null Beeld

Een stap richting ideale wereld? 'We hebben Vincent Kompany al allerlei dubbelfuncties aangeboden'

Het is niet omdat we geen regering hebben dat er niets uit te lachen valt, en dus zal ‘De ideale wereld’ weer aantreden bij het aanbreken van het nieuwe tv-seizoen. Met Jan Jaap van der Wal, die zijn tweede seizoen ingaat als presentator. Hoe vaak heeft hij de voorbije weken wel niet op de tanden moeten bijten bij nieuws als dat van de Vlaamse canon en de vlaggenkwestie op Pukkelpop?

Tom Raes

Jan Jaap Van der Wal «En niet te vergeten: Kris Van Dijck, even voordien. Natuurlijk denk je dan: jammer dat Kris zich niet tot september heeft kunnen inhouden. Maar het zij zo. Trouwens, ligt het aan mij of gebeurt er tegenwoordig elk jaar iets extreemrechts op Pukkelpop? Vorig jaar had je nog die ‘handjes kappen’-heisa. Als ik de organisator was, zou ik zulke uitspattingen voortaan gewoon deel laten uitmaken van het programma.»

HUMO Met alle regerings-vormingen dezer dagen: zijn jullie klaar om ‘De ideale wereld’ volledig om te gooien als er plots ergens een akkoord bereikt wordt?

Van der Wal «Daar zijn we nog over aan het nadenken. We merken dat ze in de politiek alleszins stilaan rekening houden met ons. Bij de vorige regeringsonderhandelingen kon Sven De Leijer als reporter nog voor de deur kamperen en iedereen verrassen. Dat leverde toen leuke beelden op, maar nu merken we dat politici hun pas versnellen als ze onze ploeg in de gaten krijgen. Het is dus moeilijker geworden op dat vlak, maar goed: de politiek is een te dankbare vijver om niet in te vissen, dus blijven we proberen.»

HUMO Staan er dit seizoen nog wezenlijke verande-ringen te gebeuren?

Van der Wal «Wat dat betreft, hebben we toevallig ook hetzelfde motto als de komende Vlaamse regering: ‘Meer van hetzelfde, en dat de komende vijf jaar.’ Maar er verandert natuurlijk wel één en ander. Zo zal Flip Kowlier dit seizoen onze huisband belichamen, en zul je wellicht ook één of twee nieuwe sidekicks zien.»

HUMO Kun je al zeggen wie, of worden die as we speak nog van straat geplukt en gekneveld achter in een bestelwagen gegooid?

Van der Wal «De knevel zit er nog op, ja. Maar de kern van het programma blijft onveranderd – met als enige wijziging dat we de gast meer willen inzetten in de show, in plaats van die alleen te gebruiken als spiegel om onze items op te reflecteren. De afleveringen waarin dat lukt, zijn niet toevallig telkens de beste: die met Serge Simonart vond ik bijvoorbeeld één van de beste. Maar het gebeurde vorig seizoen nog te vaak dat een gast geen mening had, of te terughoudend was. Dan probeerde ik als Nederlander iets te drammerig om toch iets uit die bescheiden Vlaming naast me te halen. Dus blijven we op zoek naar gasten die mee het heft in handen durven te nemen. We hebben Vincent Kompany al allerlei dubbel-functies aangeboden, maar voorlopig zonder succes.»

HUMO De kans bestaat wel dat je Marc Coucke er dan bij moet nemen.

Van der Wal «Des te beter!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234