null Beeld

Een verbod om op veldrijders te spuwen? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Soms lijkt het wel – om even een poëtisch beeld te gebruiken dat u de rest van uw leven zal bijblijven – of ze door een veld stoemp stoempen. Ja, Vlaamser kan een sport niet zijn. Helaas wordt het veldrijden geregeld ontsierd door wangedrag van supporters.

Hugo Matthysen

'Volkswijsheid kan verrassende vormen aannemen'

HUMO Moeten er straffen komen op het bespuwen van renners?

Dr. Koen De Zeulder «Ho maar! Gaan we de rechtstaat even ondermijnen, of wat? Dat spuwen valt onder de vrijheid van meningsuiting, en daar moeten we behoedzaam mee omgaan. Die spuwers zijn vaak eenvoudige mensen, die misschien niet zo veel scholing hebben gehad. Moeten we die mensen verbieden zich te uiten, terwijl degenen die verbaal sterker zijn er mogen uitflappen wat ze willen? Zo gaat het in sneltreinvaart naar een tweedeling in de samenleving, vriend!»

HUMO U klinkt scherp.

De Zeulder «Ja, omdat het ook met mijn vakgebied te maken heeft: de medische wetenschap. Dieren likken hun wonden. Vroeger wreven moeders een beetje spuug op de geschaafde knie van hun kind. En terecht, want het is inmiddels bewezen dat speeksel antibacteriële en wondhelende stoffen bevat.

»We nemen te gauw aan dat supporters op de tegenstander van hun idool spuwen. We moeten die gazettenwaarheid ter discussie durven te stellen. Misschien spuwen ze, aangevuurd door oer-oude reflexen, op hun lievelingssporter. Zodat die veilig tot de eindstreep raakt.»

HUMO Dat zou kunnen kloppen als er in het veldrijden veel sprake van verwondingen was, maar dat is niet het geval.

De Zeulder «U hebt een te idyllisch beeld van de Vlaamse velden. In gedachten ziet u waarschijnlijk een breugeliaanse boer met een schoffel over de schouder langs zonnige korenvelden lopen. De werkelijkheid is dat die percelen voortdurend worden doordrenkt met stront, vaak van menselijke afkomst. De boel wordt eventjes omgeploegd, en daar komen de volgende tankwagens al aangereden.

»Die veldrijders moeten hun beroep uitoefenen in gigantische beerputten. En die sukkelaars hebben niet eens een mondmaskertje. Weet u wat er allemaal rondwoekert in die blubber? Al eens gehoord van salmonella? Van tyfus en cholera? Malaria? En dan zwijg ik nog over parasieten, want de eitjes van lintwormen en erger vliegen schaterend in het rond, als je het stof ziet opstuiven in de biologische bom die door die onwetende sporters ‘de zandbak’ wordt genoemd.

»Ze mogen verdorie blij zijn dat ze geregeld een spetter speeksel in hun gezicht krijgen, zodat ze tijdig worden ontsmet. Als ik een veldrijder was, dan reed ik steeds zo dicht mogelijk tegen de dranghekken, want daar heb je de grootste kans op voltreffers. De builenpest lijkt mij namelijk geen mooie dood. Dat desinfecterend supportersgedrag zou een voorbeeld voor de hele wereld moeten zijn. Helaas worden die mensen afgeschilderd als doorzopen idioten, terwijl ze zonder het zelf te weten gezondheidswerkers zijn.»

HUMO Over doorzopen gesproken: er wordt ook vaak met bier gegooid.

De Zeulder «Ook dat juich ik toe. Het hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het bier, maar hop werkt eveneens antibacterieel. En vooral: het gaat ook schimmelvorming tegen. Het is dus complementair aan dat spuwen.

»De Wielerbond kent het probleem van die infecties, hoor. Er is een voorstel om op ieder parcours gigantische Dettol-douches te plaatsen, waar de renners elke ronde onderdoor moeten. Maar daar zie ik het nut niet van in. Waarom een technisch ingewikkeld antwoord zoeken voor een probleem dat al lang spontaan is opgelost door de supporters, die zich daarin ook nog eens lekker kunnen uitleven?

»Zo zie je maar dat volkswijsheid verrassende vormen kan aannemen, ook als het om medische preventie gaat.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234