‘Ik mag geen zuigplekken zetten, niet met mijn nagels op zijn rug krassen, en mijn parfum mag niet te fel ruiken.’ Beeld Humo
‘Ik mag geen zuigplekken zetten, niet met mijn nagels op zijn rug krassen, en mijn parfum mag niet te fel ruiken.’Beeld Humo

De kunst van het vreemdgaan6 spelregels voor ontrouwe vlegels

‘Een vrouw zei me hoe goed haar relatie was, en ik dacht: shit, vanmorgen lag ik nog met haar man in bed’

Het schuinsmarcheren zit ons Belgen in het bloed. Volgens een onderzoek van een Frans enquêtebureau gaat 51 procent van onze mannen soms vreemd, en 29 procent van de vrouwen. Alleen de notoir oververhitte Fransen en Italianen doen beter! Waar vinden we de tijd en de energie? Wat komt erbij kijken? En wat zal ons lief daarvan zeggen? Humo sprak met ervaringsdeskundigen over de kunst van het vreemdgaan: de zes spelregels van 's werelds populairste hobby. ‘Ik zou me pas schuldig voelen als ik verliefd zou worden’

Frederick Vandromme

Dit is een licht aangepaste versie van het artikel dat op 8 maart 2020 verscheen

Het klassieke gezin is al lang niet meer de arduinen hoeksteen van onze maatschappij, parenclubs zijn populairder dan ooit, polyamorie en andere open relaties steeds doordeweekser. Toen mijn vrouw zwanger was van onze eerste zoon, zat ik in de bevallingscursus naast een man met twee vrouwen, die allebei (!) zwanger waren. Maar overspel blijft een heikel punt, zo blijkt telkens weer onder ‘onkuisheid’ in Humo's De 7 Hoofdzonden. En wie betrapt wordt (zie Marco B., Erik G. en andere Tiger W.'s) moet publiekelijk op de blaren zitten. Is dat stigma terecht? Volgens relatiebemiddelaar Rika Ponnet is het antwoord genuanceerder dan u denkt.

RIKA PONNET «Ik gebruik al niet graag het woord overspel, omdat het zo beladen is. En het helpt niet om het te bekijken vanuit een dader-slachtofferperspectief. De realiteit is complexer. Mensen kiezen voor een tweede relatie om tal van redenen. Men voelt zich beklemd, gedomineerd of miskend. Of men is naast elkaar beginnen te leven, waardoor een nieuwe verliefdheid de nood aan verbondenheid en intimiteit inlost.»

Het Nederlandse tv-programma ‘Spuiten en slikken’ vogelde uit dat er in de ene beroepscategorie meer scheve schaatsen worden gereden dan in de andere. Bij de vrouwen zouden verpleegsters en dokters hun mes het vaakst in de verkeerde pot pindakaas steken, bij de mannen gebeurt dat overwegend bij handarbeiders. Als uw man een dakwerker is die na een ernstige val eens drie dagen in het ziekenhuis lag: u weet nu wat daar na de bezoekuren is voorgevallen.

We spraken met twee mannen en een vrouw die elk afzonderlijk een vaste relatie hebben, maar af en toe in een affaire duiken. Ze praten er complexloos over, maar het liefst onder een schuilnaam: Jan (35), een advocaat uit Gent; Roeland (42), een administratief bediende uit Sint-Truiden; en Marieke (26), een kokkin uit Leuven. Voor het evenwicht ook iemand van het andere team: Sarah (46) is een gescheiden IT-consultant die via Tinder op regelmatige basis getrouwde mannen nader leert kennen.

Uit hun buitenechtelijke ervaringen stellen we een handzaam vademecum samen, de do's en dont's van het elegant scheefpoepen, gevat in zes puntige regels. Dit stuk bevat moreel oordeel noch aanbeveling om lustig in het rond te neuken. Maar als u op een nacht ontdekt dat het ook in andermans bed knus slapen is, dan weet u nu waar u op moet letten.

1. WEET WAAR U AAN BEGINT

Overspel is nooit vrijblijvend, ook al is het zo bedoeld. Brigitte Bardot zei: ‘Het is beter om ontrouw te zijn, dan trouw buiten je wil om.’ Maar om Rika Ponnet nog eens te citeren: ‘Ontrouw heeft altijd een grote impact, ongeacht of het uitkomt of niet. In dat laatste geval moet men verder met een geheim, dat soms heel zwaar gaat doorwegen en voor schuldgevoelens en zelfhaat kan zorgen.’

‘Eén keer zei ik al lachend tegen mijn vrouw: ‘Ik ga dan naar mijn minnares, hè!’ Daar voelde ik me achteraf schuldig over.’  Beeld Peter Van Straaten
‘Eén keer zei ik al lachend tegen mijn vrouw: ‘Ik ga dan naar mijn minnares, hè!’ Daar voelde ik me achteraf schuldig over.’Beeld Peter Van Straaten

JAN «Ik snap een beetje wat ze bedoelt. Anderzijds: het klinkt raar, of naïef, maar ik heb toch de indruk dat mijn overspel mijn relatie net ten goede komt. Ik zie het zelf ook niet als vreemdgaan of bedriegen. Ik ga nooit ‘op jacht’, het overkomt me gewoon af en toe. Als alles goed zit - dus als het tussen mij en de andere vrouw blijft, en we zitten op dezelfde golflengte - doe ik er ook niemand kwaad mee. Dus waarom niet? Maar ik geef toe: mocht ik ontdekken dat mijn vrouw mij bedriegt, ik zou niet weten hoe ik zou reageren. Ik denk: niet goed.»

HUMO Jan Mulder zei in 1994, en dus in een vorig leven, dit in Humo: ‘Ik ben mijn vrouw trouw in de liefde. In de seks niet.’ En: ‘De vraag of overspel kan of niet, is overbodig. Op een goede dag gebeurt het toch, bij iedereen. Dat is niet erg. Overspel is niet lelijk, het is een heel lieve, menselijke drang om je aangetrokken te voelen tot iemand anders.’

SARAH «Veel mannen kunnen liefde en seks perfect loskoppelen. Wat ze tijdens onenightstands en affaires doen, heeft in hun hoofd niets met hun relatie te maken. Bij mij of bij hun vrouw: dat zijn twee verschillende werelden die geen uitstaans met elkaar hebben. Bijna alsof ze dan een andere persoon zijn. Ze voelen dan ook geen wroeging, en ik snap dat.»

ROELAND «Een cliché zo groot als een huis, maar ik zou me pas schuldig voelen als ik verliefd werd op een ander. Seks is veel onschuldiger.»

HUMO Zou dat typisch mannelijk zijn?

SARAH «Nee, ik zou het wellicht ook kunnen. Nu, ik zíé op dit moment al verschillende mannen tegelijk, die het ook niet van elkaar weten. Maar dat is anders. Waarom zou ik trouw moeten zijn aan een getrouwde man?»

HUMO Het is voor de minnaar of minnares natuurlijk ook niet alles: je kunt nooit aanspraak maken op de volledige geliefde.

SARAH «Ik wil ze niet te eten geven, de mannen die beloofd hebben dat ze zouden weggaan bij hun vrouw. Eén iemand maakte het heel concreet: ‘Ik wacht tot na het communiefeest van mijn zoon. De gasten zijn nu toch al uitgenodigd, de catering is besteld.’ Natuurlijk is het ook daarna niet gebeurd. Maar we blijven elkaar zien. Het zou kunnen dat het zo nog twintig jaar doorgaat.»

2. WEES VOORZICHTIG

Toen Marco Borsato vanwege een burn-out enkele concerten moest afzeggen, werden in de media psychologen opgevoerd die dat gretig aan zijn goed gedocumenteerde overspel weten: ‘Jarenlang een dubbelleven aanhouden, dat zuipt energie.’ Overspel is namelijk ook: ogen op je rug hebben, nadenken over elke stap en kunnen liegen als een advocaat.

Enkele vrijgezellen uit 'Free Love Paradise’ Beeld VTM
Enkele vrijgezellen uit 'Free Love Paradise’Beeld VTM

JAN «Ik zat met mijn lief, die zelf ook getrouwd is, ooit samen aan de keukentafel om duidelijke regels af te spreken. De belangrijkste is: in het weekend sturen we elkaar nooit berichtjes, en op weekdagen nooit na vijf uur. Om vijf uur wis ik al mijn berichten van haar. Alleen zo ben ik gerust: ik wil in eigen huis niet zenuwachtig rondlopen. Zelfs overdag beginnen we een sms-gesprek altijd met een simpele ‘Hallo’, en dus nooit met een cold open. Of een hot open, zoals je wilt. Pas als de ander ook met ‘hallo’ antwoordt, weten we dat de kust veilig is.»

ROELAND «Mijn gsm staat altijd op stil. Ik mis daardoor af en toe een telefoontje van mijn moeder, maar voorkomen is beter dan moeten uitleggen wie mij nu weer om elf uur ’s avonds belt.»

MARIEKE «Via Facebook Messenger kun je ook geheime gesprekken met elkaar voeren. Handig.»

HUMO Geheime gesprekken?

MARIEKE «Je onwetendheid siert je (lacht). Dat zijn gesprekken die je alleen op je eigen smartphone kunt lezen. Dus wanneer mijn man op de laptop of desktop mijn Facebook-berichten checkt, staan die geheime gesprekken daar niet tussen. Bovendien kun je dan ook een timer zetten op berichten en verstuurde foto's. Na een opgegeven tijdspanne verdwijnen ze vanzelf: geen sporen, geen bewijsmateriaal. Zo faciliteert Mark Zuckerberg dus wereldwijd overspel (lacht).»

HUMO Zelfs beginners weten dat je het nummer van je buitenechtelijke relatie het best onder een schuilnaam in je smartphone opslaat, bij voorkeur als iemand van het andere geslacht.

JAN «Dat doe ik nooit. Als ik geile berichtjes stuur en krijg, wil ik niet het gevoel hebben dat ik met een Bernard of een Dirk zit te spreken.»

ROELAND «Ik wel. En zelfs dat is af en toe riskant. Een meisje dat ik een paar maanden af en toe zag, stond in mijn telefoon opgeslagen onder de naam van een goede, mannelijke vriend: laten we hem Simon Peeters noemen. Ze belde me ooit op een avond dat ik toevallig net met die vriend op café zat. Mijn gsm lag op de toog: Simon Peeters keek nogal op toen hij zag dat ik door Simon Peeters gebeld werd.»

HUMO Waar moeten we nog op letten?

SARAH «Getrouwde mannen willen uiteraard dat ik geen zuigvlekken zet, en niet met mijn nagels op hun rug kras. Mijn parfum mag ook niet te fel ruiken. Zelf nemen ze na het vrijen altijd een douche, meestal met douchegel die ze zelf hebben meegenomen, zodat ze naar zichzelf ruiken.»

ROELAND «Altijd vrijen met condoom. Want wat als je herpes of chlamydia krijgt van een onenightstand? Leg thuis maar eens uit waar je dat cadeautje gekregen hebt.»

HUMO In Chicago is er een gespecialiseerd bureau dat overspelige geliefden tegen betaling een geloofwaardig alibi bezorgt. Hoe verklaren jullie je afwezigheid thuis?

ROELAND «Een concert, een voetbalmatch, op café met de collega's... Eén keer heb ik al lachend gezegd: ‘Ik ga dan naar mijn minnares, hè.’ Dat was het lot verzoeken. Ik voelde me daar achteraf ook schuldig over.»

SARAH «Eén van mijn mannen zegt tegen zijn vrouw bijna altijd dat hij gaat sporten. Om het geloofwaardig te maken, houdt hij de sportkleren die hij heeft meegenomen altijd even onder de kraan. Als zijn vrouw dan achteraf zijn sporttas opendoet, treft ze een ‘bezweet’ T-shirt aan. Ik vind dat vindingrijk (lachje).»

HUMO De Britse zangeres Lily Allen werd ooit op overspel betrapt, door... haar eigen stalker. Wie moest zich in allerijl al eens in een kast verstoppen, omdat een bedrogen partner onverwacht vroeg was thuisgekomen?

JAN «Bij mij scheelde het niet veel. Ik was eens op weg naar mijn lief toen ik een berichtje kreeg: ‘Mijn man voelt zich niet goed en is teruggekeerd van zijn werk. NIET aanbellen!’ Ik was op dat moment nog maar een paar minuten van hun huis verwijderd. Was ik niet gestopt om te tanken en nog snel een broodje te eten, had die man mij in zijn bed aangetroffen.»

3. KEN DE SEKSUELE ETIQUETTE

Avontuurtjes, liaisons dangereuses en losse scharrels brengen een mens soms danig uit zijn comfortzone. In zijn wilde jaren had wijlen Kirk Douglas iets met actrice Gene Tierney, die erop stond dat hij nooit aanbelde. Hij moest haar verrassen en door het venster op de eerste verdieping klimmen. Douglas: ‘Geen idee waarom. Het is niet aan mij om haar dat te vragen, ik moet gewoon een manier vinden om door dat venster te geraken.’

HUMO Wanneer dachten jullie: nu wordt het vreemd?

JAN (twijfelt) «Een vrouw die ik de week ervoor had leren kennen op een feestje, nodigde me op een mooie dag uit om bij haar thuis te komen vrijen. Ze vroeg of ik het erg vond dat haar man ons tijdens de daad wilde begluren. ‘Hij kickt daarop.’ Daar heb ik echt heel lang over getwijfeld. Ik ben, nadat ik al was aangekomen, nog een halfuur in de auto blijven zitten. Ik heb het uiteindelijk wel gedaan, want het was toch echt een enórm mooi meisje. Ik wist: als ik die kans laat vallen, ga ik me dat blijven beklagen.»

HUMO Ook Barbara Sarafian zei in Humo ooit opgewonden te raken van ‘de idee dat mijn partner het met een andere vrouw zou doen terwijl ik toekijk’.

JAN «Ik was toch blij dat die vent tijdens de daad ergens achter een deur zat en dat die op een heel klein kiertje stond. God weet wat hij daar aan het doen was, maar ik had er weinig last van. Achteraf hebben we met zijn drieën nog gezellig samen een whiskey'tje gedronken (lachje). Later heeft hij me nog één keer gemaild. Hij had intussen een nieuwe relatie en vroeg of ik ook eens met zijn nieuwe vriendin wilde komen vrijen. ‘Ik heb het haar wel nog niet gevraagd. Ik zou haar daarmee willen verrassen.’ Ik heb beleefd geweigerd.»

HUMO Gedragen vreemdgangers zich in bed anders bij hun affaire dan bij hun halve trouwboek?

SARAH «Natuurlijk! Veel getrouwde koppels hebben een saai seksleven, hè. De sleur zit erin, en dat is ergens ook logisch. Mannen zien hun echtgenote 's morgens op het toilet, of ze zien hen de pampers van de kleine verversen: sexy is dat niet. Maar mij treffen ze altijd in een négligé en met mooi opgemaakt haar. Natuurlijk vinden ze dat fijn. Als ze met hun vrouw vrijen, is dat trouwens ook bijna altijd in de slaapkamer, want de kinderen lopen in huis rond. Met mij kan het ook op spannende, nieuwe plaatsen.»

JAN «Thuis begint seks ook vaak met weinig inspirerende dialogen. ‘Gaan we nog eens vrijen?’ - ‘Oké.’ Buitenechtelijke seks is geheim en dus intenser. Je laadt je ervoor op, je kijkt er soms dagenlang naar uit.»

HUMO Ik bedoelde eigenlijk: geven mannen zich buitenshuis meer over aan gewaagdere standjes, fetisjen en speeltjes?

JAN (blaast) «In slechts één van mijn affaires was de seks bovengemiddeld kamasutriaans. En dat kwam dan nog vooral omdat dat meisje spontaan zelf poses aannam waarbij ik dacht: hm, dat zie ik thuis toch niet vaak.

»Maar misschien probeer je buitenshuis toch graag eens die dingen uit die in je eigen relatie minder aan bod komen. Vaak wordt seks in een lange relatie toch wat gewoner en gerichter omdat je weet wat je vrouw lekker vindt en hoe je haar het best kunt laten klaarkomen. Handig, want met een gezin heb je niet altijd tijd voor voorspel of experimenten. En misschien heeft het met respect te maken. Je wringt je eigen vrouw, de moeder van je kinderen, toch minder snel in bochten en plooien die je vooral van pornofilms kent.»

HUMO Waarom niet? ‘Een prinses in de keuken en een hoer in bed’ is toch het aloude ideaalbeeld?

SARAH «Ik snap dat dus ook niet. Waarom zou dat een gebrek aan respect zijn? En kijkt Jan dan néér op die andere vrouwen? Maar het is wel iets wat je vaak hoort: zowat alle mannen die ik de voorbije jaren heb leren kennen, willen inderdaad een zorgzame én een seksueel actieve vrouw. Alleen is dat niet noodzakelijk op hetzelfde adres. Veel mannen kunnen voor hun fantasieën alleen bij mij terecht.

»Het is vaak zo dat, als er kinderen in de relatie zijn, die automatisch voorrang krijgen. De vrouw leeft dan soms voor de kinderen, en de man durft daar niet tussen te komen. Zo laat hij zich beetje bij beetje wegduwen. Lang getrouwde koppels voelen onder meer daarom vaak schroom om met elkaar over seks te praten. En al helemaal als het over van de norm afwijkende voorkeuren gaat. Ik hoor het vaak genoeg: veel mannen zijn bang dat ze zo uit de gratie van hun vrouw zullen vallen. Ik heb moeite om dat te snappen. Enkel door te praten kunnen ze elkaar beter begrijpen. En elkaar meer laten genieten. Wat is er mis met een man die zijn vrouw aan een halsband op handen en knieën over de grond laat kruipen, om daarna gelukkig samen aardappelen te schillen?»

‘Een vrouw zei me eens hoe goed haar relatie was, en ik kon alleen maar denken: fuck, vanmorgen lag ik nog met haar man in bed.’  Beeld Peter Van Straaten
‘Een vrouw zei me eens hoe goed haar relatie was, en ik kon alleen maar denken: fuck, vanmorgen lag ik nog met haar man in bed.’Beeld Peter Van Straaten

4. KEN UW WEG OP TINDER

Buitenechtelijke relaties kunnen overal ontkiemen. Bijvoorbeeld (lijstje samengesteld na een korte rondvraag bij kennissen en Humo-collega's) op de klasreünie, het feestje met de collega's, de ouderraad op school (!), en in de stamkroeg en de Brusselse metro tussen Zwarte Vijvers en De Brouckère. Het kan ook gewoon thuis: Jude Law, Mick Jagger en Ben Affleck hadden ooit een affaire met de nanny. Marieke (de getrouwde vrouw) en Sarah (de minnares) zoeken en vinden vooral op Tinder.

HUMO Sarah, je bent een stuk in de 40. Hoeveel van de mannen op Tinder in jouw leeftijdscategorie zijn getrouwd?

SARAH «Zéér veel. En ik kan ze er zo uithalen: meestal staan ze onherkenbaar op de foto, of ze hebben een gebruikersnaam die duidelijk nep is. Maar soms herken ik ze zélfs dan, want ik kom op Tinder ook getrouwde collega's tegen. Ik blijf wel discreet: ze zitten op de werkvloer slechts enkele meters verderop, maar ik heb hen er nog nooit over aangesproken.

»Een man stuurde me eens een erotisch filmpje waarop hij duidelijk een trouwring droeg. Ik vond het wel verrassend dat hij er niet aan had gedacht om die uit te doen. Meestal zijn mannen daarin gewiekster.»

HUMO Erotisch filmpje?

MARIEKE «Dat gebeurt massaal, hoor. En dick pics, uiteraard. Ik hou ze niet bij, maar de voorbije tweeënhalf jaar kreeg ik van minstens honderd verschillende mannen een dick pic. De snelste na minder dan een uur na het eerste contact.»

HUMO Misschien ben ik ouderwets - of erger: preuts - maar ik begrijp nooit wat mannen daarmee denken te bereiken. Toch slechts een minderheid van de vrouwen wordt geil van een onderbelichte en meestal vanuit een onflatterende hoek getrokken foto van een mannelijk lid?

MARIEKE «Er zijn gewoon veel mannen die graag hun zizi laten zien. Volgens mij denken ze inderdaad niet dat ze daarmee vrouwen zullen opwinden, zo dom zijn ze niet. Of toch niet allemaal (lachje). Nee, ze vinden vooral hun eigen lef - ‘Kijk eens wat ik durf!’ - spannend en dus opwindend. Dat is exhibitionisme, zeker?»

HUMO In dezelfde categorie: geile berichtjes. Door de zaak-Bart De Pauw kreeg het hier een slechte naam, maar volgens een Amerikaans onderzoek doet 88 procent van de leeftijdsgroep tussen 18 en 82 jaar aan sexting, 12 procent daarvan buitenechtelijk.

MARIEKE «Er zijn ook brave vrijgezellen die op zoek zijn naar een relatie, maar heel veel mannen willen natuurlijk vooral een vrouw in hun bed krijgen. En er zijn verschillende manieren waarop die wens geformuleerd kan worden. Soms is dat heel plat, boertig en vies, soms ook fijnzinnig, grappig en met goed gevonden double-entendres. De boodschap is dezelfde, maar de verpakking télt.

»Veel mannen geven graag opdrachtjes. ‘Doe je beha uit, leg ‘m op het toetsenbord van je computer op het werk en neem een foto.’ Of: ‘Vinger jezelf op het toilet op je werk en film dat.’ Ik kreeg al héél veel van dat soort verzoeknummers. Soms ook heel stoute, die ik nu niet durf te herhalen. Maar ik heb ze bijna allemaal uitgevoerd. Die mannen geven ook door hoe ze opgewacht willen worden. Welke kamer, welke kledij... Een voorspel dat al in berichtjes begint.»

SARAH «Wat ik soms spijtig vind, is dat mannen vaak vergeten dat ik zelf óók een mama ben die haar kinderen ophaalt van school en op woensdagnamiddag pannenkoeken bakt. Het leven is nooit zwart-wit, ook al lijkt het vaak zo.»

5. WEES EEN HEER IN HET GESLACHTSVERKEER

In ‘Temptation Island’ leggen de overspeligen doorgaans de tact en het raffinement van een bronstige gnoe aan de dag, maar het kan anders. Het is niet omdat je een morele grens overschrijdt, dat dat onbeschoft, respect- en klasseloos moet gebeuren.

HUMO Is er een ongeschreven erecode van het vreemdgaan?

JAN «Uit respect voor mijn vrouw zal ik nooit in het echtelijke bed vrijen. In onze auto vrijen probeer ik trouwens ook te vermijden, maar dat is vooral omdat het zo oncomfortabel is. Ik héb het ooit gedaan, en toen knalde mijn lief zo hard tegen de handrem dat ze sindsdien een litteken op haar elleboog heeft.»

ROELAND «Ik zou nooit het lief van een vriend stelen. Ik ken iemand die eens aan een kameraad had gevraagd om zijn nieuwe, buitenlandse lief op te pikken aan de luchthaven. Dat deed hij, ze stapten samen in zijn auto en ongeveer een halfuur later lagen ze op een parking al te neuken op de achterbank. Ze hadden elkaar nooit eerder ontmoet! Hóé krijg je zoiets voor elkaar!?»

HUMO Het wordt ook een ander verhaal als je de bedrogen echtgenote persoonlijk kent.

MARIEKE «Ik heb een paar friends with benefits, en dat is toch vaak penibel. Meestal ken ik hun vrouwen of vriendinnen amper, maar er zijn uitzonderingen. Op een avond ging ik eens samen met zo'n vriend én zijn vriendin naar het theater. Ik heb toen urenlang met die vrouw gepraat, ze zei onder meer hoe góéd haar relatie was, en ik bleef maar denken: fuck, vanmorgen lag ik nog met die gast in bed. Met hem heb ik sindsdien geen benefits meer, daar voelde ik me veel te ongemakkelijk bij.»

HUMO Wie kreette tijdens het vrijen ooit de verkeerde naam?

ROELAND «Ik. Een geluk bij een ongeluk: de namen van mijn vrouw en toenmalige vriendin lijken nogal op elkaar. Ik kon dus makkelijk doen alsof ze me verkeerd gehoord had.»

HUMO Hoe gul is de Vlaming voor zijn maîtresse?

SARAH «Een getrouwde man die ik nu zie, geeft mij vaak cadeautjes. Op mijn verjaardag en, misschien vreemd, met moederdag. En met Valentijn bestelt hij altijd twee boeketten: één voor mij en één voor zijn eigen vrouw.»

JAN «Ik doe dat niet. Dan laat je sporen na, terwijl zo'n tweede relatie eigenlijk zero impact zou mogen hebben.»

HUMO Zijn er onhandige mannen die hun Tinder-date achteraf geld toeschuiven, ‘uit dank voor de fijne avond’, waardoor ze hen zonder te beseffen de facto degraderen tot prostituee?

SARAH «Mij is het nog niet overkomen. Ik kreeg wel al cadeaus die ik veel te duur vond, op het obscene af, en dan zei ik hun dat ook. Eigenlijk kunnen mannen me het meest plezier doen met tijd. Ik ga liever gezellig samen ergens een koffie drinken dan dat ik nog maar eens een handtas van Delvaux krijg.»

null Beeld Peter Van Straaten
Beeld Peter Van Straaten

6. EERLIJK (EN DISCREET) DUURT HET LANGST

Overtuigend en - in sommige gevallen - jarenlang tegen je halve trouwboek moeten liegen, is moeilijk genoeg. Daarnaast ook nog een façade ophouden voor je minnares, is de zaken nodeloos complex maken.

ROELAND «Ik lieg nooit tegen mijn affaires, ze weten vooraf altijd dat ik een vrouw en een kind heb. Niet dat ik mezelf op de borst trommel - het blijft natuurlijk niet koosjer - maar het bespaart je de gêne om tegenover je affaire als een klein kind te moeten opbiechten dat je gelogen hebt. En zoiets komt toch altijd uit.»

HUMO Daar weet Sarah alles van.

SARAH «In januari 2019 ontmoette ik een man via Tinder. Diezelfde week zijn we iets gaan drinken én ook in de koffer beland. Daarna zagen we elkaar gedurende een lange periode wekelijks, maar het vreemde was: ik vond zijn naam maar niet terug op Facebook, Google of Instagram. Alsof hij niet echt bestond. Ik stelde hem daar vragen over, maar hij wimpelde die altijd af met: ‘Ik ben een eenvoudige loodgieter, ik heb niets met sociale media.’ Ik begon al te vermoeden dat hij een crimineel verleden had. Er waren ook periodes dat hij mij niet kon zien. Eén keer vertelde hij dat hij een week naar Madrid ging. Later was zijn rijbewijs ingetrokken. En dan liet hij ineens zes weken niets van zich horen.

»Toen hij opnieuw contact opnam, klonk hij anders: ‘Ik ga alles uitleggen.’ Bleek dat ik hem al die tijd met een verzonnen naam had aangesproken, én dat hij kort na onze ontmoeting was getrouwd. Die week in Madrid was zijn huwelijksreis. Die weken zonder rijbewijs: zijn vaderschapsverlof na de geboorte van zijn kind. En die laatste periode van afwezigheid was omdat zijn vrouw hem had ontmaskerd. In zijn berichtjes had zij ontdekt dat hij bij mij was op de dag voor hun huwelijk, de eerste dag na hun huwelijksreis én de dag voor de geboorte van zijn dochter.»

HUMO Voel je je medeschuldig aan het lot van zo'n man, al heeft hij het uiteraard zelf gezocht?

SARAH «Soms. Dan vraag ik me af: maak ik de relatie stuk van de mannen die ik ontmoet? Maar tegelijk weet ik: nee, niet ík. Het zijn de mannen die voor mij kiezen. Moet ik in hun plaats ‘Ga maar terug naar je vrouw en kinderen’ zeggen? Zo groots ben ik blijkbaar niet. Ook omdat ik weet dat ze het dan toch bij een ander zullen zoeken.»

HUMO Wie kunnen jullie zelf in vertrouwen nemen over buitenechtelijke bezigheden?

JAN «Ik praat er alleen over met vrienden van wie ik intussen weet dat het gelijkgestemde zielen zijn. Mannen die ook af en toe de nood voelen, en bij wijze van spreken even moreel verdorven zijn (lachje). Dat zijn er trouwens nog redelijk veel.»

SARAH «Ik heb één van mijn mannen sowieso laten beloven dat hij met minstens één iemand over onze relatie zou spreken. Als hem iets overkomt - een ongeval of zo - wil ik verwittigd worden. We hebben misschien geen relatie in de traditionele zin, hij is me wel enorm dierbaar. Maanden- of zelfs jarenlang in het ongewisse blijven: ik zou dat verschrikkelijk vinden.»

HUMO Zelf discreet zijn is één ding, maar wat als de bijslaap zijn of haar mond niet kan houden? Het overspel van Jeff Hoeyberghs met de toen 84-jarige Paula kwam aan het licht toen zij het boek ‘The Perfect Mistress’ schreef en publiceerde. ‘Op zijn landgoed in de Pyreneeën hadden we een week lang elke dag seks. En soms meer dan eens. Het was hemels.’

JAN «Net daarom heb ik het liefst iets met een vrouw die zelf ook een relatie heeft; dan is het ook in haar voordeel om voorzichtig en discreet te zijn. Ik zette ooit een affaire stop omdat het meisje mij publiekelijk - en stiepelzat - was beginnen te kussen, terwijl dat tegen de afspraken was. Ze zei ook dingen als ‘Je negeert me, dat vinden mijn vriendinnen ook!’ Een paar van die vriendinnen kende ik bij naam, en op Facebook bleken ze gemeenschappelijke vrienden met mijn vrouw te hebben. Dat kwam veel te dichtbij en we zaten duidelijk niet op dezelfde golflengte qua verwachtingen. Dan stopt het..

»(Denkt na) Eigenlijk heb ik maar één echte regel voor mezelf. Áls ik een zijsprong maak, moet het zijn met iemand die echt de moeite is. Ik zet mijn huwelijk niet op het spel voor iemand die niet kan tippen aan mijn eigen vrouw. En zij is al heel wat, dus de lat ligt hoog.»

NASPEL

Blijf tot slot nog even liggen voor het naspel. De Nederlandse journaliste en schrijfster Corine Koole interviewde meer dan duizend ex-maagden over relaties en seks, en heeft dus een uitstekend zicht op wat tussen onze lakens gebeurt.

HUMO Ik hoorde onlangs het verhaal van een West-Vlaamse man die achter de rug van zijn vrouw een huis met zijn minnares had gekocht. Een huis!

CORINE KOOLE «Tja. En ik herinner me een vrouw die al jaren een verhouding met een getrouwde man had, met wie ze één of twee keer per week naar een concert ging. Die man leefde voor de muziek, maar zijn eigen vrouw wilde nooit mee en dat frustreerde hem al lang. Zonder die affaire en die uitlaatklep was hij misschien wel van haar gescheiden. Soms is een dubbelleven goed voor alle partijen. Oók voor de echtgenote, die thuis plots een veel minder chagrijnige echtgenoot heeft rondlopen. Veroordeel niet te snel. Toch niet als het een beetje discreet gebeurt, dus mét respect voor de derde partij.

»Ik sprak ook een man die met zijn minnares altijd precies dezelfde dingen deed als met zijn vrouw. Bezocht hij op zaterdag de kermis met de ene, dan maakte hij op zondag nog een rondje met de andere. Hetzelfde met restaurants, musea en weekendtrips. Absurd. Maar eigenlijk is dat een apart verhaal: zijn echtgenote had hem de toestemming voor die minnares gegeven.»

HUMO Wat had die vrouw daarbij te winnen?

KOOLE «Mensen zijn niet alleen getrouwd met hun partner, maar bij langdurige relaties ook met het leven dat ze samen hebben, hè. De villa, de kinderen, de huisdieren... Scheiden is enorm traumatisch. Als het vreemdgaan de rest van de relatie niet aantast, is het sop de kool misschien niet waard.

Corine Koole: 'Volgens mij zijn de mééste bedrogen echtgenotes op de hoogte van het overspel van hun man. Al die mannen met hun stiekeme afspraakjes onderschatten hun partner.' Beeld
Corine Koole: 'Volgens mij zijn de mééste bedrogen echtgenotes op de hoogte van het overspel van hun man. Al die mannen met hun stiekeme afspraakjes onderschatten hun partner.'

»Volgens mij zijn trouwens de mééste bedrogen echtgenotes op de hoogte van het overspel van hun man. Al die mannen met hun stiekeme afspraakjes en hun goedbewaarde geheimen: ze dénken dat ze het goed voor elkaar hebben, maar dan onderschatten ze hun partner. Vaak weten ze best wat er aan de hand is, maar ze denken: zolang hij bij mij blijft, knijp ik een oogje dicht.»

HUMO Klopt het dat overspelige mannen ter compensatie extra lief zijn tegen hun vrouw? Of is dat een fabeltje dat ze verzonnen hebben om hun geweten te sussen?

KOOLE «Ik sprak toch al met heel veel getrouwde vrouwen die sinds ze een minnaar hebben beter kunnen accepteren dat hun huwelijk niet perfect is. En dus thuis ook veel aangenamer zijn. Meestal zoeken ze in die minnaar dan de kwaliteiten die hun echtgenoot níét heeft. Eén vrouw had bijvoorbeeld een introverte man: lief, en handig met hamer en boor, maar niet zo goed in hoogstaande gesprekken over emoties, boeken of het leven. Dat gat vulde ze op door een intellectueel aan de haak te slaan. De combinatie van die twee mannen bleek perfect.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234