null Beeld

Een superster voor links Amerika: is dit het nieuwe gezicht van de Democratische Partij?

Vannacht werd Alexandria Ocasio-Cortez (29) als jongste vrouw ooit gekozen in het Amerikaanse Congres. Is de voormalige barvrouw uit de Bronx het nieuwe gezicht van de Democratische Partij?

karlijn van houwelingen

Ze is nerveus, zegt Eileen Connelly. Het is even na 6.00 uur in de ochtend op deze druilerige verkiezingsdag in New York. Connelly is al op pad met een stapel blauwe flyers met daarop de naam van Alexandria Ocasio-Cortez, voorzien van Spaanse dubbele uitroeptekens. ,,Het móet vandaag gebeuren", zegt Connelly - dit is de dag dat Democraten zoals zij de kans krijgen om president Trump en zijn partij macht te ontnemen door mensen als Ocasio-Cortez naar het Congres te sturen. Ocasio-Cortez, een 29-jarige barvrouw uit The Bronx van wie zes maanden geleden niemand buiten het 14de kiesdistrict van New York had gehoord.

Haar opponent in de voorverkiezingen, Democratisch partijkopstuk Joe Crowley, stuurde nog laconiek een vervanger op haar af in een debat. Maar hij verloor, en Ocasio-Cortez is nu een ultralinkse superster die zonder veel Republikeinse tegenstand het Congres in gaat om te pleiten voor 'democratisch socialisme'. Een overheid die zorgverzekeringen en banen voor iedereen garandeert, bijvoorbeeld. De Democraten zullen vandaag, met de uitslag van de midterms in de hand, moeten bepalen of die radicale koers ook deel van de partijlijn wordt.

undefined


Uitdagen

Ocasio, die delen van The Bronx en Queens vertegenwoordigt, is de anti-Trump. De jonge socialist die haar campagne deels in het Spaans voert, tegenover de bejaarde opperkapitalist Crowley, die de held van boze blanke mannen is geworden. Maar allebei wisten ze als rebelse buitenstaander de gevestigde orde buiten spel te zetten. ,,Ik kon niet geloven dat ze het lef had om Crowley uit te dagen", zegt vrijwilliger Eileen Connelly uit Queens. ,,Ze durft - daarom steun ik haar.”


Onzichtbaar

Ze pakt haar campagne compleet anders aan dan de oude garde. Crowley was in het 14de district onzichtbaar. Team Ocasio is juist overal, al maanden. Ze probeert met name kiezers te interesseren, die de politiek lang links lieten liggen. In een stadsdeel vol jongeren en minderheden. Driekwart van de bewoners van haar district is niet blank, de helft is immigrant. En millennials verhuizen hier naartoe op zoek naar betaalbare woningen.

Zoals Allie Horton (26), gisteren bereid om voor zonsopgang in de regen te flyeren om Ocasio-Cortez met een zo groot mogelijke meerderheid het Congres in te helpen. ,,Ik had hiervoor nog nooit gestemd in een voorverkiezing", vertelt ze. Maar dat Team Ocasio haar e-mails bleef sturen en haar op straat bleef aanspreken over de plannen om hoger onderwijs gratis toegankelijk te maken, trok haar - ex-student met een studieschuld - de politiek in.

Zulke kersverse, wat verlegen vrijwilligers komen Ocasio-Cortez aan de deur promoten. Haar catchy poster hangt in vrijwel elke winkelruit. Als winkeliers en buurtbewoners met elkaar overhoop liggen over de aanleg van fietspaden, duiken aanhangers in Ocasio-T-shirts op om ondernemers over te halen. Ze staat tegenwoordig in het tijdschrift Vogue en zit bij alle late night shows, maar je kunt haar ook nog steeds tegenkomen op het metrostation, of in je favoriete bar in de buurt. Zo, van mens tot mens, met voor Amerikaanse begrippen radicaal links beleid, win je verkiezingen, meent Ocasio-Cortez. ,,Ik denk dat de Democratische partij niet moedig genoeg is", zei ze eerder. ,,Als wij niet voor mensen opkomen, komen zij niet voor ons op.”

Is dat een model dat de Democraten kunnen kopiëren nu de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 gaat beginnen? De partij was tot op heden terughoudend. Haar opmars zegt iets over Ocasio's ultradiverse district, niet over de rest van de partij, zei de Democratische partijleider Nancy Pelosi over de socialistische sterpolitica met ideeën die rechts 'ronduit beangstigend' vindt.

En is ze wel klaar voor het Congres? Die vraag wordt door critici vaak gesteld, vooral sinds ze in een interview geen antwoord had op een vraag over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Vogue vatte het zo samen: ,,Niemand kan het erover eens worden of ze de nieuwe Sarah Palin is, de nieuwe Obama of een Venezolaanse dictator.”

© AD

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234