null Beeld

Een tourrit naar Le Lioran? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Het valt misschien niet zo op, maar de Ronde van Frankrijk is al een tijdje aan de gang. Deze week kan er al wat geklommen worden, naar het skioord Le Lioran. Dokter De Zeulder denkt daar het zijne over.

Hugo Matthysen

'Volksgezondheid zou de VRT moeten verbieden die rit uit te zenden!'

Dr. Koen De Zeulder «Voor degenen die er nooit zijn geweest: Le Lioran is een skioord van niks. Twee cafés, een hotel waar de bedwants heer en meester is, en een skilift waarvan de voornaamste kwaliteiten tot het domein van de industriële archeologie behoren – dat is het zowat. Ook de omgeving stelt niks voor.»

HUMO Het Centraal Massief is toch een aantrekkelijk gebied?

De Zeulder «Wacht tot je er een wandeling moet maken, dan loop je na een halfuur kotsend terug naar je auto om in een rotvaart de snelweg op te zoeken. Wij zijn verwend door de prachtige Alpen en de niet onfraaie Pyreneeën, en daarom geloven we dat álle bergen mooi zijn. Maar dat is niet zo. De Andes, bijvoorbeeld, is niet om aan te zien. Dat is gewoon een lelijke bergketen. Maar het Centraal Massief spant de kroon. Geen wonder dat geen mens daar wil gaan skiën.»

HUMO Maar zal het een spannende rit opleveren?

De Zeulder «Het wordt vooral spannend voor Michel Wuyts en José De Cauwer. In zo’n skioord is er maar één weg terug. Na de aankomst wil iedereen meteen van die rotberg af. Dat zal tot werchteriaanse files leiden. Onze commentatoren zullen blij mogen zijn als ze vóór zes uur ’s ochtends hun bed zien.»

HUMO Tenzij ze ter plaatse overnachten.

De Zeulder «Zullen ze niet doen. De grote vijand van de Tourcommentator is een dier dat ik al even heb vermeld: de bedwants. Die insecten vreten je gewoon half op terwijl je ligt te slapen. En daarna slepen ze zich met hun volle pens naar je bagage. Daar hebben ze wat suffe maar effectieve seks. Die zwangere wijfjes reizen vervolgens met je mee. Zo wordt het ene hotel na het andere gekoloniseerd, en uiteindelijk je eigen woning, waarvan je aanneemt dat ze bedwantsvrij is.»

HUMO Is de bedwants gemakkelijk te bestrijden?

De Zeulder «Ja, met een bulldozer. Zodra je woning is geïnfecteerd, is afbraak de enige doelmatige manier om die beesten kwijt te raken. Je moet dan wel het puin een paar dagen laten branden. Maar dan nog: experts vertellen mij dat je het perceel het best vijftig jaar braak kunt laten liggen vooraleer je er iets anders op bouwt.»

HUMO Om even terug te komen op de mogelijke volkstoeloop: als het Centraal Massief echt zo lelijk is, zal de drukte misschien wel meevallen.

De Zeulder «Dat is buiten het internet gerekend. Het internet bestaat voor één derde uit lijstjes. De beste songs over gebak, de rustigste naaktstranden, de braafste hondenrassen, de idiootste citytrips, er zijn zelfs duizenden lijstjes met de onnozelste lijstjes. Het eigen lijstje met onnozele lijsten staat daarbij uiteraard steeds op één. En je hebt nu al een tijdje lijstjes met de lelijkste bergen. De omgeving van Le Lioran scoort daar steeds erg goed.

»Maar de mensen geloven niet alles wat op het net staat – wat op zich niet verkeerd is. Ze willen de dingen dus met hun eigen ogen zien. De Tour vormt daar een mooie aanleiding voor. En als niemand zo’n lelijke berg op wil, denken ze, kunnen de we renners dus heel goed zien. En als we ons verkleden als gorilla, of we lopen in ons bloot gat een eindje mee met de kopgroep, komen we zéker in beeld, want er zal geen concurrentie zijn. Dat gaat dus slecht aflopen.»

HUMO Is dit een oproep om daar weg te blijven?

De Zeulder «Ja. Vooral gevoelige zielen kunnen blijvende schade oplopen. Langs de snelweg door het Centraal Massief scheuren kan geen kwaad, die slimme Fransen hebben daar de lelijkste bergen vervangen door exemplaren uit de Karpaten. Maar het hardcore Centraal Massief is wat anders! Ik heb heel wat patiënten behandeld die dachten dat het allemaal overdreven was, dat een bergwandelingetje hen deugd zou doen. Maar de nachtmerries blijven hen járen achtervolgen. Zelfs als ze iemand horen spreken over een berg afwas keert hun maag al om. Eigenlijk zou Volksgezondheid de VRT moeten verbieden die rit uit te zenden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234