In Noord-Italië dragen veel mensen dezer dagen een mondkapje, zoals deze man in Milaan. Beeld Photo News
In Noord-Italië dragen veel mensen dezer dagen een mondkapje, zoals deze man in Milaan.Beeld Photo News

ViroloogBert Niesters

‘Een mondkapje dragen tegen het coronavirus is zinloos’

Niet alle mondkapjes verkleinen de kans op besmetting met het coronavirus, het verkeerd gebruik van zo’n kapje vergroot die kans zelfs. Bert Niesters, hoofd van de sectie klinische virologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), legt uit waarom.

Irene de Zwaan

– Valt besmetting te voorkomen door een mondkapje te dragen?

Bert Niesters «In China en Italië duiken nu overal mondkapjes op in de vorm van papieren doekjes, die chirurgen in het ziekenhuis dragen tijdens operaties. Zij doen dit om de patiënt te beschermen tegen bacteriën. Deze mondkapjes zijn aan de zijkanten gewoon open, dus het houdt zeker geen virussen tegen. Ter bescherming tegen het coronavirus heeft het dus geen enkele zin. Dan kun je net zo goed een papieren zakdoek voor je mond houden.»

Eén van de vele mondkapjes die op de markt zijn. Beeld Getty Images
Eén van de vele mondkapjes die op de markt zijn.Beeld Getty Images

– Hebben de geavanceerde modellen met filter wel nut?

Niesters «Ook die mondkapjes bieden eerder schijnveiligheid dan dat ze echt zullen helpen. Ze sluiten nooit helemaal aan op het gezicht. Bovendien: op het moment dat je uitademt, gaat de filter even open en ontstaat een gat. Als iemand in je omgeving net op dat moment hoest, kun je alsnog besmet raken. Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes. Mensen met een infectie scheiden meer druppeltjes uit dan gezonde mensen. Ze hoesten, ademen zwaarder, schrapen wat vaker hun keel. Vroeger riep je als iemand verkouden was: ‘Hand voor je mond!’ Dat moet je dus niet doen, want dan kun je het virus met je hand verspreiden. Het is beter om te hoesten in je elleboog en dan maar vaker je kleren te wassen.»

– Is het wel verstandig om een mondkapje te dragen in besmet gebied, zoals het noorden van Italië?

Niesters «Als je mij zou vragen of ik een mondkapje zou dragen als ik een symposium zou hebben in Milaan, dan is het antwoord: nee. Het enige nuttige aan het dragen ervan is dat je minder snel aan je gezicht komt. Uiteindelijk kun je jezelf het beste beschermen door geregeld je handen te wassen en oppervlakten die je vaak gebruikt, zoals een toetsenbord of telefoon, beter te desinfecteren. Maar het is onmogelijk om je helemaal te beschermen tegen virussen die van mens op mens gaan. Dat geldt ook voor de griep, die op eenzelfde manier wordt overgedragen en waar momenteel meer mensen aan overlijden dan aan het coronavirus. Het leven is wat dat betreft een groot risico, al zie ik vooralsnog weinig reden tot paniek.»

Een vrouw haalt een mondkapje bij een apotheek.  Beeld Phil Nijhuis / ANP
Een vrouw haalt een mondkapje bij een apotheek.Beeld Phil Nijhuis / ANP

– Heeft het wel zin dat besmette mensen mondkapjes dragen om hun omgeving te beschermen?

Niesters «Er kunnen ook mensen zijn die het virus bij zich dragen zonder ziek te zijn, dus daar kun je je niet tegen beschermen. Mensen die echt ziek zijn, zitten in isolatie. Een mondkapje heeft dan geen zin. Het bemoeilijkt bovendien het ademen – iets waarmee zieke patiënten al extra moeite hebben. Ook voor gezonde mensen is het geen pretje om een mondkapje te dragen omdat het een stuk lastiger ademt dan in de open lucht. Na een paar uur ben je doodmoe. Dat ga je niet lang volhouden.»

10 miljard mondkapjes per jaar

China produceerde vorig jaar vijf miljard mondkapjes: goed voor de helft van de wereldproductie. Met de uitbraak van het coronavirus is de vraag rap toegenomen en draaien fabrieken overuren, alleen loopt de productie vanwege de vele restricties in het land ver achter. Grote bedrijven als Foxconn (die iPhones produceert) en autofabrikant BYD hebben aangekondigd zelf maskers te produceren voor hun Chinese personeel. Ook buiten China hebben fabrikanten – onder meer gevestigd in Tsjechië, Turkije, Taiwan en de Verenigde Staten – de productie van gezichtsmaskers flink opgeschroefd.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

© de Volkskrant

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234