‘Ik begrijp dat mensen depressief werden tijdens de lockdown. Uit verveling trok ik elke avond een fles wijn open. En voor de renners was het nog erger.’ Beeld Geert Van de Velde
‘Ik begrijp dat mensen depressief werden tijdens de lockdown. Uit verveling trok ik elke avond een fles wijn open. En voor de renners was het nog erger.’Beeld Geert Van de Velde

De Ronde van VlaanderenJohan Museeuw en Adrie Van der Poel

‘Een zoon hebben die koerst, dat is elke keer weer opgelucht ademhalen als hij niet betrokken lijkt bij een valpartij’

Nu het coronavirus ook Parijs-Roubaix onder de zoden heeft gekregen, is de blik meer dan ooit op de Ronde van Vlaanderen gericht. Geen renner die sierlijker over de terloops tussen Geraardsbergen en Oudenaarde uitgestorte kasseien dokkerde dan Johan Museeuw (55). Zijn drie zeges in de Ronde leverden hem de bijnaam de Leeuw van Vlaanderen op. En ook Adrie van der Poel (61) kent zijn weg op Vlaamse wegen: hij won Vlaanderens mooiste in 1986 en hoopt dat zijn zoon Mathieu dat kunststukje 34 jaar later kan herhalen. 'Wout van Aert? Hij heeft me niet verrast.'

Jan Hauspie

JOHAN MUSEEUW «De afgelasting van Parijs-Roubaix gaat nazinderen. Voor de renners is het een nieuwe tik in een voor velen al verloren jaar. Niet alleen sluiten ze het seizoen af met een slecht gevoel, ze hebben vooral nog maar één winstkans nu. Er volgt geen Roubaix om een eventuele misstap recht te zetten. Meer dan ooit is het van moeten in Vlaanderen.»

ADRIE VAN DER POEL «Dit zag je van ver aankomen. Voor Mathieu is het wéér een doel dat wegvalt. De Ronde van Vlaanderen wordt nog belangrijker nu.»

HUMO Die had hij vorig jaar al op zijn naam kunnen schrijven.

VAN DER POEL «Als hij niet gevallen was, zegt iedereen er dan bij. Maar hij ís gevallen, hè (lacht). Misschien zal die vijfde plaats voor altijd zijn beste resultaat blijven. Ik heb ooit renners horen zeggen, na een ereplaats: 'Volgend jaar kom ik terug om te winnen.' Om vervolgens nooit meer in de top tien te eindigen. Elke gemiste kans is voorgoed weg.»

MUSEEUW «Ik had Roubaix daags voor de afgelasting verkend. De kasseien lagen er superslecht bij: in het najaar maken regen en mos ze nog gladder dan anders. Stuurvaardigheid had een nog grotere rol gespeeld, en dan waren we automatisch bij Mathieu en Wout uitgekomen. Mijn verleden als crosser heeft me ook altijd geholpen in Roubaix. De Ronde is een andere koers: je moet meer pokeren, want op elke helling is het een gemanoeuvreer van jewelste.»

HUMO Zijn Mathieu en Wout de grootste favorieten voor de Ronde van Vlaanderen?

MUSEEUW «Ja, samen met Julian Alaphilippe. Ik heb hem het parcours zien verkennen en ik weet dat hij erop gebrand is een monument te winnen in zijn regenboogtrui. Alleen zal hij met zijn nervositeit moeten leren omgaan. Hij moet rijden zoals op het WK: wachten tot het einde om te demarreren. Na de laatste beklimming van de Paterberg, dus.»

VAN DER POEL «Ik zet Wout en Mathieu ook bovenaan mijn lijstje, samen met Mads Pedersen. Die heeft een heus rotjaar achter de rug: door covid heeft hij amper zijn wereldkampioenentrui kunnen tonen. En nu ziet hij met Roubaix de klassieker verdwijnen waarin hij het best tot zijn recht komt. Vergeet ook niet dat hij al eens tweede is geworden in Vlaanderen.»

MUSEEUW «Pedersen is uitstekend uit de Tour gekomen. En niet onbelangrijk: hij kan goed tegen de koude.»

HUMO Mathieu lijkt net op tijd klaar. Hij imponeerde in de BinckBank Tour en strandde op een zucht van Alaphilippe in de Brabantse Pijl. Hoe groot was de opluchting?

VAN DER POEL «Die was er niet: hij was al goed voordien. In de Tirreno won hij één van de lastigste ritten, daags nadat hij Tim Merlier aan de overwinning had geholpen. Op het EK was hij de enige die aangevallen heeft, op het Nederlands kampioenschap reed hij 50 kilometer solo op kop. Dan spreken we over een periode van twee maanden. Veel langer dan alleen de laatste week dus.

»Na Milaan-Sanremo kwam men mij zeggen: Mathieu is niet goed genoeg. Tja, als hij daar slim koerst, krijg je een ander verhaal. Dat heb ik hem ook gezegd. Het is fantastisch om als tweede de Poggio op te draaien, maar het was voor niks nodig om daar in de wind te zitten. Wout kan niet versnellen bergop, maar rijdt wel een zeer strak tempo. Ga in zijn wiel zitten en je drijft zo mee naar boven. Foutje, dus. In de Strade Bianche reed hij op het slechtst denkbare moment lek, maar werd toch nog vijftiende. Drie dagen later, in Milaan-Turijn: derde. Ronde van Lombardije: tiende. Kortom, zo slecht was Mathieu niet.

»Sommigen vinden hem minder explosief dan vorig jaar. Nou, ik vind van niet, hoor (lacht). Ik zie wel dat hij nu beter in zijn vel zit dan tijdens de Strade Bianche. Onderschat niet hoe belangrijk het is voor een renner om in groep te leven. Nu Mathieu weer met de ploeg op stap is, is zijn gevoel op de fiets beter.»

HUMO Steekt het toch niet dat Van Aert met zoveel lof is gaan lopen?

VAN DER POEL «Je moet altijd uitgaan van je eigen kracht. Wij kijken niet naar Wout van Aert. Hij is maar één van de tegenstanders met wie Mathieu te maken krijgt.»

MUSEEUW «In de cross is het twee jaar lang net andersom geweest: toen reed Mathieu weg waar en wanneer hij wilde. Weet je wanneer je kunt zeggen wie de beste is? Op het eind van hun carrière. Op dit ogenblik zit Van Aert gewoon in een periode dat alles lukt.»

VAN DER POEL «Zijn WK was toch niet geslaagd? Als je het dan toch keihard wilt spelen: zilver telt niet.»

MUSEEUW «The winner takes it all. Leif Hoste is drie keer tweede geworden in de Ronde van Vlaanderen. Mocht hij één keer gewonnen hebben, zat hij nu misschien aan deze tafel. Nu kent niemand hem nog.»

VAN DER POEL «Superknap wat Wout doet, maar zowel in de WK-tijdrit als in de -wegrit is hij ruimschoots geklopt.»

MUSEEUW «Als ex-kampioen heb ik het er moeilijk mee dat kampioenen zo snel bekritiseerd worden als ze niet winnen. Neem nu Alaphilippe: in de Tour koerste hij om de chouchou van de Fransen te blijven, maar op een manier van 'ik zie wel waar ik sterf'. Dan zijn er die zeggen: hij is toch niet zo goed dit jaar. Terwijl ik als ex-renner zag dat hij aan zijn conditie zat te schaven. Met het gekende resultaat: hij werd wereldkampioen.»

VAN DER POEL «Na de val van Remco Evenepoel in Lombardije heb ik het nog eens herhaald: de journalisten moeten die mannen wat meer met rust laten. Vooraf las ik uitspraken van Evenepoel als: 'Ik verkeer in de vorm van mijn leven!' Maar wat was het resultaat? Dat hij in het ziekenhuis belandde. De druk van buitenaf zal daar niet vreemd aan geweest zijn.»

HUMO Druk die hij ook zichzelf oplegt, natuurlijk.

VAN DER POEL «Da's waar: hij doet er zelf ook aan mee. Bij Evenepoel is het al twee jaar bezig, van toen hij wereldkampioen werd bij de junioren. Komt daar nog bij dat hij in België geboren is: in geen enkel ander land worden jonge renners zo op een voetstuk geplaatst. Terwijl ik denk: laat dat manneke genieten.»

MUSEEUW «In Lombardije kwam ik hem tijdens zijn parcoursverkenning tegen in de afdaling van de Sormano. Met vier camera's en twintig man in zijn wiel. Vijf keer hebben ze die afdaling gedaan. Uitgerekend daar komt hij dan ten val.»

VAN DER POEL «In de makkelijkste bocht dan nog!»

MUSEEUW «Hij heeft zich onder druk laten zetten door meesterdaler Vincenzo Nibali. Evenepoel is nog een jongetje, zonder ervaring in zulke wedstrijden. Dat herken ik. Ik werd eens tweede in de Clásica San Sebastián nadat Lance Armstrong in de afdaling was weggereden. Ik dacht: ik rijd nog wel naar hem toe op het vlakke. Niet, dus. Maar als ik hem was gevolgd, had ik misschien met mijn kloten in het ravijn gelegen (lacht).»

VAN DER POEL «Remco heeft dit voorjaar alles gewonnen waar hij aan de start verscheen: víér etappekoersen! Zonder die val wint hij nu al de Giro.»

HUMO Is hij nog straffer dan Mathieu en Wout?

VAN DER POEL «Vind ik wel, ja.»

MUSEEUW «Ik weet welke wattages hij kan duwen: fenomenaal!»

VAN DER POEL «Na de val van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen stak hij diens rugnummer in zijn achterzak. Vervolgens reed hij het hele peloton op twee minuten en stak dat nummer als zegegebaar in de lucht. Als je dat allemaal kunt, ben je om het zacht uit te drukken speciaal.»

MUSEEUW «Hij heeft alles. Maar vandaag zeggen wie de grootste van de drie gaat worden? Dat kan ik niet.»

Adrie van der Poel: 'Wout gaat, net als Mathieu, nooit de Tour winnen. Maar dat hij in dienst van de ploeg moest rijden? Dat lach ik weg. Hij mag zijn eigen kans gaan.' Beeld
Adrie van der Poel: 'Wout gaat, net als Mathieu, nooit de Tour winnen. Maar dat hij in dienst van de ploeg moest rijden? Dat lach ik weg. Hij mag zijn eigen kans gaan.'

RARE MANNEN

HUMO Met Marc Hirschi en Tadej Pogacar, om die twee maar te noemen, zijn er plots nóg enkele jonge winnaars bij gekomen. Tom Boonen had het in 'Extra Time Koers' over een 'versnelde generatiewissel'.

VAN DER POEL «Wout en Mathieu kunnen in élke klassieker mee voor de overwinning strijden. Een renner als Tadej Pogacar zal Roubaix en Vlaanderen in principe nooit winnen.»

HUMO En Evenepoel? Hoe ver raakt hij in de klassiekers?

MUSEEUW «Vorig jaar was hij op hoogtestage in Livigno. Ik was daar ook en ben op een avond met hem gaan eten. Ik droeg een T-shirt met alle koersmonumenten op en zei hem: 'Jij kunt die allemaal winnen.' Weet je wat hij antwoordde? 'Ik wil Vlaanderen en Roubaix níét winnen.' Ik moest toen toch even slikken. Op die leeftijd zo gefocust zijn: sterk!»

VAN DER POEL «Hij wil de Tóúr winnen. Dan kun je niet ook nog eens op Vlaanderen mikken. Alles staat dan in het teken van dat ene doel. Wat een mindset!»

HUMO Kunnen Wout en Mathieu de Tour winnen?

VAN DER POEL «Het is zoals José De Cauwer zegt: er is een groot verschil tussen op kop rijden tot 10 kilometer van de meet, en tot het bittere einde meedoen. Neen, dus.»

MUSEEUW «Ze zouden te veel andere wedstrijden moeten opofferen. Dat gaan ze nooit doen. Laat ze eerst maar hun palmares aandikken met de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de andere monumenten. Trouwens, ik heb de Tour gereden met Greg LeMond in de ploeg, en ik kan je zeggen: Tourwinnaars zijn rare mannen (lacht)

VAN DER POEL «Ik heb Mathieu altijd voorgehouden: 'Ook zonder de Tour kun je een toprenner zijn.'»

HUMO Is het, als kleinzoon van Raymond Poulidor, die grossierde in ereplaatsen in de Tour, maar hem nooit won, geen doel om de droom van zijn grootvader waar te maken?

VAN DER POEL «Hij kan ook doen zoals ik: ik heb ooit één dag de gele trui gedragen. Dat is mijn schoonvader nooit gelukt (lacht). Ach, wij zijn daar absoluut niet mee bezig.»

MUSEEUW «Zowel Wout als Mathieu zal op een dag het geel dragen. Zoals Alaphilippe vorig jaar. Maar kan Alaphilippe de Tour winnen? Néén.»

VAN DER POEL «Mocht Mathieu niet gecrost hebben, ben ik zeker dat hij de kwaliteiten had gehad om de Tour te winnen. Bij de junioren reed hij bergop iedereen naar huis.»

HUMO Jij hebt ook een koersende zoon, Johan. Hoe vergaat het hem?

MUSEEUW «Stefano heeft dezelfde passie als de zoons van Adrie, alleen heeft hij een kleinere motor. Dan weet je: het wordt moeilijk.»

VAN DER POEL «Stefano heeft nog bij mij in de ploeg gekoerst (het jeugdteam van Alpecin-Fenix, red.).»

MUSEEUW «In februari is hij prof geworden (bij het Nederlandse BEAT Cycling Club, red.). Hij keek er echt naar uit om wedstrijden te rijden, maar helaas zijn de meeste kleine koersen afgelast door covid. Hij is wel gestart in grote koersen, zoals de Druivenkoers in Overijse en de Antwerp Port Epic, maar die zijn wat te hoog gegrepen voor hem.»

HUMO Het scheelt vast een pak stress in vergelijking met wat Adrie met Mathieu meemaakt.

MUSEEUW «De risico's zijn dezelfde, de stressgevoelens ook. Elke keer weer haal ik opgelucht adem als ik de speaker 'Chute!' hoor roepen en mijn zoon er niet bij is.»

VAN DER POEL «Ik bel Mathieu zelden. Meestal beperk ik me tot een kort berichtje: 'Kom op vandaag', gevolgd door drie duimpjes. We analyseren weleens samen een wedstrijd, maar alleen als hij daarom vraagt. Vaak weet hij het beter dan ik. Ik ga ook niet naar elke koers. Ik heb nog een andere zoon, David, die ook mijn aandacht verdient.»

Johan Museeuw: 'Een zoon hebben die koerst, dat is elke keer weer opgelucht ademhalen als hij niet betrokken blijkt bij een valpartij.' Beeld
Johan Museeuw: 'Een zoon hebben die koerst, dat is elke keer weer opgelucht ademhalen als hij niet betrokken blijkt bij een valpartij.'

WHISKY IN LUXEMBURG

HUMO De band tussen jullie twee gaat vele jaren terug.

MUSEEUW «Adrie en ik hebben zestien jaar samen in het peloton gereden. Ik heb zijn gedrevenheid altijd bewonderd. Nog altijd is hij de renner over wie ik het vaakst praat. Hij is ook degene die me er op jonge leeftijd toe heeft aangezet om de Tour te rijden.»

VAN DER POEL «Elk jaar dat hij ermee wachtte, was een verloren jaar. Zijn motor was al groot, maar hij moest nog groter worden voor de carrière die hij in zich had. Hij moest een Tour rijden.»

MUSEEUW «We zaten in de Ronde van Luxemburg. José De Cauwer (Museeuws ploegleider toen, red.) kwam mij zeggen: 'Gij gaat de Tour rijden!' Ik antwoordde: 'Mijn vader gaat dat niet willen.' José riep Adrie erbij en die heeft mij overtuigd. (Tot Van der Poel) Zat jij toen niet net aan een whisky te nippen?»

VAN DER POEL «Dat kan. In die tijd durfde ik dat wel (lacht).»

HUMO Waar wacht Mathieu op om eindelijk zijn eerste Tour te rijden?

VAN DER POEL «Volgend jaar wordt hij 26, dan zal de tijd rijp zijn. We hadden hem dit jaar ook wel willen rijden, maar zijn ploeg werd niet uitgenodigd.

»Het was een zware klap voor Mathieu dat al zijn doelen in het voorjaar en de zomer wegvielen: de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Olympische Spelen, alle mountainbikewedstrijden... Door covid is het zo uitgedraaid dat het een nadeel is als je de Tour niet gereden hebt.»

HUMO Daar lijkt het wel op, ja. Op Mathieu na zijn het allemaal Tour-deelnemers die de laatste weken de klas-siekers domineren.

VAN DER POEL «Wie de Tour niet heeft gereden, heeft te weinig competitie in de benen. In de Ronde van Slovakije doe je niet dezelfde hardheid op. Van de top tien in Luik-Bastenaken-Luik kwamen er acht uit de Tour. Sommigen zeggen: je komt kapot uit de Tour. Daar moet ik eens goed mee lachen. Bovendien waren er na de Tour geen criteriums. Ze hebben allemaal een week rust gehad tot het WK. Dan word je nóg beter.»

MUSEEUW «Door covid moet het nú gebeuren. Dat maakt dat de focus van de renners niet verslapt na de Tour.»

VAN DER POEL «Mathieu had vier jaar naar de Olympische Spelen toegewerkt. Hij heeft het niet zo laten merken, maar de klap was gigantisch toen die niet doorgingen. En zijn eerste wedstrijden na de coronabreak verliepen ook niet zoals verwacht, waardoor hij bakken kritiek kreeg.»

HUMO Wat liep er precies mis?

VAN DER POEL «Hij had te veel en te hard getraind. Ik had hem nochtans gewaarschuwd, maar wat moest hij doen? Je kunt niet iemand z'n plezier afnemen. Ik heb zelf ook al 14.000 kilometer gefietst dit jaar. Al mijn werk was weggevallen. Ik heb wat zitten klooien in mijn tuin en die van Mathieu en zijn vriendin. En ik heb het huis geschilderd. Maar je kunt niet blijven klussen.»

MUSEEUW «In februari zat ik in Spanje voor een fietsreis. We lachten als er iemand hoestte: 'Coronaatje, zeker?' Dat lachen is ons snel vergaan. Ik had prachtige vooruitzichten, maar het is het slechtste jaar ooit geworden. Wat doe je dan? Later opstaan, iets uitgebreider ontbijten, en fietsen dus. Ik snap heel goed dat mensen depressief werden. Ook bij mij was het op. Elke avond trok ik een fles rode wijn open, puur uit verveling.

»Voor de renners was het nog vele malen erger. Thuis op de rollen spookte er maar één vraag door hun hoofd: wanneer kunnen we weer koersen? Logisch dat zo'n jonge gast zich uit verveling gaat afbeulen - Evenepoel reed vijftig keer na elkaar de Muur van Geraardsbergen op!

»De wedstrijden volgen elkaar nu snel op, maar renners met een grote motor kunnen dat aan. Die zijn de volgende dag hersteld. Van der Poel wint de BinckBank Tour na een fantastische solo van 50 kilometer en komt de dag erna maar tien seconden tekort om mee te sprinten voor de winst in Luik-Bastenaken-Luik. Weinigen kunnen dat.»

VAN DER POEL «Hij heeft in laatste instantie nog Luik-Bastenaken-Luik aan zijn programma toegevoegd. En hoewel dat goed heeft uitgepakt, zit de hernieuwde kalender echt wel veel te vol. Het is goed dat de Tour de France gereden is - die blijft toch hét uithangbord van de wielersport - maar waarom moest hij drie weken duren? Hetzelfde voor de Giro en de Vuelta: maak er twee weken van, of zelfs maar tien dagen. Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen.

»Trouwens, heb je de barre weersomstandigheden in de Giro gezien? Als ze straks de bergen intrekken, zullen er etappes geannuleerd moeten worden.»

MUSEEUW «Adrie heeft gelijk: het was beter geweest om de grote rondes in te korten. De winnaars zouden toch dezelfden zijn.

»Ach, het is een politiek spel. Ik ben onafhankelijk, dus ik kan het zeggen: ik ben geen fan van de ASO (de organisator van de Tour, red.). Zij wanen zich intouchable. Akkoord, zonder Tour hadden nog meer ploegen de boeken moeten neerleggen. Maar waarom hebben ze alleen maar aandacht voor de absolute top, en niet voor wat daar net onder komt? En dan die gravelstroken in een bergrit: ongehoord, vind ik.»

VAN DER POEL «En dan hebben we het nog niet gehad over die massa volk op de cols in de Pyreneeën: volstrekt onverantwoord. Wat dat betreft, is de Tour een voorbeeld van hoe het níét moet.»

Adrie van der Poel: 'Er zijn maar twee goeie analisten in België. Johan Museeuw en Tom Boonen. Het is respect­loos dat Johan door zijn doping­biecht wordt uitgesloten.' Beeld
Adrie van der Poel: 'Er zijn maar twee goeie analisten in België. Johan Museeuw en Tom Boonen. Het is respect­loos dat Johan door zijn doping­biecht wordt uitgesloten.'

TWEEMAAL HERREZEN

HUMO Jullie zijn altijd koele minnaars van de Tour geweest.

VAN DER POEL «Ik heb de Tour tien keer gereden. Slechts vijf keer met plezier, omdat we toen een ploeg hadden die er iets te zoeken had. De andere vijf keer dacht ik: wat komen wij hier in godsnaam doen? Als je drie weken achter de rest aan moet rijden, is de Tour dikke ellende.»

MUSEEUW «Je staat aan de start en hoopt: vandaag wordt het een rustige rit. Maar dat wordt het nooit. De vlag gaat naar beneden en zoef!

»Ik was geen rasspurter, maar toch heb ik twee Tourritten gewonnen. Een klimmer was ik zeker niet. Na tien dagen herstelde ik niet meer en was ik helemaal naar de kloten. Wat ik Wout heb zien doen, had ik nooit gekund. Zo klimmen, als sprinter en klassiek renner: chapeau!»

VAN DER POEL «Zoals er de laatste tien, vijftien jaar is gekoerst in de Tour: ik hou daar niet van. Ik wil niet kijken naar een trein die zes uur lang tegen hetzelfde tempo rijdt. Veel te berekend. Daarom vind ik het fantastisch dat net Pogacar, een renner zónder ploeg, heeft gewonnen. Daarom ook kon ik zo genieten van Alaphilippe op het WK. Als je een rugnummer opspeldt, moet je kóérsen. Dat heb ik er ook bij Mathieu van jongs af aan ingepompt.

»Voor de Tour had ik trouwens al tegen Mathieu gezegd dat de winnaar dit jaar niet noodzakelijk uit de sterkste ploeg zou komen. Ik was het al vergeten toen hij me een berichtje stuurde: 'Hé ouwe, je had gelijk.'»

MUSEEUW «Vroeger waren de beste renners verspreid over meerdere ploegen. Maar een ploeg als Ineos koopt alle grote kampioenen en laat die dan een hele Tour op kop rijden. Mijn broek zakt ervan af dat grote renners zich daartoe lenen.»

VAN DER POEL «Was ik Tom Dumoulin, dan wilde ik niet bij Jumbo-Visma rijden. Ze hebben daar al Steven Kruijswijk en zo. Dumoulin is zélf een kopman: die hoort niet op kop te rijden voor Primoz Roglic

MUSEEUW «Michal Kwiatkowski is na zijn wereldtitel in 2014 zes jaar op kop gaan rijden. Dit jaar won hij eindelijk nog eens een rit in de Tour: hij was zo blij als een kind! Terwijl hij dat de voorbije jaren ook gewoon had gekund, als hij niet voor Ineos had gereden.»

VAN DER POEL «Alleen: dan had hij niet zoveel verdiend (lachje)

MUSEEUW «Renners worden te veel gepamperd. Geld is belangrijk, maar het is godverdomme ook belangrijk dat je na je carrière kunt zeggen: kijk eens, dát heb ik allemaal gewonnen.»

HUMO Mathieu zit bij een kleinere ploeg. Slim: zo hoeft hij niet te knechten.

VAN DER POEL «Hoho, wie zegt dat? Hij trekt ook de sprint aan voor Tim Merlier. Dat typeert de grote kampioenen: zij kunnen iets terugdoen voor een ander. Maar Dumoulin cijfert zich nu al drie máánden weg.»

MUSEEUW «Ik heb ook sprints aangetrokken voor Mario Cipollini en Tom Steels. Maar ik ging niet het hele jáár op kop rijden. Als je dat te lang doet, wordt het een patroon waar je niet meer uit raakt. Een kopman moet elke koers proberen te winnen. Anders is het finito.»

VAN DER POEL «De meeste beloften die de overstap naar de profs maken, moeten eerst twee jaar knechten. Na die twee jaar zijn ze het zo gewoon om daar schouderklopjes voor te krijgen, dat ze zich tevreden stellen met het goede geld dat ze verdienen. Zo verleren ze het winnen. Daarom is wat Patrick Lefevere met Evenepoel heeft gedaan grote klasse. Hij stuurt hem naar de Ronde van San Juan en zegt: 'Wij rijden voor jóú!' Die jongen was 19 jaar. Geen enkele andere ploeg doet dat.»

HUMO Bewijst Wout van Aert niet dat je, ondanks drie weken knechten in de Tour, toch een winnaar kunt blijven?

VAN DER POEL «Wout gaat, net als Mathieu, nooit de Tour winnen. Maar dat hij in dienst van de ploeg moest rijden? Dat lach ik weg. Ze nemen Van Aert nooit mee zonder de belofte dat hij ook een paar keer zijn eigen kans mag gaan. Hij heeft op kop gereden, kilometerslang. Knap, geen discussie daarover. Maar na zijn laatste kopbeurt reed hij op z'n dooie gemak naar de streep. Dan kun je de volgende dag voor de zege sprinten.

»Weet je, die dominantie van Jumbo-Visma blijft ook niet duren als alles weer normaal is. Die ploeg kon nu profiteren van het feit dat het bijna allemaal renners uit de Lage Landen in dienst heeft. Die hebben hier allemaal vrij kunnen trainen tijdens de lockdown. In veel landen ging het er anders aan toe. Neem nu Alaphilippe: die heeft drie maanden thuis opgesloten gezeten in Andorra, en moest op 6 vierkante meter trainen op zijn rollen.»

MUSEEUW «Twee jaar geleden zei Wout dat hij nooit de Tour zou rijden. Nu reed hij met de besten mee bergop. Voor een jonge coureur is dat bijna een orgasme. Maar zodra het nieuwe eraf is, zal het besef wel komen dat hij kopman moet zijn. Als het al niet gebeurd is na zijn knalprestaties. Ik vond zijn sprint indrukwekkend, en bergop heeft hij me verrast.»

VAN DER POEL «Mij niet. In onze tijd gingen de echte klimmers er direct vandoor. Er werd de hele tijd gedemarreerd. Nu beginnen ze met een treintje aan een beklimming en blijft iedereen in het wiel zitten. Zo kan ik ook nog mee.»

MUSEEUW «Jíj wel (lacht)

VAN DER POEL «Maar dat Wout dit dagen na elkaar kon, dát heeft me wel verrast.»

MUSEEUW «Het strafste is dat hij na zo'n gruwelijke blessure op dit niveau is teruggekeerd. Ik weet wat het is: ik ben zelf twee keer uit de doden herrezen. Hopelijk kunnen we volgend jaar hetzelfde zeggen over Remco Evenepoel.»

HUMO Johan, jij staat erom bekend de koers als geen ander te kunnen lezen. Waarom zien we jou niet vaker op televisie?

MUSEEUW «Ik heb een bekentenis gedaan (Museeuw gaf in 2003 dopinggebruik toe, red.) en sta daar nog altijd achter. Blijkbaar ben je dan niet meer welkom bij de VRT. Sinds die dag hebben ze me niet meer gevraagd. Terwijl Laurent Jalabert wel commentaar mag leveren voor de Franse televisie. Dat vind ik jammer. Maar goed, ik heb me erover gezet. Het doet geen pijn meer.»

VAN DER POEL «Dat geloof ik niet, Johan. Er zijn maar twee goede analisten in België: jij en Tom Boonen

MUSEEUW «Ze maken nu een Ronde van Vlaanderen-versie van 'Vive le vélo'. Wel, ik heb de Ronde drie keer gewonnen, ben drie keer tweede geworden en drie keer derde. Maar ik ben niet welkom. Peter van Peteghem - die in hetzelfde appartementsgebouw woont als ik - heeft de Ronde twee keer gewonnen, maar is ook al jaren niet meer gevraagd.»

VAN DER POEL «Met alle respect: dat kan niet! Ik ga hun dat ook zeggen: ik ben namelijk wél uitgenodigd (lacht). Johan is de beste renner die we ooit in de Ronde van Vlaanderen aan het werk hebben gezien. Knap, die bekentenis, maar uiteindelijk is hij er niet beter van geworden. Honderd andere collega's hebben het niet gedaan.»

HUMO Jij ook niet, toch?

VAN DER POEL «Ik had geen reden om iets te bekennen. Iedereen weet hoe het er in die tijd aan toeging, maar toen koerste ik al niet meer.

»Als Johan gelukkiger werd van zijn biecht: prima. Misschien had het Belgische wielrennen dat ook nodig. Maar het mag geen reden zijn om hem uit te sluiten. Het doet namelijk niets af van zijn kwaliteiten als analist en als mens.»

‘Sporza: Ronde van vlaanderen’ - Eén, zondag 18 oktober, 09.00

null Beeld
null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234