null Beeld Reporters / DPA
Beeld Reporters / DPA

Vaccintest

Een overleden vrouw in België én laattijdige leveringen: wat zijn de voor- en nadelen van het Johnson & Johnson-vaccin?

Net nu de vaccinatiecampagne op volle toeren draait, stopt ons land met de toediening van Johnson & Johnson-vaccins bij volwassenen onder de 41 jaar. Eerder vandaag raakte bekend dat een vrouw van onder de 40 in België is overleden na zo’n prik, wat sommigen weer zal doen twijfelen of ze zich wel willen laten inenten. Humo ging eerder al op zoek naar de voor- en nadelen van de in ons land beschikbare vaccins. Hieronder leest u ons geactualiseerde verdict over dat van Johnson & Johnson.

Marc Van Springel

JOHNSON & JOHNSON

Officiële naam: Ad26.COV2.S

Fabrikant en/of ontwikkelaar: Janssen Vaccines, een biotechbedrijf uit Leiden, onderdeel van farmareus Johnson & Johnson, en het Israel Deaconess Medical Center.

Type: virale vector (in dit geval is de drager een verkoudheidsvirus bij mensen)

Aantal dosissen: 1 dosis

Beschermingsgraad: 72% in de VS, 68% in Brazilië en 64% in Zuid-Afrika

Gebruikt in welke landen: onder andere de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie, Brazilië, Noorwegen en Thailand.

Van het vaccin van Johnson & Johnson (J&J) werd zeer veel verwacht. Het bedrijf, waar ook Janssen Pharmaceutica uit het Kempense Beerse deel van uitmaakt, heeft namelijk veel ervaring met de ontwikkeling van vaccins. J&J leek de verwachtingen aanvankelijk ook waar te maken: het vaccin bleek beter bestand tegen de Zuid-Afrikaanse variant dan de andere vaccins, doet het volgens epidemioloog Pierre Van Damme ook goed tegen de Braziliaanse variant, had minder bijwerkingen dan Pfizer en Moderna én kon ook nog eens op een normale koeltemperatuur worden bewaard, waardoor het makkelijker kan worden ingezet in warme of afgelegen gebieden.

Ondertussen is het enthousiasme wel wat bekoeld: zeker in de Verenigde Staten waar in maart liefst 15 miljoen doses moesten worden weggegooid na een productiefout in een fabriek in Baltimore. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA publiceerde na een grondig onderzoek een ronduit vernietigend rapport over de werkmethoden in de fabriek. Ook elders waren er productieproblemen bij J&J en liep de levering van de vaccins grote vertragingen op. De firma sloot ondertussen wel een deal met farmareus Merck, die een deel van de productie voor zijn rekening zal nemen.

Concreet hebben laattijdige leveringen van Johnson & Johnson tot gevolg dat Vlaanderen het vooropgestelde doel om iedere volwassenen Vlaming tegen 11 juli een eerste keer te kunnen prikken hoogstwaarschijnlijk niet zal halen. Ons land verwachtte 1,4 miljoen J&J-vaccins in het tweede kwartaal van dit jaar, maar ontving er nog maar 143.000 – amper 10 procent. Nu blijkt dat een (Sloveense) vrouw van onder de 40 in België is overleden na een J&J-prik – én er volgens Vlaams gezondheidsminister Wouter Beke een verband bestaat tussen de prik en haar overlijden – heeft ons land ook beslist om het vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 41. Ook dat bevordert de snelheid van de vaccinatiecampagne uiteraard niet.

Door het negatieve rapport van de FDA is ook nog eens besloten om de al geproduceerde J&J-vaccins aan een extra kwaliteitscontrole te onderwerpen. Noël Wathion, vicedirecteur bij het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA, vertelde woensdagochtend op Radio 1 dat er in Beerse 2,4 miljoen coronavaccins van Johnson & Johnson klaarliggen om verdeeld te worden. Het EMA wacht nog op een rapport van de FDA of de vaccins veilig en correct geproduceerd zijn. Tegen eind deze week zou dat klaar moeten zijn.

Net als bij AstraZeneca doken ook bij mensen die het J&J-vaccin hadden gekregen problemen op met bloedklonters (ook de in België overleden vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen met ernstige trombose). Na onderzoek kwam men in de VS en Europa tot hetzelfde advies: de nadelen wogen niet op tegen de voordelen en het vaccin kon verder worden gebruikt. Denemarken kondigde echter aan dat het ook met het toedienen van J&J zou stoppen. Ons land volgt dat voorbeeld nu bij volwassenen onder de 41 jaar.

Bij de Europese Unie, die in oktober nog optimistisch 200 miljoen doses bestelde bij J&J, lijkt het vertrouwen ook weggesmolten: uitgelekte interne documenten lijken aan te geven dat ook het contract met J&J niet zal worden verlengd.

Of de versie voor kinderen die Johnson & Johnson heeft ontwikkeld ooit in Europa zal worden toegediend, is dus maar de vraag.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234