null Beeld

Een vluchteling in huis halen? Geen goed idee

Fedasil krijgt zo’n twintig mails per dag van mensen die zich kandidaat stellen om asielzoekers, ja zelfs hele gezinnen, aan eigen haard te verwelkomen. Maar is het wel zo’n goed idee om die arme, uitgehongerde, afgepeigerde drommels na hun gevaarlijke reis van duizenden kilometers in huis te halen?

Annemie Bulté

'Zodra een asielzoeker bij jou in huis trekt, kan hij niet meer terug naar het opvangcentrum. Opgestaan is plaats vergaan'

‘We zijn heel blij met de spontane golf van solidariteit, maar we raden het mensen ten stelligste af om een asielzoeker in huis te nemen,’ klinkt het – toch wat verrassend – bij sociaalvoelende organisaties als Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Caritas.

HUMO Zelfs niet voor één nacht?

Els Keytsman (Vluchtelingenwerk Vlaanderen) «Ik kan niemand tegenhouden, maar je moet voorzichtig blijven. Je weet niet wie je in huis haalt, je kent elkaar niet, je weet niet wat die mensen hebben meegemaakt. Ze komen uit conflictgebieden en hebben er een traumatiserende trip op zitten. Er is het taalverschil, het cultuurverschil… Wat als het niet klikt?»

HUMO Hoor ik dit goed: een asielzoeker bij je thuis laten inwonen, zodat hij niet in zo’n ongezellig opvangcentrum terechtkomt, vinden jullie dus geen goed idee.

Keytsman «Nee, omdat ze in dat opvangcentrum veel meer krijgen dan het klassieke bed-bad-brood waarover we altijd horen praten. Asielzoekers krijgen er ook medische verzorging, sociale en psychologische begeleiding, advies van juristen die de ingewikkelde asielprocedure kennen. Dat is erg goed geregeld. Als jij een asielzoeker thuis opvangt, moet je zélf die hele omkadering voor je rekening nemen. Je moet ervoor zorgen dat je nieuwe gezinslid een advocaat heeft, dat hij opdaagt voor zijn interview op het Commissariaat-generaal, dat alle administratie in orde is… Voor een asielzoeker is het bovendien een enorm onzekere en stresserende periode, en dat is voor een gastgezin automatisch ook erg belastend. Je weet ook niet hoelang het allemaal gaat duren. Zes maanden? Een jaar? Wat als ze plots afgewezen worden? Hoe reageer je dan als gastgezin?»

HUMO Zodra een asielzoeker bij jou intrekt, verliest hij naar verluidt een aantal rechten, zoals de terugbetaling van medische kosten, en kan hij ook niet meer terug naar het opvangcentrum. Opgestaan is plaats vergaan. Klopt dat?

Johanna Vanraes (Caritas) «Inderdaad, je kunt een asielzoeker niet zomaar terugsturen naar Fedasil als het je te zwaar wordt. Mensen mogen het niet onderschatten. Sommige vluchtelingen hebben érg veel ondersteuning nodig en zijn zwaar getekend.»

HUMO Nederlandse gezinnen die al vluchtelingen in huis namen, vertellen dat mensen zó bang zijn dat ze alleen slapen met het licht aan. Anderen volgen dan weer obsessief en de klok rond het nieuws.

Vanraes «Het is een forse inbreuk op je privacy. We kregen gisteren een mail van een vrouw die een vluchtelinge met haar kind uit de nood had geholpen. Ze geeft hun al maanden onderdak in haar kleine appartementje, maar dat wordt loodzwaar omdat de vrouw intussen haar werk is kwijtgeraakt en zelf nauwelijks rondkomt van haar uitkering. Ze wil die mensen niet op straat zetten, maar ze gaat er zelf bijna aan ten onder. Dus als je tóch iemand in huis wil halen, zorg er dan voor dat je een goed netwerk rond je hebt, zodat je hulp krijgt als het niet meer gaat.»

Ook het in huis nemen van erkende vluchtelingen – die de hele asielprocedure met succes hebben doorlopen – vindt Caritas geen goed idee, alleen al vanwege de financiële valkuilen: samenwonen met twee gezinnen onder één dak heeft een effect op uitkeringen en belastingen. Een vluchtelingengezin dat inwoont bij een gastgezin krijgt bijvoorbeeld minder OCMW-steun, zodat ze moeilijker op zoek kunnen naar een eigen huis. ‘Terwijl het ultieme doel toch is dat die mensen, zodra ze erkend zijn, een eigen leven opbouwen en niet meer afhankelijk zijn van anderen.’

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is dan weer wél gewonnen voor het idee om pleeggezinnen te zoeken voor erkende vluchtelingen, als springplank tussen het opvangcentrum en het ‘echte’ leven. De organisatie lanceerde vorige week samen met Pleegzorg Vlaanderen het pilootproject ‘Geef de wereld een thuis’. In een paar dagen tijd dienden zich 1.300 kandidaat-pleeggezinnen aan.

Niels Heselmans (Pleegzorg Vlaanderen) «Het is een gloednieuw project en we moeten nog heel wat praktische vragen uitklaren. Wat met de domiciliëring? Wie krijgt een huissleutel? Badkamer delen of niet? Slapen de kinderen uit het gastgezin en je eigen kinderen op dezelfde kamer? Maar het is niet slecht dat er nog wat tijd overheen gaat: zo kunnen gezinnen zich goed bezinnen eer ze eraan beginnen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234