null Beeld

'Eerlijk gezegd kan ik geen terreurdossiers meer zíén.' Nathalie Gallant, advocaat van Mohamed Abdeslam en vader Abaaoud

De Brusselse Nathalie Gallant is advocate van familieleden van de beruchte Abdelhamid Abaaoud en de broers Abdeslam, én van de man die de voortvluchtige Salah Abdeslam in een Molenbeekse kelder verborg.

ab/ja

'De gemeente Molenbeek heeft Mohamed ontslagen, verwijzend naar een artikel in Humo. Maar ik denk dat ze daar geen Nederlands begrijpen'

Dezer dagen treedt Nathalie Gallant – niet te verwarren met ex-minister Jacqueline Galant – alweer op in een terreurproces dat op veel mediabelangstelling kan rekenen: dat van de opgerolde terreurcel in Verviers, die in januari vorig jaar een aanslag plande die de voorbode moest worden voor de aanslagen in Parijs. Haar cliënt, Abdelmouniam Haddad, speelt maar een kleine rol in het dossier. ‘Ik ga voor een vrijspraak,’ zegt ze zonder verpinken. Het proces nam vorige week een chaotische start door de staking van de cipiers in de gevangenissen én de stiptheidsactie van het veiligheidskorps, dat de gedetineerden van en naar hun cel moet brengen. Daardoor begon het proces ’s morgens veel te laat en werd het al in de vroege namiddag abrupt geschorst – midden in het verhoor van een verdachte.

Nathalie Gallant «Bespottelijk was het. En dat onder het oog van de internationale pers. Je moest die Franse journalisten zien kijken: we gaan door voor een stelletje sukkels. Waar wacht minister Geens op om justitie naar behoren te laten functioneren?»

HUMO Dé afwezige op het proces-Verviers is Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de verijdelde aanslag. U bent advocaat van zijn vader, Omar Abaaoud, die zich tegen zijn zoon keerde. Volgt hij het proces?

Gallant «Hij is sinds vorige week terug in België na een verblijf van een paar maanden in Marokko. En natuurlijk is hij geïnteresseerd, want hij heeft zich altijd afgevraagd waarom zijn zoon zo is kunnen ontsporen. Maar hij is in dit proces geen betrokken partij.»

HUMO Hoe bent u met vader Abaaoud in contact gekomen?

Gallant «Hij heeft vorig jaar rond Pasen contact met me opgenomen, toen ik met vakantie was. Ik weet het nog goed, mijn secretaresse belde me vanop het kantoor: er is een oude man langs geweest met een dagvaarding om zich burgerlijke partij te stellen. Ik denk aan alles behalve terrorisme. Na mijn vakantie ga ik het dossier op de griffie inkijken en zie ik tot mijn verbazing dat het over het grote terreurdossier tegen de Molenbeekse ronselaar Zerkani gaat, waarin 32 verdachten terechtstaan. En dat vader Abaaoud zich burgerlijke partij wil stellen tegen zijn eigen zoon Abdelhamid, omdat die zijn jongere broer Younes heeft ontvoerd naar Syrië.»

HUMO Hoe is die ontvoering van de 13-jarige Younes juist gegaan?

null Beeld

Gallant «Het is in januari 2014 gebeurd. Abdelhamid Abaaoud was al enkele weken teruggekeerd van Syrië en deed tegenover zijn familie alsof de jihad hem niet meer interesseerde. Maar hij speelde komedie omdat hij zijn kleine broer wilde komen halen. Die dag moest Younes na school bij zijn zus Yasmina gaan. Toen hij al een uur te laat was, werd ze ongerust en belde ze haar vader. Ze hebben samen naar de gsm van Younes gebeld. Er werd opgenomen en direct afgelegd. Toen wisten ze: er is een probleem. Vader Abaaoud is die avond de verdwijning van zijn jongste zoon bij de politie gaan aangeven. ’s Anderendaags kreeg hij een telefoontje uit Turkije van Abdelhamid, die hem zei: ‘Zoek Younes niet meer, hij is bij mij. Jij bent niet in staat om hem een degelijke opvoeding te geven, je voedt hem op als ongelovige, ík ga hem de echte waarden van de islam leren kennen, en ik neem hem mee naar Syrië.’»

HUMO Younes is gewoon aan de schoolpoort ontvoerd?

Gallant «Of op een plek in de buurt van de school, waar hij met zijn broer had afgesproken. Drie weken later verschenen op Facebook de eerste foto’s van de kleine broer met een wapen dat bijna groter was dan hijzelf, met de bijbehorende propagandaverhalen over ‘de jongste Syriëstrijder uit Europa’.

»Toen de vader een klacht indiende, was dat omdat hij hoopte dat de politie zijn zoon zou terughalen. Nadien drong het tot hem door dat dat niet zou gebeuren, want de Belgische politie kan niet zomaar mensen in Syrië gaan oppikken. Toen heeft hij zich burgerlijke partij gesteld tegen Abdelhamid, in de hoop dat dát de zaken vooruit zou helpen. Hij had zijn jongste zoon toen al veertien maanden niet meer gezien. Het was een illusie.»

undefined

'Nadat vader Abaaoud zijn zoon had aangegeven, wilde een deel van de Marokkaanse gemeenschap niks meer met hem te maken hebben'

HUMO Was het moeilijk voor hem als vader om zijn zoon aan te geven?

Gallant «Het was heel moeilijk voor die oude man, maar het was ook een sterk signaal. Omar Abaaoud is een dapper man. Een deel van de Marokkaanse gemeenschap wilde niets meer met hem te maken hebben. Niet zozeer omdat ze partij kozen voor de zoon, maar omdat ze vonden dat de vader de vuile was niet moest buitenhangen. Zelfs zijn eigen familie en zijn dochters waren verdeeld. Ik heb contact met zijn dochter Yasmina. Zij wilde ook niets liever dan dat haar broertje teruggehaald werd, maar niet dat dat voor een rechtbank behandeld zou worden.

»Eerst was de vader ook van plan om het proces tegen zijn zoon van afgelopen zomer te komen volgen, maar de ochtend van de eerste procesdag heeft hij me een berichtje gestuurd: ‘Het spijt me, ik heb vannacht geen oog dichtgedaan, ik heb de kracht niet om naar het proces te komen.’»

HUMO Was hij depressief?

Gallant «Je zou voor minder. Maar de rechter heeft wel erkend dat de vader geen enkele schuld had aan de radicalisering van zijn zoon, integendeel.»

HUMO Abdelhamid Abaaoud was in ieder geval veel beter af dan zijn kameraden uit de Molenbeekse moeilijke buurten: zijn vader stuurde hem naar de beste Brusselse scholen en heeft hem zelfs een winkel cadeau gedaan.

Gallant «Omar Abaaoud heeft echt alles gedaan wat hij kon om zijn zoon op het rechte pad te houden. Hij zegt dat Abdelhamid de eerste tekenen van radicalisering vertoonde toen hij in 2012 uit de gevangenis kwam. Het zat vooral in de manier waarop Abdelhamid tegen hem sprak – helemaal niet op een toon waarop zonen hun vaders normaal aanspreken. ‘Je deugt nergens voor, je hebt ons een slechte opvoeding gegeven, je bent een ongelovige, je bent veel te Europees…’ Het was echt venijnig.

»Je kunt jongeren die radicaliseren onderverdelen in verschillende groepen. Je hebt diegenen die naar Syrië vertrekken, maar zich geen lor aantrekken van het Syrische conflict. Ze zien Syrië als een enorm speelterrein zonder wetten, waar ze zich straffeloos kunnen uitleven in geweld. Dat zijn regelrechte psychopaten, die ik niet zou willen verdedigen. In die categorie zat meer dan waarschijnlijk Abaaoud.

»Je hebt ook mensen die vertrekken met het idee dat ze ‘voor de goede zaak’ gaan, en die ter plaatse zodanig geïndoctrineerd worden dat ze transformeren van ‘mensen van goede wil’ in koelbloedige killers. Er is nog een derde categorie: zij die zo hard schrikken van de gruwelijkheden ter plaatse dat ze niet snel genoeg terug thuis kunnen zijn, om hier opnieuw een normaal leven op te bouwen.»

undefined

'Ik kijk uitsluitend voor me. Als je achteromkijkt, heb je toch alleen maar spijt'

HUMO Iedereen was opgelucht toen ‘het brein van de aanslagen in Parijs’ enkele dagen later werd doodgeschoten in Saint-Denis. Hoe reageerde vader Abaaoud op de dood van zijn zoon?

Gallant «Ik heb hem zelf gebeld, voor hij het via de media zou vernemen. Hij zat in Marokko. Toen ik hem de eerste keer aan de lijn kreeg, was het nog niet helemaal zeker dat zijn zoon dood was. In dat eerste gesprek reageerde hij vooral geschokt: het ging er bij hem niet in dat zijn zoon zo dicht bij Brussel zat. Hij dacht dat Abdelhamid in Syrië zat. Maar nee, hij was in Europa en hij had geen contact opgenomen met zijn familie. 24 uur later heb ik hem opnieuw gebeld om de dood van zijn zoon te bevestigen. Er viel een stilte van wel 30 seconden. Daarna zei hij: ‘Oneindig veel dank voor het feit dat u me op de hoogte brengt. Nu zullen we wellicht nooit vernemen wat er met Younes is gebeurd.’ (Aangedaan) Et oui, soms ben ik meer maatschappelijk werkster of psychologe dan advocaat.»

HUMO Is vader Abaaoud naar Marokko gegaan omdat de Marokkaanse gemeenschap in België hem scheef bekeek?

Gallant «Nee, hij was daar omdat zijn andere zoon, Yassine, ginds in de gevangenis zit. Die is net veroordeeld voor twee jaar, ik weet niet precies waarvoor – ik denk voor propaganda.» (Yassine werd veroordeeld wegens het ‘rechtvaardigen van terrorisme’ en het ‘niet melden van terroristische misdaden’, red.)


De baarlijke duivel

HUMO Is er intussen nieuws over Younes? Is het waar dat hij, zoals een Interpolrapport meldt, naar Europa is teruggekeerd om zijn broer te wreken?

Gallant «Elke dag duiken er nieuwe geruchten op over Younes: ‘Hij is dood’, ‘Hij is niet dood’, ‘Hij komt naar België om zich te wreken’, ‘Hij is al lang in België’... Maar tien minuten later moeten journalisten hun berichten alweer herroepen. Ik kan het weten: ik krijg al hun telefoons.»

HUMO Maar het federaal parket is toch niet zomaar een onderzoek gestart naar zijn mogelijke terugkeer? Klopt het dat zijn zus Yasmina een telefoontje van Younes heeft gekregen?

Gallant «Kijk, het verhaal over die fameuze sms die Yasmina zou hebben gekregen van Younes – dat hij over tien uur in België zou zijn – slaat nergens op. Als Younes zou sms’en dat hij een aanslag plant, zou de politie toch gelijk bij Yasmina staan? Dat is dus niet gebeurd, hè.

»Maar het klopt wel dat Yasmina contact heeft gehad met Younes. De eersten die dat wisten, waren overigens de politie en de procureur des Konings van Brussel van de jeugdsectie. Want laten we niet vergeten: Younes blijft een minderjarige die in gevaar verkeert. Het bekendmaken van dat Interpolrapport, waarin werd bevestigd dat Younes nog leefde en dat hij naar België wilde terugkeren – om wat voor reden dan ook – heeft de situatie waarin hij zich bevindt alleen maar gevaarlijker gemaakt. Maandenlang heb ik geweigerd om iets te zeggen over de situatie van Younes, precies om die reden.»

HUMO Wat heeft Yasmina gezegd?

Gallant «Dat haar broer had gebeld. En dat hij dus wel degelijk nog leeft.»

HUMO En wat had hij gezegd?

Gallant «Dat hij naar huis wilde terugkeren.»

HUMO Om zich te wreken?

Gallant «Nee. Zéker niet.»

HUMO Hoezo?

Gallant «Gewoon, hij wilde terug naar huis.»

HUMO Waar is hij nu?

Gallant «Het heeft geen zin zijn leven in gevaar te brengen door communicatie in de ene of andere zin.»

HUMO Vanwaar dat bericht van Interpol? Om ons angst aan te jagen? De 15-jarige Younes Abaaoud wordt momenteel voorgesteld als de baarlijke duivel.

Gallant «C’est du n’importe quoi. Daarom vind ik het nu zo belangrijk om te zeggen dat hij zich níét wil komen wreken. Men heeft één zinnetje gelicht uit vijftig of zestig sms’en, en men heeft dat zinnetje de betekenis gegeven die men eraan wilde geven. Er heerst, zoals u terecht opmerkt, een klimaat van psychose. Daardoor krijgen journalisten voortdurend tegenstrijdige berichten. Maar ik heb de boodschappen gezien, ik heb gezien op welk gsm-toestel ze zijn binnengekomen. Ik weet één ding: hij heeft nooit de intentie geuit naar België terug te keren om zich te wreken.»

HUMO Is Younes ongevaarlijk?

Gallant «Dat zeg ik niet, maar volgens mij is hij meer in gevaar dan dat hij zelf een gevaar vormt. Maar ik weet ook niet wat die jongen, die 13 was toen hij hier vertrok, ginds heeft doorstaan. Je moet eerlijk zijn: je weet niet in welke staat zo iemand naar hier terugkeert.»

HUMO Zou Younes hier nog welkom zijn?

Gallant «Zijn zus wil hem koste wat het wil terug naar huis halen. Desnoods volgt hij één of twee jaar lang een deradicaliseringsprogramma, zonder contact met zijn familie. Zolang hij maar hier is, in veiligheid. Dat vindt zíj. Wat Younes er zelf van vindt, weet ik niet.»

HUMO En vader Abaaoud?

Gallant «Omar wil maar één ding: zijn zoon naar huis laten terugkeren. Maar dat is niet simpel: hij stuit op de onwil van de bureaucratie. België kan niet op officiële wijze tussenbeide komen in Syrië. Als je Syrië verlaat, moet dat meestal via passeurs. Dat durft de Belgische regering natuurlijk niet aan, om via zo’n weg iemand incognito terug te halen – dat zou een schandaal zonder voorgaande veroorzaken. En als je het officieel aankondigt, zouden de Turken hem bij zich kunnen houden, omdat die ook geïnteresseerd zijn in wat die jongen allemaal kan vertellen. En de relatie met België is, zoals u weet, niet zo best. Laten we wel wezen: voor de veiligheidsdiensten is het een droom Younes, de broer van Abdelhamid Abaaoud, als trofee binnen te halen. Het zou een geweldige bron van informatie kunnen zijn, maar ook een geweldige bron voor ambras.»


Lege asbak

HUMO Het federaal parket zegt dat Abdelhamid Abaaoud de broers Abdeslam heeft geradicaliseerd.

Gallant «Geen idee. Ik ken Salah niet, ik ken Brahim niet. En Mohamed, mijn cliënt, heeft nooit contact gehad met Abdelhamid Abaaoud. Hij noemde hem la racaille du quartier, het gespuis uit de buurt.»

HUMO Welke indruk hebt u zelf van de familie Abdeslam?

Gallant «Ik vertegenwoordig Mohamed, níét zijn familie. Die ken ik ook helemaal niet, tenzij Yazid, de oudste broer, die ik indertijd voor een kleine zaak heb verdedigd (Yazid en Brahim Abdeslam hadden in 2003 officiële documenten uit het gemeentehuis van Vorst gestolen, red.). Daarom heeft Mohamed mij ook genomen als advocaat.»

HUMO Brahim was, hebt u gezegd, niet het grootste licht van de broers Abdeslam.

Gallant «Dat zegt Mohamed: Brahim was niet buitengewoon verstandig. Daarom trok Mohamed zich zijn lot aan, maar gevoelsmatig stond hij dichter bij Salah, die veel zelfstandiger was.»

HUMO Salah en Mohamed lijken nu alle schuld in de schoenen van de dode Brahim te schuiven. De minder begaafde Brahim zou zijn broer in het terrorisme hebben meegesleurd. Dat is moeilijk te geloven.

Gallant «Nuance, dat is de versie van Salah. Mohamed vertelt gewoon wat Salah hem vertelt.»

HUMO Gelooft Mohamed het ook?

Gallant «Daar ben ik van overtuigd. Anders had hij, na een bezoek aan Salah in de gevangenis van Brugge, geen verklaringen afgelegd waarvoor hij enkele dagen later door de gemeente Molenbeek als ambtenaar is ontslagen, ‘omdat hij de verdediging van zijn broer had opgenomen’.»

HUMO In Brugge verwees Mohamed naar het feit dat Salah zich, in tegenstelling tot Brahim, niet tot onploffing had gebracht. ‘Als Salah had gewild, waren er meer doden in Parijs gevallen.’

Gallant «’t Was niet echt een interview. Hij werd weer opgejaagd door een horde journalisten, die voor de gevangenis in Brugge hadden gekampeerd. Dat was hem ook overkomen toen hij, na de aanslagen in Parijs, 48 uur lang aangehouden bleef. Toen hij thuiskwam, dreigden 150 journalisten de deur van zijn ouderlijke huis in te beuken als hij niets zei.»

HUMO Hij verkondigde aan de wereldpers: ‘Wij zijn een open familie die nooit problemen met het gerecht heeft gehad.’ De waarheid was dat niet. Hij is zelf veroordeeld voor lijkenpikkerij.

Gallant «Driekwart van de jongeren in Molenbeek heeft ooit met drugs of valse documenten gerommeld; ze hebben een strafblad, en ze schamen zich daar niet voor. Ook de Abdeslams niet. Maar Mohamed moest, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, antwoorden op vragen over terrorisme. En hij heeft gezegd: ‘Daar hebben wij niks mee te maken, wij staan nergens op een lijst’ (Salah en Brahim Abdeslam stonden wel op een lijst, die van het OCAD, al zegt Gallant dat Mohamed dat toen niet wist, red.). Waarom zou hij liegen over zijn strafblad, met zoveel journalisten voor zich? Dat kun je binnen de seconde controleren.»

HUMO Als Mohamed verklaart dat Salah meer doden had kunnen maken, is dat choquerend voor de slachtoffers.

Gallant «Natuurlijk, maar als Salah zich tot ontploffing had gebracht, wáren er wel vijftien of twintig doden meer geweest. Alleen, zoiets zeg je niet. Het is een communicatiefout.»

HUMO Een totaal gebrek aan empathie.

Gallant «Het was niet zozeer een gebrek aan empathie, maar een communicatiefout, veroorzaakt door de druk van de media. Dacht u dat ik gelukkig was toen ik het hoorde? Olala! En dit soort dingen doet zich altijd voor als ik er niet ben, dan ontspoort het.»

'Eerlijk is eerlijk: ondertussen kan ik geen terreurdossiers meer zíén'

undefined


HUMO Waarom heeft Salah zich niet tot ontploffing gebracht?

Gallant «Sven Mary, de advocaat van Salah, heeft daarover gesproken. Op het laatste moment heeft Salah zich bedacht.»

HUMO Zou u van een cliënt zeggen dat hij het verstand van een lege asbak heeft, zoals Mary deed over Salah Abdeslam?

Gallant «Ecoutez, ik hou van Zven, hij gebruikt een surrealistisch beeld – hij had het ook over de pijp van Magritte kunnen hebben. Maar zulke forse verklaringen lokken forse reacties uit.»

HUMO Mary zei: ‘Als ik had geweten dat de aanslagen in Brussel er nog aan zaten te komen, had ik Salah misschien niet als cliënt aanvaard.’ Begrijpt u hem?

Gallant «Heeft hij dat gezegd? Salah is, in tegenstelling tot wat u suggereert, niet beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel.»

HUMO Wilt u niet weten of Salah op de hoogte was van de aanslagen in Brussel?

Gallant «Als mevrouw Gallant, bourgeoise d’Uccle, wil ik het graag weten, niet als advocate Gallant. Ik spreek niet met Mohamed over de verdedigingsstrategie van Salah.»

HUMO Waren Zaventem en Maalbeek een wraakoefening voor Salahs arrestatie?

Gallant (blaast) «De aanslagen in Brussel lijken mij vroeger te zijn uitgevoerd dan ze waren gepland, om een andere reden. Vanaf het moment dat de foto van de broers El Bakraoui op de voorpagina van La Dernière Heure is verschenen – daags nadat de politie was binnengevallen op het onderduikadres van Salah in Vorst – wisten de broers dat ze in het nauw zaten. En vijf dagen later, op 21 maart, hebben alle zenders nog eens de foto laten zien van Najim Laachraoui als bommenmaker van de aanslagen in Parijs. Dat heeft die gasten ertoe aangezet tot de actie over te gaan, voor ze bij de lurven zouden worden gevat. Nogmaals, dat is mijn inschatting: ik heb geen bewijs.»

HUMO Zegt u nu dat het federaal parket de aanslagen heeft uitgelokt door die info aan het grote publiek door te spelen?

Gallant «De informatie over de broers El Bakraoui kwam niet van het federaal parket, maar stond in La Dernière Heure. Ik weet niet waar zij hun informatie gehaald hebben, en ze klopte ook niet helemaal: het waren niet de broers El Bakraoui die uit het huis in Vorst wegvluchtten tijdens de politie-inval.»

undefined

null Beeld

'Psychopaten als Abdelhamid Abaaoud zien Syrië als een enorm speelterrein waar ze zich straffeloos kunnen uitleven in geweld.' Boven: de inmiddels 15-jarige Younes'

HUMO Wist Mohamed waar Salah zich tijdens zijn vlucht schuilhield?

Gallant «Nee.»

HUMO Salah zat na zijn vlucht uit Vorst ondergedoken bij zijn neef Abid Aberkane. Intussen wordt Brahim Abdeslam begraven in Schaarbeek. Mohamed en Abid Aberkane dragen samen de kist. En Aberkane zou niks tegen Mohamed hebben gezegd?

Gallant «Als hij dat had gedaan, zou hij van Mohamed een klap in zijn gezicht hebben gekregen. Mohamed is woedend op Abid Aberkane. Als Salah in zijn ouderlijke huis was ondergedoken, was zijn familie in juridische zin niet strafbaar. De wet zegt: ouders, broers en zussen – afstammelingen in rechtstreekse lijn – worden niet vervolgd voor het verbergen van voortvluchtige criminelen. Maar Salah is bij een neef van de tweede graad uitgekomen, waardoor die familie mag opdraaien voor de schade. Ils paient les pots cassés. Daar is Mohamed niet over te spreken. Hij heeft talkshows op de televisie gedaan met maar één doel voor ogen: dat Salah zich zo snel mogelijk bij de politie zou aangeven. Hij neemt het Abid Aberkane ook kwalijk dat hij de familie niet heeft ingelicht en dat hij Salah niet meteen naar het dichtstbijzijnde commissariaat heeft gebracht.»

HUMO Is Mohamed dan niet op de begrafenis op de hoogte gebracht?

Gallant «Nee, de man die Mohamed moest inlichten, heeft het niet gedaan. Hij is met de info naar de politie gelopen.»

HUMO Wie was dat?

Gallant «Zeg ik niet. Weet ik ook niet.»

HUMO Maar hij was op de begrafenis?

Gallant «Dat vermoed ik, ja.»

HUMO Was u daar?

Gallant «Ik ga niet naar begrafenissen van mijn cliënten, dat is niet de taak van een advocaat. Mijn cliënten zijn mijn vrienden niet: ik ga met hen ook niet uit eten of op vakantie.»

HUMO U bent de advocaat van Abid Aberkane.

Gallant (snel) «En van zijn moeder.»

HUMO De Aberkanes verstoppen Salah. En Mohamed, uw andere cliënt, weet niet waar hij uithangt. Hoe geloofwaardig is dat nog?

Gallant «Zal ik u eens iets vertellen? Op vrijdag 18 maart zat ik ’s avonds een welsprekendheidstoernooi van de ULB voor, op de dag van de arrestatie van Salah. In de pauze, rond 21 uur, krijg ik een oproep van een 015-nummer. 015, dat wil zeggen: Salduz-procedure. Een anonieme oproep, met de vraag of ik, als advocaat, een beschuldigde uit het gerechtelijk arrondissement van Brussel wil bijstaan. Ik toets een cijfer in, waarmee ik aangeef dat ik akkoord ga, al heb ik geen flauw idee om wie het gaat: een vermeende dealer, , autodief, pedofiel… n’importe, maar het bleek Aberkane, die Salah onderdak had gegeven. Ik kreeg ’m aan de lijn. Huilen, huilen: ‘Mijn leven is om zeep.’ Ik zeg: ‘Hoe komt u bij mij uit?’ – ‘Ik ken u van de televisie.’ Ziedaar, het gevolg van mediatisering.»

HUMO Zo krijgt u wel stilaan de reputatie van ‘de Moeder Teresa van de jihadi’s’.

Gallant «Het is één procent van mijn cliënteel, en dat zal het blijven. Eerlijk gezegd, al die terreurdossiers… (blaast)»

HUMO Hebt u er genoeg van?

Gallant «In het begin was het interessant, het was iets nieuws: je kon je verdiepen in de redenen waarom mensen radicaliseren. Je leerde dingen bij, maar intussen is het zo voorspelbaar, alsof je voor de vijfhonderdste keer de verdediging van een straatdealer opneemt. Eerlijk is eerlijk: ik kan geen terreurdossiers meer zíén.»

HUMO Het zou ook niet goed betalen, die jihadi’s.

Gallant «De verdediging van Mohamed Abdeslam heeft me 300 euro opgebracht, btw inbegrepen. Daarop moet ik ook nog belasting betalen.»

HUMO Terug naar Abid Aberkane. Hij was geradicaliseerd, de politie van Mechelen had een informatierapport over hem, hij kende Salah ook al langer.

Gallant «Omdat het zijn neef is. Ik wacht trouwens nog altijd op dat pvl van de politie van Mechelen: in het dossier is het niet terug te vinden. Toen ik Abid Aberkane sprak, had ik niet de indruk dat hij er radicale ideeën op na hield.»

HUMO Hij heeft Salah Abdeslam verborgen, dat wil wat zeggen.

Gallant «Ik moet u zeggen: Abid Aberkane zit qua intellect dicht bij…»

HUMO …een lege asbak?

Gallant «Maar nee! Het is een jongen die op intellectueel vlak niet verwend is. Ik heb de medische bewijzen aan de rechter bezorgd. Hij heeft bijzonder onderwijs gevolgd. Maar ik ga geen vergelijking maken met asbakken of pijpen. Hij heeft tegen de rechter gezegd dat hij met zijn hart heeft gehandeld, niet met zijn verstand.»

HUMO En zijn moeder? Salah zat ondergedoken in haar huis.

Gallant «De moeder van Abid is zwaar gehandicapt. Er waren vier politieagenten nodig om haar, in haar rolstoel met zuurstoffles, in het kantoor van de onderzoeksrechter te hijsen.»

HUMO Haar zoon heeft de meest gezochte man van Europa bij zijn gehandicapte moeder gedropt?

Gallant (ernstig) «Salah zat in de kelder. Volgens mij is het minstens vijf jaar geleden dat die vrouw nog in staat was zich naar de kelder te verplaatsen.»

HUMO Wist ze niet dat hij daar zat?

Gallant «Dat zegt ze. En haar zoon bevestigt dat.»

HUMO Het gerucht gaat dat Salah op het eind nog in Molenbeek heeft rondgewandeld.

Gallant «Dan hebben we het niet over hetzelfde dossier. Salah heeft 48 uur in de kelder gezeten. Dergelijke geruchten zijn van dezelfde orde als de beweringen dat iedereen in Molenbeek wist waar hij zat, dat iedereen elkaar daar beschermt.»

HUMO Ook geen significant deel van de bevolking?

Gallant «In Molenbeek heb je een band van solidariteit tussen mensen die samen zijn opgegroeid, dat is niet hetzelfde als sympathie voor terrorisme. Nee, die mensen kijken verder dan de feiten waarvan hun lotgenoten worden beschuldigd. Maar wat als een jongen uit een gegoed milieu een zwaar misdrijf heeft begaan? Denkt u dat zijn familie naar de politie zal lopen om hem aan te geven? Nee. Ze zullen ook zeggen: ‘Zut, het is onze zoon. Hij dreigt zijn leven te verprutsen.’ Waarom denkt u dat het strafwetboek, dat uit 1867 dateert, de directe familie niet straft als ze een voortvluchtige crimineel verbergt? Het is een absoluut excuus, nondedoeme.»


Witter dan wit

HUMO Moeder Aberkane zou ook een sociale woning van de gemeente huren, net als de familie Abdeslam.

Gallant «Ik zal u zeggen wat u wilt horen: de gemeente Molenbeek heeft besloten voortaan witter dan wit te wassen. Als gevolg van alle commotie gaat ze via allerlei procedures mensen uit hun sociale woningen gooien. Op die manier hoopt ze haar maagdelijkheid terug te kopen.»

HUMO Mensen die te veel verdienen voor een sociale woning, bedoelt u?

Gallant «Nee, het gaat alleen om de mensen op wie de media momenteel focussen.»

HUMO De familie Abdeslam?

Gallant (knikt) «Het is een weinig correcte poging om de gebroken potten te lijmen, hetzelfde procedé dat ook achter het ontslag van Mohamed Abdeslam bij de gemeente zit. Daarmee kan de burgemeester uitpakken: ‘Ik heb grote kuis gehouden.’ Het is hypocriet.»

HUMO Heeft Mohamed een schadevergoeding gekregen?

Gallant «Jazeker.»

HUMO Gaat hij ermee akkoord?

Gallant «Ze hebben zijn mening niet gevraagd. De motivatie van zijn ontslag is wel een probleem. De gemeente verwijst uitvoerig naar een artikel in Humo, waarvan ze de inhoud volledig hebben vervormd. Ik denk dat ze geen Nederlands begrijpen.»

HUMO Intussen zit Salah opgesloten in de gevangenis van Parijs. Verandert dat iets voor zijn familie?

Gallant «De internationale media vragen nog elke dag om een portret van de familie Abdeslam, al wordt het stilaan rustiger. In plaats van 100.000 mails per dag zijn het er nu 20.000. Vanochtend heb ik The Wall Street Journal en CNN nog afgescheept. Ik weiger ze allemaal, ik kan niet meer. (Kijkt op haar horloge) Ik moet zo dadelijk weg. (Belt een taxi) Ik rijd zelf nooit met de auto.»

HUMO Nee?

Gallant «Ik heb nooit een poging ondernomen mijn rijbewijs te halen. (Fijntjes) In die grote onafhankelijke vrouw die momenteel voor u zit, hebt u een eerste kleine onvolkomenheid gevonden (lacht).»

HUMO Een tweede onvolkomenheid: u bent een Vlaamse van origine.

Gallant «Mijn vader was een assistent in de politieke wetenschappen aan de universiteit van Gent. Omstreeks zijn 40ste is hij diplomaat geworden. We hebben in Sofia gewoond, Parijs, Wenen. Ik heb verscheidene talen geleerd, maar het Nederlands ben ik kwijt. Dat heb ik alleen op de kleuterschool aan het Sint-Bavo gesproken.»

HUMO Het grootste compliment dat men u kan geven, is dat u ‘een vrouw met kloten’ bent.

Gallant «Ik koester niet de ambitie een man te zijn, maar als een cliënt zoiets zegt, is dat doorgaans als een compliment bedoeld.»

HUMO U staat bekend als de hardste tante van de Brusselse balie.

Gallant «Die hardheid is schijn. Een beschermende laag opdat mensen niet over me heen zouden lopen. Als ik emotioneel word, gaan ze ervan uit dat ik komedie speel. De zeldzame keren dat het me op een assisenproces is overkomen, zei de voorzitter, Karin Gérard, achteraf: ‘U bent beter wanneer u uzelf bent.’ Terwijl ik écht aangedaan was.

»Als ik punt voor punt iemands schuld of onschuld mag aantonen, ben ik op mijn best. Maar verzachtende omstandigheden pleiten, sorry, dat gaat me niet af. Een terreurverdachte die dertig moorden heeft gepleegd, kan ik niet verdedigen met het argument dat hij een ongelukkige jeugd heeft gehad. Daar heb ik een te cartesiaanse geest voor.»

HUMO U zei in Knack dat u geen pedofielen verdedigt.

Gallant «In het begin van mijn carrière heb ik dat als pro-Deoadvocaat moeten doen. Nu ik kan kiezen, heb ik er geen zin meer in. En al helemaal niet als ze het kind de schuld geven.»

HUMO En een terrorist van wie u weet dat hij aanslagen heeft gepleegd?

Gallant «Als hij de feiten bekent en me niet dwingt nonsens te verkopen met het oog op strafvermindering, zou ik het doen. Of liever: gedaan hebben. Ik sta bijna 25 jaar in het vak, ik ben voorzichtiger geworden, ik hou intussen meer rekening met de reacties van de mensen op straat. Ik zeg u eerlijk: ik heb er de moed niet meer voor.»

HUMO U staat op de lijst van de tien beste strafpleiters in Brussel, die de Brusselse media elk jaar publiceren.

Gallant «Daar sta ik al op sinds 2005, als enige vrouw. Gelukkig zijn er sinds 2015 andere vrouwen bij gekomen. Natuurlijk doet dat plezier, maar in mijn wachtzaal hangt die lijst niet uit, hè. Ik heb gevochten, het heeft me jaren gekost voor ik complimenten kreeg vanwege mijn competentie. (Zucht) Ik heb van alles te horen gekregen: cliënten kozen mij zogezegd omdat ze het liefst een blondje in minirok op bezoek kregen in de gevangenis, rechters overtuigde ik omdat ze me een plezier wilden doen. Enfin, hoe meer ik zulke belachelijke commentaren kreeg, hoe kwader ik werd en meer vastbesloten om mezelf te bewijzen. Dat vormt je karakter.»

HUMO U was vroeger niet zo strijdbaar?

Gallant «Ik zal u eens een foto laten zien. (Diept een foto van zichzelf op als piepjonge advocate: een blozend Zeeuws Meisje in toga) Ik was volstrekt naïef. Ik glimlachte altijd, ik fronste niet, ik rolde niet met mijn ogen. Dat heeft de advocatuur me bijgebracht.»

HUMO Wat vindt u zelf van uw transformatie?

Gallant (langgerekte zucht) «Ik heb de gewoonte uitsluitend voor me te kijken.»

HUMO Waarom?

Gallant «Als je achteromkijkt, heb je toch alleen maar spijt. Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik hetzelfde doen, maar ik zou het privé wel anders aanpakken: ik heb alles voor mijn carrière opzijgeschoven. Ik heb mijn zoon van 15 amper zien opgroeien. Maar goed, ik ga niet treuren over dingen die voorgoed voorbij zijn. Als je niet hard bent, hou je het niet vol in deze stiel.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234