null Beeld

Een nieuw icoon voor rechts Amerika: Ivanka Trump

In 2004 liep Anna van den Breemer stage bij het tijdschrift House & Garden. Ze mocht mee naar een hip feestje in New York, waar ze gefascineerd raakte door een opvallende gast: Ivanka Trump.

'Natuurlijk wil Ivanka Trump meer'

Sindsdien volgt Van den Breemer, inmiddels internetredacteur van de Volkskrant, Ivanka Trump op de voet. Jarenlang was dat een guilty pleasure, maar toen haar vader besloot mee te doen aan de presidentsverkiezingen, werd Van den Breemers belangstelling serieuzer. In haar boek ‘Ivanka’ wil ze laten zien wie de presidentsdochter echt is.

- Wat is het belangrijkste dat je over Ivanka hebt ontdekt?

Anna van den Breemer «Een interessant detail is dat ze wegens het geloof van haar man, Jared Kushner, joods is geworden. Dat was de wens van zijn familie. Toen ze twijfelde, was het even uit tussen de twee. Haar bekering was een intens proces. Ze moest bijvoorbeeld de Thora uit het hoofd leren. Ze nam het erg serieus, zoals ze dat met alles doet. Ze laat nooit iets aan het toeval over, dat is een reactie op de onberekenbaarheid van haar vader. Je ziet het ook in haar obsessie om overal op tijd te komen. Op de eerste dag van haar eerste baan, bij een vastgoedbedrijf dat niet van haar vader was, was ze veel te vroeg: ze moest twee uur wachten voor iemand kwam opdagen.

»Vrijwel haar hele leven is publiek, maar over haar geloof laat ze zich amper uit. Het is vooral een manier om haar kinderen tradities mee te geven. Doordat haar ouders altijd van huis waren, heeft ze die zelf nooit ervaren. Neem nu de sabbat: op vrijdag worden bij zonsondergang alle telefoons in het gezin voor 24 uur uitgeschakeld, en brengen ze tijd met elkaar door.»

- Welke misvattingen bestaan er over Ivanka?

Van den Breemer «Ze noemt zichzelf een feminist en daar krijgt ze veel kritiek op. Ze zou het feminisme alleen gebruiken om jurkjes van haar eigen kledingmerk te verkopen. Maar voor een hele groep vrouwen heeft ze wel degelijk een voorbeeldfunctie. Misschien niet voor linkse vrouwen die columns schrijven voor de opiniepagina’s van kranten en magazines, maar wel voor wie op Trump heeft gestemd. Conservatieve vrouwen die belang hechten aan familiewaarden, zien Ivanka als iemand die een carrière heeft opgebouwd en tegelijkertijd een zorgzame moeder is.

»Een andere misvatting is dat Ivanka Trump geen politieke toekomst heeft. Neem Hillary Clinton, die op de vraag of Ivanka kans maakt op het presidentschap, antwoordde met: ‘That’s not gonna happen.’ Dat is een gevaarlijke en domme uitspraak. Sinds Trump weten we dat het onverwachte kan gebeuren. Bij Ivanka is dat niet anders.»

- Wordt ze ooit president?

Van den Breemer «Dat zou kunnen. Ze is pas 36, ze heeft ambitie zat en ze neemt nooit genoegen met haar huidige positie. Ze komt uit een rijke familie, maar ze wilde desondanks opklimmen in de New Yorkse society. Nu zit ze in het Witte Huis. Natúúrlijk wil ze meer.»

- Lijkt ze op haar vader?

Van den Breemer «Heel erg. Veel van haar opvattingen zijn gematigder, maar ze delen wel een aantal karaktertrekken. En ze zetten zich allebei schaamteloos in voor de promotie van het merk Trump. Ze dook bijvoorbeeld als 20-jarige op in een documentaire over de Trump Tower in New York. Toen de interviewer vroeg op welke verdieping ze zich bevonden, antwoordde Ivanka bloedserieus: ‘Op de 68ste verdieping’ – tien verdiepingen méér dan de Trump Tower telt. Haar vader heeft ook altijd die telling volgehouden om de marktwaarde van zijn gebouw te verhogen.»

- De ondertitel van je boek is ‘De echte First Lady’. Is dat de essentie van Ivanka Trump?

Van den Breemer «Jazeker. Maar wat haar nog meer typeert, is haar ongrijpbaarheid, een trek die je ook bij haar vader ziet. De Trumps zijn kameleons. Ivanka past haar idealen aan volgens wat er van haar wordt gevraagd. Ze ging naar het Witte Huis om alle vrouwen het recht op zelfbeschikking te garanderen, zo stond er in haar Twitterbiografie. Een maand of twee geleden heeft ze dat tekstje aangepast, en nu wil ze vooral banen creëren. Zodra ze merkte dat er in een Republikeinse regering weinig te regelen valt op het vlak van gelijke lonen voor vrouwen of goedkopere kinderopvang, heeft ze haar agenda aangepast.»

© de Volkskrant

undefined

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Anna van den Breemer, ‘Ivanka, de echte First Lady’, Prometheus

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234