands kenden en wat hun hobby’s waren. Daarna verdeelden we hen in verschillende ploegen: de koks, de acteurs, de filmmakers en de handige harry’s. Voor het festival hebben we uiteindelijk tachtig mensen geselecteerd en een opleiding laten volgen: we gaven de acteurs workshops over slapstick, bijvoorbeeld, en we gingen met de horecaploeg op bezoek in een brouwerij, waar ze midden in de ramadan een tapcursus kregen.»

HUMO U gaf ze een soort VDAB-cursus?

Cloet «Zoiets. Tijdens de Gentse Feesten hadden onze tewerkgestelde vluchtelingen veel succes. De toeschouwers die naar BataHlan kwamen, zoals we Bataclan hadden herdoopt, moesten aan de douanier hun paspoort tonen. Daarna werden ze in het Arabisch over hun bedoelingen ondervraagd. Er was een show met vluchtelingen die in hun reddingsvest een waterballetvoorstelling gaven. En we verkochten T-shirts met op de voorkant het hoofd van één van de vluchtelingen en op de achterkant zijn tourdates, net zoals bij supergroepen. Achteraf kregen we ontzettend veel aanvragen binnen van cultuurhuizen en andere festivals die ook met vluchtelingen in zee wilden. Zo groeide het idee om een uitzendbureau op te starten. Intussen hebben zich 250 vluchtelingen ingeschreven.»

HUMO Maar als ze aan de slag kunnen, worden ze niet betaald?

Cloet «Toch wel. De werkgever moet hen vergoeden als vrijwilliger, gratis bestaat niet. Ze mogen ook niet alleen werken, ze moeten dat altijd samen met anderen doen. De bedoeling is dat de tewerkgestelde vluchteling een netwerk kan opbouwen: hij leert mensen kennen en hij kan zijn kennis van het Nederlands verbeteren. Dat is heel belangrijk, want de taal is het grootste probleem. Wie uit pakweg Afghanistan komt en onze taal niet machtig is, vindt heel moeilijk werk. De werkgever moet zelf instaan voor de betaling. Wij kunnen dat niet omdat we geen officieel uitzendbureau zijn, al willen we dat op termijn wel graag worden. Wij willen een schakel zijn tussen de achterdeur van het vluchtelingenkamp en de voordeur van de werkgever.»

HUMO Het is niet de bedoeling dat ze de vuile klusjes opknappen?

Cloet «Ik mag er niet aan denken. Werkgevers die met ons aan de slag willen, worden dus goed gescreend.»

HUMO Waarom trekt u zich het lot van de vluchtelingen zo aan?

Cloet «Ons productiehuis cirQ heeft in Gent de voorbije jaren een traditie opgebouwd in sociale projecten. Wij zijn geïnteresseerd in mensen die kleur geven aan de maatschappij. Zo hebben we al voorstellingen opgezet met gehandicapten en gepensioneerden. Mensen die hun land ontvluchten, hebben een groot potentieel. Wij hebben hen beter leren kennen en ontdekt dat ze zeer talentrijk en gedreven zijn. Wie vanuit de bergen van Afghanistan of vanuit Syrië tot hier kan raken, voorbij mensensmokkelaars en corrupte agenten, is sterk en ambitieus. Het zou zonde zijn om die mensen aan hun lot over te laten.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234