null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

lockdown in je broekje

‘Een onenightstand speelt nu enorm op je geweten.’ Hoe het virus weegt op jonge singles

Geen versoepelingen, maar opnieuw in lockdown. Voor jonge singles betekent het dat hun seksleven nog wat langer op standje paaspauze blijft staan. Al een jaar lang hebben vrijgezelle jongeren amper seks en dates, blijkt uit recent groot Nederlands onderzoek van Rutgers en SOA Aids Nederland. Opvallend: ook sexten doen jongeren minder sinds de tweede lockdown.

Bregje Iding

Manuela Heymans van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie waarschuwt voor een hiaat in de seksuele ontwikkeling van jongeren.

MANUELA HEYMANS «Seks is een morele kwestie geworden: ga ik voor mijn eigen behoeftes kiezen of hou ik me strikt aan die maatregelen? Net als bij aids indertijd weegt het gevaar voor besmetting of het doorgeven van het virus op het gemoed van de jeugd. Het geeft vrijblijvende seks meer gewicht en het roept schuldgevoelens op bij jongeren die tóch van hun vrijgezelle leven gebruikmaken.

»Op lange termijn kunnen die schaamte en schuldgevoelens gaan doorwegen op de mentale gezondheid van jongeren. Ook blijven veel jonge singles nu met meer vragen zitten over seksualiteit. Dat kan problematisch zijn in hun seksuele ontwikkeling.»

Het vrijgezelle leven van Maud (21) verloor snel alle aantrekkelijkheid. ‘Door corona speelt seks enorm in op je geweten, zeker als het om onenightstands gaat. Ik heb wel wat regels gebroken tijdens de lockdown. Van de ene op de andere dag wordt je leven omgegooid en het is niet gemakkelijk om ineens je hele seksuele leven aan banden te leggen.’

Ook student Wout (23) herkent de schuldgevoelens: ‘Het is alsof we een paar jaar terug in de tijd gaan. Je moet je bijna wel slecht voelen als je het hebt gedaan met iemand die je nog niet lang kent, en hij of zij is niet je knuffelcontact. Vóór corona was er natuurlijk al de angst voor een soa of voor een ongewenste zwangerschap. Nu is er een angst bijgekomen die veel meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt, want met één misstap kun je direct ook je bubbel in gevaar brengen.’

HUMO Heb je nog dates gehad?

WOUT «Ik heb tijdens de pandemie al een date gehad via Tinder, maar ik heb hem nooit thuis uitgenodigd. We zijn gaan wandelen, maar dat was weinig geslaagd. Ik stootte tegen een bepaalde fysieke barrière aan. Ik was tijdens de wandeling constant bezig met de afstand die we moesten bewaren. Daardoor was er geen seksuele spanning.

»Je bent in je hoofd voortdurend aan het afwegen: is deze persoon interessant genoeg om mijn gezondheid en die van mijn ouders voor te riskeren? Dat verhoogt de drempel om te daten en seks te hebben gewoon enorm.»

Cato (22) botste op dezelfde problemen: «Ik heb via Tinder twee keer een date gehad, maar die zijn beide niet uitgedraaid op seks. De enige seksbuddy die ik gehad heb, was met iemand die ik voor corona al kende. Iets daaraan voelt veiliger, terwijl dat natuurlijk niet noodzakelijk zo is. Je wilt er ook zeker van zijn dat de persoon waarmee je op date gaat zelf ook niet te veel mensen ziet.

»Het is met covid een beetje zoals met soa’s: je moet ervan uit kunnen gaan dat de andere persoon ook voor exclusiviteit is. Daarvoor moet je de ander kunnen vertrouwen.»

Uit het onderzoek van Rutgers en SOA Aids blijkt dat het gebruik van datingapps onder jongeren nauwelijks is gestegen tijdens de lockdowns en dat het sturen van sexy foto’s tijdens de tweede lockdown zelfs is gedaald.

WOUT «Sinds de lockdown zijn er op datingsapps twee uitersten ontstaan. Je hebt de seksmaniakken die zich volledig laten gaan op die apps en je hebt de jongens die na één date al hun kast ontruimen zodat je bij hen kan intrekken. Het midden tussen die twee komt steeds minder voor. Op Grindr zijn alle singles nu veel korter van stof, merk ik. Diepzinnige gesprekken vind ik er nauwelijks meer.»

HEYMANS «Tijdens wereldwijd ingrijpende gebeurtenissen is het normaal dat we verdeeld worden in die twee uitersten. Daarin speelt eenzaamheid een grote rol. Dat maakt dat er veel mensen zijn die heel erg op zoek zijn naar een vast knuffelcontact.»

CATO «Ik merk dat er meer mensen op zoek zijn naar iets serieus, maar ze pakken het vaak verkeerd aan. Door steeds weer diezelfde openingszinnen te gebruiken – ‘Vervelend hè, die corona’ – komen veel gesprekken al snel op een dood spoor.»

HUMO Hoe kun je de gesprekken op datingapps minder saai maken?

HEYMANS «Het is belangrijk om te praten over je passies en je dromen. Vermijd om te openen met iets als: ‘Hey, die corona begint toch door te wegen, hè?’ Zoiets is een negatieve binnenkomer en je kunt beter proberen op positieve dingen te focussen als je een gesprek met iemand aangaat op een datingapp. Bijvoorbeeld: ‘Als ik jou een boardingpass zou geven, welke bestemming zou je daar dan het liefst op zien staan?’ Dat zijn vragen waarmee je een gesprek op gang kunt helpen en het is eens verfrissend.»

Dit artikel komt voort uit een project van de opleiding journalistiek aan Hogeschool PXL Hasselt

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234