'Free Britney'-protest in Los Angeles Beeld Getty Images
'Free Britney'-protest in Los AngelesBeeld Getty Images

ProtestBritney Spears

Eerste Belgische ‘Free Britney’-protest: ‘Wil je liever een optocht voor de Oeigoeren? Organiseer het dan zelf’

‘Free Britney Bitch!’ Britney Spears’ volledige bestaan wordt sinds 2008 gedirigeerd door papa James, van financiën tot zwangerschappen, maar nu is het eindelijk tijd om de teugels af te werpen. In haar strijd tegen bewindvoering wordt de ‘Toxic’-zangeres gesteund door een bataljon wereldsterren en haar eigenste ‘Britney Army’. Ook in België zit een delegatie, zaterdag vindt in Brussel het eerste Belgische ‘Free Britney’-protest plaats. Sancho Hemelsoen (35) leidt een legertje boze Britney-fans naar de Amerikaanse ambassade. ‘Er zijn roze T-shirts, boa’s en een latex pakje, we maken er een groot feest van.’

Mathijs Minten

HUMO Hoe kom je er in godsnaam op om in ons land een protest voor Britney Spears te organiseren?

SANCHO HEMELSOEN «Ik ben al een supergrote fan sinds haar eerste single en sindsdien ben ik nooit gestopt met luisteren. Ik heb mijn liefde voor Britney ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Zo heb ik een Britney-altaar, een Instagramaccount met foto’s van mijn Britney Spears-barbiepoppen en geef ik altijd Britney-verjaardagsfeestjes. Tien jaar geleden veranderde ik zelfs officieel mijn tweede naam naar ‘Spears’, Sancho Spears Hemelsoen staat er te lezen op mijn identiteitskaart (lacht).

»Het was dus niet meer dan logisch dat ik degene was die het protest zou regelen. Ik heb nog even getwijfeld omdat ik dacht dat er niemand zou opdagen, maar nu lijkt het toch een succes te worden. Er komen al minstens vijftig mensen.»

HUMO Heb je je vanaf het begin dan ook verdiept in de problematiek?

HEMELSOEN «Ik had heel lang niet door hoe ernstig het was. De Free Britney-beweging leek me in de eerste plaats ook vooral conspiracy-gedoe. Maar vorig jaar zag ik het dan toch in, zeker door de documentaire van The New York Times (‘Framing Britney Spears’).

»Ik ben blij dat ook anderen de ernst beginnen snappen. Ik denk dat iedereen compleet gechoqueerd is door de situatie. Britney mag niet zwanger worden, niet trouwen en ze wordt constant gedrogeerd met lithium.»

HUMO Het Free Britney Army gaat redelijk ver. Ze schrijven brieven naar de gouverneur, dienen klachten in en boycotten haar muziek.

HEMELSOEN «Klopt, er is zelfs een deel dat geheime boodschappen uit haar Instagramposts ontcijfert. Ik kijk enkel naar de nuchtere, feitelijke kant van het verhaal. Er zijn zeker extreme fanatiekelingen die dingen uitvinden en ik heb geen tijd om alles te factchecken, maar zelfs als amper de helft van de argumenten echt waar is, is dat al meer dan genoeg om haar te steunen.

»Ik ga natuurlijk ook geen brieven sturen naar een of andere Amerikaanse gouverneur. Wat heeft dat nu voor zin? Ik wil gewoon mijn stem laten horen en er iets leuks van maken. Waarschijnlijk vindt de ambassade het ook gewoon grappig, een protest voor Britney Spears.»

HUMO Jij staat dus nog steeds op de eerste rij bij haar concerten?

HEMELSOEN «Ik zou misschien op voorhand actie voeren, en dan met mijn Free Britney-vlag binnen nog wat rondzwaaien. Maar als superfan ga ik zeker haar concert niet missen.»

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

HUMO Een vaak gehoorde kritiek is dat het veel heisa is voor amper één mens. Wordt jou dat ook verweten?

HEMELSOEN «Geregeld, vooral op het internet lees je dat vaak. Er waren bij de aankondiging van mijn evenement mensen die zeiden: ‘En wat met die tien miljoen Oeigieren?’ of zoiets. Hou dan zelf maar een protest voor die mensen, denk ik dan. Mijn prioriteit is Britney.

»Ik zie niet in hoe mensen tegen een protest kunnen zijn voor een vrouw die nog nooit iemand kwaad deed. Dat zijn gewoon haters.»

HUMO Verwacht je dat de rechter in haar voordeel zal oordelen?

HEMELSOEN «Ik ben er zeker van dat ze zal winnen, de vraag is alleen wanneer. Ze gaf ook al aan dat ze na de uitspraak een welverdiende vakantie van een paar jaar neemt. Ik hoop dat ze wel nog justice krijgt en haar familieleden kan aanklagen, maar alleen als ze dat wil natuurlijk. En ik zou het heel leuk vinden als ze er nog een boek over schrijft.»

HUMO Een Britney Spears-protest, hoe ziet dat eruit?

HEMELSOEN (enthousiast) «Extravagant! Ik hoop dat mensen leuke borden maken zoals op de Amerikaanse protesten. Een vriend brengt een hoop boa’s mee, ik heb zelf roze T-shirts en totebags bedrukt en ik ken zelfs iemand die in het rode latex pakje uit ‘Oops!... I Did It Again’ komt. We draaien twee uur Britney-muziek en maken er een groot feest van. Een waterkanon zal niet nodig zijn.»

HUMO Het protest eindigt met een grote picknick...

HEMELSOEN «Dat was inderdaad mijn eerste idee. In het begin was ik ervan overtuigd dat er niemand zou opdagen, dus met die picknick zou ik tenminste mijn vrienden kunnen lokken. Maar nu gaven via Facebook toch heel wat mensen aan te zullen komen, en de politie heeft gevraagd dat we ons niet zouden verplaatsen. Het volledige protest gaat nu dus door aan de ambassade. En erna organiseer ik misschien toch nog stiekem een kleine picknick in het park.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234