Bij een konijn wordt een monster afgenomen ten behoeve van de ontwikkeling van een coronavaccin voor dieren in Vladimir, Rusland. 9 december 2020.  Beeld via REUTERS
Bij een konijn wordt een monster afgenomen ten behoeve van de ontwikkeling van een coronavaccin voor dieren in Vladimir, Rusland. 9 december 2020.Beeld via REUTERS

coronacrisisvaccins

Een Russisch coronavaccin voor dieren gaat mogelijk in april in massaproductie

Rusland heeft naar eigen zeggen het eerste anticoronavaccin ontwikkeld voor dieren. Volgens de Russische dienst voor veterinair toezicht Rosseljchoznadzor is het veilig en zeer effectief.

Joost Bosman

De dienst heeft Carnivac-Cov, dat is ontwikkeld door het Federaal centrum voor diergezondheid (FGB) sinds oktober vorig jaar klinisch getest op onder meer honden, katten en nertsen. De massaproductie ervan zou al deze maand (april) kunnen worden gelanceerd, zei Konstantin Savenkov, plaatsvervangend hoofd van Rosseljchoznadzor.

SAVENKOV «Op basis van de resultaten kunnen we concluderen dat het vaccin onschadelijk is en een hoge immunogeniciteit heeft, aangezien alle geteste dieren in 100 procent van de gevallen antilichamen tegen het coronavirus ontwikkelden.»

Wel voegde hij eraan toe dat wetenschappers de effectiviteit van Carnivac-Cov op de lange termijn nog steeds bestuderen. Maar volgens Savenkov gaan deskundigen ervan uit, dat het zeker zes maanden immuniteit verschaft.

Hoewel volgens deskundigen huisdieren Covid-19 kunnen oplopen, kunnen ze het niet doorgeven aan mensen. Maar niet alle Russische experts zijn het daarover eens. ‘Een mens kan een dier besmetten en dat kan het in theorie weer overbrengen op de mens. Het gevaar zit hem erin dat het virus dan wel gemuteerd kan zijn’, zegt viroloog Pavel Voltsjkov van het laboratorium voor genomische engineering MFTI in Moskou.

VOLTSJKOV «Daarom kun je er voor pleiten, om toch ook dieren te vaccineren. Voor het geval dat dieren ook op grote schaal ziek worden en het virus op enig moment toch overgaat van dier op mens en vice versa.»

null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

Commercieel

Maar het lijkt Voltsjkov ‘niet rationeel’ en ook niet te verwachten dat er een massaal inentingsprogramma komt voor dieren. Ook Rosseljchoznadzor vindt dat niet nodig.

VOLTSJKOV «Voor de veestapel is het sowieso niet haalbaar. Het vaccin zal ongeveer tussen 15 en 30 dollar gaan kosten. Als je tientallen koeien hebt of een paar honderd kippen, gaat dat veel te veel in de papieren lopen.»

Volgens Voltsjkov is Carnivac-Cov vooral een commercieel project en een nieuwe nichemarkt van vaccinproducenten.

VOLTSJKOV «In Rusland geven mensen vaak meer uit voor de behandeling van hun huisdier dan voor hun eigen gezondheid. Stel dat er 10 miljoen katten zijn. En dat 1 tot 10 procent van de eigenaren hun dieren laten inenten. Dan is dat toch een aardige opbrengst.»

Die winst zou nog eens aanzienlijk kunnen worden opgeschroefd, nu landbouwbedrijven in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Singapore, Griekenland en Polen interesse hebben getoond in Carnivac-Cov.

null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

Voltsjkov lijkt het echter zinvoller om gewoon vol in te zetten op de vaccinatie van mensen.

VOLTSJKOV «Dat is altijd beter dan Covid-19 te krijgen. Bovendien zijn dan ook meteen de huisdieren beschermd en is de kans dat het virus ooit weer van dier op mens overgaat te verwaarlozen.»

Over de hele wereld zijn er meldingen van dieren die positief zijn getest op Covid-19, waaronder miljoenen nertsen die in Denemarken en Nederland zijn geruimd uit angst voor overdracht van dier op mens.

De werelddierengezondheidsorganisatie OIE meldde vorige week een coronavirusinfectie bij drie huisdieren in Mexico en één in Italië. Een week eerder dook de ziekte op in Argentinië bij vier honden en katten.

In een New Yorkse dierentuin bleek een aantal leeuwen en tijgers het virus te hebben opgelopen. In Rusland zelf is bij een aantal katten in Moskou en de Siberische stad Tjoemen het coronavirus vastgesteld.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234