null Beeld

Een voetbalwedstrijd met een staartje: de begeleiders van Mariusz O. reageren

Pek, veren en brandstapel zijn ook een optie, maar tot nader order blijven de opvoeders in Kasteelbrakel zweren bij hun 'educatief concept'. Incluis uitstapjes voor criminele jongeren, ook naar matchen van de Rode Duivels.

Redactie

Zoals Mariusz O., mededader bij de moord op Joe Van Holsbeeck en door zijn begeleiders omschreven als 'het braafste joch van de instelling'. Als ons dat interesseert, heeft onderdirecteur Jean-Pierre Depas van de gesloten jeugdinstelling van Kasteelbrakel nog un petit scoop in de aanbieding. 'Wist u dat Mariusz O. tijdens België-Kazachstan ook is gaan plassen? Hij is alleen de tribune afgedaald tot aan het toilet. De opvoeder had gezegd: 'Ik vertel het je wel als er een doelpunt valt.' De jongen had perfect kunnen weglopen. Maar hij heeft het niet gedaan, hé.'

Zo furieus als de commentaren aan de gemiddelde Vlaamse cafétoog zijn, ???zo zijn ze dat ook onder het personeel in Kasteelbrakel. 'Wij zijn een instelling voor hopelozen,' zegt stichter-eredirecteur Fernand Uytterhaeghe (74). 'De gasten die ze bij onze afleveren, dat zijn de allerzwaarste gevallen. Diegenen die in Franstalig België nergens anders welkom zijn.'

De gepensioneerde ambtenaar pakt er zijn statistieken bij. De afgelopen tien jaar tijd hebben jeugdrechters in totaal 67 van moord of medeplichtigheid aan moord betichte minderjarigen naar zijn instelling gestuurd.

FERNAND UYTTERHAEGHE « Aantal recidives, en daarmee bedoel ik jongeren die achteraf opnieuw hebben gemoord: nul. Aantal keren dat een jongere uit die categorie een begeleider heeft aangevallen: nul. Aantal keren dat zo'n jongere tijdens uitstapjes is weggelopen: nul.

» Perfectie bestaat niet, maar ik denk dat ons educatieve systeem, dat sinds vorige week door het hele land zo verfoeid wordt, ergens toch bepaalde verdiensten heeft.»


HUMO Was het niet op z'n minst een stom idee om met Mariusz O. naar België-Kazachstan te gaan?

UYTTERHAEGHE « Natuurlijk. Wie kon vooraf voorspellen dat het zo'n rotslechte match zou worden? (lacht)»

Samen met zijn vriend Adam G. (17) stapte Mariusz O. in de middag van woensdag 12 april in het Brusselse Centraal Station op Joe Van Holsbeeck (18) af en eiste hij zijn mp3-speler. Joe knikte nee, Adam trok zijn mes en stak hem dood. Mariusz greep de mp3-speler. De twee jonge Poolse Roma-zigeuners renden weg. Het duurde twaalf dagen voor de politie Mariusz kon opsporen. Op 25 april leverde de Brusselse jeugdrechter hem af in Kasteelbrakel.

JUAN VERLINDEN (zijn toenmalige pro-Deoadvocaat) « Ik moest lachen toen ik Guy Verhofstadt op tv hoorde verklaren dat, los van al het andere, de aanwezigheid van die jongen in dat stadion een 'risico op onlusten' inhield. Want wat als iemand in die massa hem had herkend?

» Ik ben één van de eersten die hem gezien hebben, de dag na zijn arrestatie. Ik zweer het u: zet dat kind tussen een rij met vijf anderen, en níémand haalt 'm eruit. Hij lijkt in het echt absoluut niet op die camerabeelden van toen. Heel België dacht eerst trouwens dat de daders Marokkanen waren, weet u nog?»


HUMO U noemt hem een kind?

VERLINDEN « Het is een klein manneke. Van gestalte, maar ook in zijn gedrag. Een schichtig kereltje, bang van alles om zich heen. Echt, een kind.»

undefined

Lees verder in Humo 3444

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234