Filip Peeters
 Verkoopt tarte tatin
 Hove Butcher store
 januari 2021 Beeld Kristof Ghyselinck
Filip Peeters Verkoopt tarte tatin Hove Butcher store januari 2021Beeld Kristof Ghyselinck

coronaswitchActeur Filip Peeters bakt taarten

Een nieuwe start voor Filip Peeters: ‘Dit is geen bevlieging, ik heb mijn leven definitief omgegooid’

Corona heeft het afgelopen jaar ons hele bestaan ontwricht, ook de manier waarop we werken. De meerderheid moest wennen aan veiligheidsmaatregelen op de werkvloer of aan thuis- en telewerk, maar velen verloren hun job, werden technisch werkloos, of gingen in de lockdown nadenken over leven en werk. Maar daadkrachtige optimisten zien in elke crisis kansen. Humo laat er zes aan het woord die het podium, het voetbalveld of de media achter zich lieten en opnieuw begonnen. Vandaag: Filip Peeters werd taartenbakker.

Sophie Pycke en Evelien Roels

De cultuurwereld ligt al meer dan een jaar stil, maar acteur en regisseur Filip Peeters (58) bleef niet bij de pakken zitten: hij opende met zijn vrouw, actrice An Miller, en dochters Louisa (16) en Leonce (15) een taartenzaak, Les Soeurs Miller.

FILIP PEETERS «Ik moest íéts doen. In dit hele coronaverhaal is cultuur het vergeten stiefbroertje. Iedereen denkt: die creatievelingen trekken hun plan wel. Les Soeurs Miller geeft me een reden om uit mijn bed te komen. Zonder dit zat ik al in een psychiatrische instelling.»

HUMO Waar was je mee bezig toen alles op slot ging?

PEETERS «We hadden een theatervoorstelling met heel ons gezin: ‘Familie’, een waargebeurd verhaal over een gezin dat zelfmoord pleegt. De tournee was uitverkocht, we gingen spelen in heel Europa. Op dít moment hadden we in New York op het podium moeten staan. Toen alles werd geannuleerd, wilden we iets doen met het verhaal en investeerden we onze laatste centen in een film op basis van de voorstelling. Die zou begin november in de bioscoop komen. En dan, patat, gingen alle cinema’s dicht. Hoeveel pech kun je hebben?»

HUMO Hoe kwam je erbij taarten te gaan bakken?

PEETERS «Ik ben kok van opleiding. Ik heb gewerkt in Barbizon in Jezus-Eik, toen een tweesterrenrestaurant, en in De Gulden Bock in Antwerpen, waar ik me specialiseerde in patisserie. Met de zaakvoeder van De Gulden Bock opende ik het koffiehuis Popoff. Uiteindelijk koos ik voor acteren, maar ik ben altijd tarte tatins blijven bakken, ook omdat mijn dochters ze zo lekker vonden. We schepten er plezier in om samen het recept te verfijnen. Ik durf te zeggen dat we van een tweesterrentaart een driesterrentaart hebben gemaakt.

»In het begin deelden we onze taarten uit. Daarna begonnen buren en vrienden, en vrienden van vrienden ze te bestellen. Luc De Laet, een bevriend slager, wilde onze taarten verkopen, en de mensen bestelden ze steeds weer. Zo is Les Soeurs Miller vanzelf gegroeid – de naam is een verwijzing naar de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, die de taart in 1889 ontwikkelden.»

HUMO Hoeveel taarten bak je per week?

PEETERS «We zitten toch aan 250 kilo appelen per week, goed voor een honderdtal taarten. Ik ben er van ’s ochtends tot ’s avonds mee bezig. Mijn dochters helpen nog steeds mee, maar hun tijd is beperkt omdat ze nog op school zitten.

»Ik doe dit echt graag. Niet dat het financieel interessant is, maar het geeft voldoening als mensen ze lekker vinden, en die erkenning komt direct. Bij een film of theaterstuk ben je al maanden aan het werk voor er enige respons komt.»

HUMO Wat na corona? Als Les Soeurs Miller een voltijdse bezigheid is, zul je moeten kiezen.

PEETERS «Ik ging terug naar mijn eerste liefde en blijf bij haar, denk ik. Met mijn handen bezig zijn is zalig, en ik kan de mensen hun tarte tatin toch niet afpakken?»

HUMO Acteren en regisseren is dus verleden tijd?

PEETERS «Dat zou kunnen, ja. Als acteur heb je een heel onzeker bestaan. Het heeft lang geduurd voor ik een vakantie durfde te plannen en er gerust op was dat er nadien nog werk zou komen.»

HUMO Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne wil 75 miljoen euro vrijmaken voor de hervorming van het artiestenstatuut en een betere bescherming tegen inkomensverlies.

PEETERS «Eindelijk! Dat statuut is helemaal uitgehold en het zijn lang niet altijd zij die het nodig hebben, die ervan genieten. Ik heb De Acteursgilde mee opgericht, de Vlaamse belangenvereniging voor acteurs, en was jarenlang voorzitter. Je gaat er mij dus niet over horen klagen dat hier ein-de-lijk werk van wordt gemaakt. Maar het is mijn sector niet meer: bakkers en koks hebben geen artiestenstatuut (lacht)

HUMO Koks?

PEETERS «Ik droom al van een eigen restaurant sinds ik acteur ben geworden. We zien wel. Soms dient een golf zich aan en ga je erop mee, zoals nu met Les Soeurs Miller.»

HUMO Keert je vrouw terug naar de planken?

PEETERS «Sowieso. An is een actrice pur sang, ze kan niet wachten om weer te kunnen spelen. Op zich verschilt haar ambitie niet zoveel van de mijne: we willen allebei mensen behagen. Maar voortaan doen we dat op een totaal andere manier.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234