null Beeld

Een speciale fiscale aanpak voor de superrijken? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Kaasschaaf en buikriem zijn al jaren de meest gehoorde economische vaktermen. De kaasschaaf moeten we hanteren om vervolgens de buikriem aan te halen. Of zoiets. Ondanks de besparingen moeten we blijven besparen. Ondertussen heeft de gewone man al vrachtwagens vol grind aan steentjes bijgedragen. Tijd om de superrijken extra aan te pakken, hoor je dan. Is dat een goed idee?

Hugo Matthysen

Dr. Koen De Zeulder «We moeten dat genuanceerd bekijken. Tegen Marc Coucke zou je kunnen zeggen: hou je geld, maar word asjeblief onzichtbaar. Daarvoor bestaat zeker een breed maatschappelijk draagvlak.»

HUMO En de rest?

De Zeulder «Och, rijkdom brengt grote zorgen. Is het zwembad vrij van bacteriën? Werken de beveiligingscamera’s nog? Zag ik niet hoe één van de tuinmannen verdacht lang naar een raam op de eerste verdieping keek, en heeft hij niet stiekem een ladder verstopt in het struikgewas? Klinkt de motor van de overbuur niet porschiger dan die van mijn eigen Porsche? Zulke zorgen heeft de gewone man niet, en daar mag een vergoeding tegenover staan.»

HUMO Moeten de sterkste schouders dan niet de zwaarste lasten dragen?

De Zeulder «Heb je al eens een superrijke vrouw gezien? Die zijn allemaal aan de erg frêle kant, en anders plannen ze om het binnenkort onder deskundige begeleiding te worden. Als ze met hun golfstickje zwaaien, vallen ze al om. Je zult dus naar de mannen moeten kijken, maar dan draai je de klok veertig jaar terug. En dat willen we niet, we willen gelijke rechten én plichten voor iedereen! Bovendien hebben de superrijken een belangrijke maatschappelijke rol te spelen.»

HUMO En die is?

De Zeulder «Kom je weleens in een krantenwinkel? Je gaat je Humootje kopen, en dan kun je een kwartier aanschuiven omdat een paar klanten met de Lotto en de Euro Millions in de weer zijn. Dat gaat met enorm veel getreuzel gepaard, en je bent in staat om die mensen schuimbekkend naar de keel te vliegen. Maar je doet het niet, want je begrijpt het belang voor de staatskas. En voor de renners van Lotto Soudal, die tegen een hongerloon prestaties moeten leveren waarvoor je in Den Haag voor een tribunaal wordt gesleurd als je ze onder dwang oplegt.»

HUMO Wat heeft dat met superrijken te maken?

De Zeulder «Wel, als de staat de superrijken zou kaasschaven tot gewone rijken, waarom zou de gewone man dan nog voor een pot van 40 miljoen spelen? Waarom zou hij nog twee keer per week naar de krantenwinkel gaan? Nee, dan blijft hij of zij thuis. En wég is het gebabbel aan de kassa over de nieuwtjes in de buurt, gedaan met de sociale cohesie! En dan – en vermeld even dat ik nu vochtige ooghoeken krijg, omdat het zo onelegant is als je in een tekst (met vochtige ooghoeken) moet zetten – krijgen we een harde samenleving. Ieder voor zich. Meedogenloos. Is dat wat we willen?»

HUMO Eh… nee.

De Zeulder «Precies! En weet je wat het drama van de superrijken is? Dat ze niet gezellig kunnen meebabbelen in de krantenwinkel. Want ze lezen alles op een iPad in een hoes van fijn gazellenleder, van een jong dier dat ze zelf hebben geschoten. En ze zijn al superrijk, het heeft dus geen zin om Lotto te spelen. En dat is triest, want die mensen horen er ook graag bij. Die willen ook graag hun kinderen met de bakfiets naar het schooltje brengen, maar ja, die villa’s zijn zo afgelegen dat je daar een hele dag aan spendeert. En met de Maserati lukt het ook niet, want dat ding schuift met de bodemplaat over de verkeersdrempels als het extra wordt beladen met een kind en een brooddoos. Dus met de Land Rover dan maar. En dan word je scheef bekeken. Door mensen die nota bene keuze te over hebben: te voet, met de Berlingo, op skateboards of met, jawel: de bakfiets. Die vrijheid heeft de superrijke niet. En het lijkt mij ethisch niet verdedigbaar dat je mensen die minder vrij zijn dan jij, ook nog eens hun geld gaat afpakken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234