Een schandaal te veel: Pierre Chevalier kapt met de politiek
'Weet u hoe moeilijk het tegenwoordig is om een journalist veroordeeld te krijgen?' Proberen gaat mee: het politieke einde van Pierre Chevalier.
'Wat wil je dat ik doe? Ik kan toch moeilijk naar een koord grijpen? Ik heb bij Alain Van der Biest gezien wat dit soort toestanden met een mens kan doen. Nee, contre la mauvaise fortune, il faut un bon coeur!' Pierre Chevalier moest vorige week voor de derde keer ontslag nemen als Belgisch regeringsfunctionaris: tegenslag, maar hij laat het niet aan zijn hart komen. Ook voor zijn afscheidsinterview komt hij met de hem kenmerkende zwierigheid binnenwaaien, en het hele gesprek lang blijft zijn humeur onverwoestbaar.
Wat voorafging: twee weken geleden raakte bekend dat Pierre Chevalier (56) door het Brusselse parket in verdenking was gesteld voor heling, witwassen en schriftvervalsing. Een dag na die onthulling bleek bovendien dat Chevalier in den duik afgevaardigd bestuurder was geworden in twee bedrijven van de niet geheel onbesproken mijnbouwmogul George Forrest. Chevalier had nochtans in 2007 ontslag genomen uit Forrest wegens onverenigbaar met zijn een mandaat als speciaal gezant voor de Verenigde Naties. Buitenlandminister Karel De Gucht was not amused, en dus mocht Chevalier zijn koffers pakken. Zijn derde en definitieve afscheid uit het publieke leven, wellicht.
Chevalier torst een verleden als brokkenpiloot. In 1990 had Chevalier (toen nog socialist) al eens ontslag moeten nemen als staatssecretaris Wetenschapsbeleid. Een gepeperde onkostennota voor een dienstreis naar Parijs kostte hem zijn hoofd. Tegenslag, maar niet getreurd: in 1999 mocht Chevalier het nóg 's proberen als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, ditmaal voor de VLD. Een jaar later was ie alweer werkloos: het Zwitserse gerecht verdacht hem van hand-en-spandiensten aan de internationaal gezochte oplichter Jean-Claude LaCote.
Toen LaCote begin april 2008 ontsnapte uit een Zuid-Afrikaanse gevangenis, zag Chevalier de donderwolken al boven zijn hoofd samenpakken.
Pierre Chevalier «Toch niet híj weer, dacht ik. (lacht) Maar eigenlijk wil ik daar geen commentaar op geven. Ik was zijn advocaat, en dus ben ik nog altijd gebonden door het beroepsgeheim. LaCote is een individu als een ander. Helaas heeft zijn levenspad het mijne gekruist.»
HUMO Had u meteen door dat alles weer opgerakeld zou worden?
Chevalier «Jaja. Dat wel. In die acht, negen jaar dat die zaak nu al duurt, heb ik vastgesteld dat bepaalde mensen bij het gerecht er plezier in scheppen mij te schaden. Door perslekken, bijvoorbeeld.
»Op een gegeven moment heb ik - van een journalist nota bene - een gelekte fax gekregen met het briefhoofd van de Gerechtelijke Diensten Brugge. Ik heb dat aan het gerecht bezorgd, dat helaas niet in staat bleek de verzender te identificeren. Als onze gerechtelijke diensten dat al niet kunnen, hebben ze een probleem. Zéér opmerkelijk.»
HUMO Waarom heeft men het op u gemunt?
Chevalier «Dat vraag ik mij al jaren af.
»Ik ben in 2000 afgetreden als staatssecretaris omdat er in Zwitserland een onderzoek naar mij was geopend. In twee jaar tijd heeft het Zwitsers gerecht dat dossier afgerond. Met drie belangrijke conclusies. Eén: mijnheer Chevalier is onschuldig. Twee: hij is zelf het slachtoffer van LaCote. En drie: u krijgt van ons een schadevergoeding omdat we u ten onrechte hebben beschuldigd. Ik heb uiteindelijk meer dan 20.000 euro gekregen. Lang niet genoeg om mijn Zwitserse advocaten te betalen, maar ik zie ze het in België niet doen... (ironisch) Dat bedrag heb ik overigens netjes gedeclareerd bij de fiscus, zoals het hoort.
» In België sleept de zaak nu al acht jaar aan. U moet zich inbeelden: ik sta daar om acht uur mee op en ik ga daar om één uur mee slapen. Ik ben geen crimineel die dat van zich af kan schudden.»
HUMO U blijft erbij dat u geviseerd wordt?
Chevalier «Ik hoed mij voor complottheorieën, maar dat was voor mij al duidelijk in 2000. Veertien dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen is het eerste artikel verschenen over LaCote. Ik weet zelfs dat men vanuit het parket in Brugge aangedrongen heeft een huiszoeking te houden bij mij. Dat was duidelijk opgezet spel.»
(tp & rw)
U vindt het volledige interview met Pierre Chevalier vanaf dinsdag 20 mei in Humo 3533