null Beeld

Eerste hulp voor ouders met transgenderkinderen: 'Oordeel nooit over iets waar je geen verstand van hebt'

Wat als je kind een ander geslacht wil? Dat is de centrale vraag in ‘Butterfly’, een aangrijpende driedelige Britse miniserie over een gescheiden gezin uit Manchester. In de hoofdrol is onder meer Anna Friel te zien, bekend van ‘Marcella’ en ‘Pushing Daisies’.

Patrick Bremmers

undefined

HUMO Waar gaat ‘Butterfly’ over?

ANNA FRIEL «Over de relatie tussen twee gescheiden ouders – ik speel de moeder – en hun meningsverschil over hun jongste kind Max. Al van jongs af aan voelt Max zich een meisje en zou hij liever door het leven gaan als Maxine. Maar hij heeft altijd geprobeerd die gevoelens te onderdrukken, om de goedkeuring van zijn vader te krijgen. Wanneer die laatste terugkeert naar het gezin, in de hoop voor wat meer ‘mannen onder elkaar’-momenten te zorgen, raakt Max steeds meer in de knoop met zichzelf.

»Ik heb zelf een dochter, en ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik moet reageren als zij met zo’n vraag naar mij toe zou komen. Maar dat is precies het doel van deze miniserie, dat kijkers niet langer onwetend blijven.»

HUMO Hoe heb je je voorbereid?

FRIEL «We hebben Mermaids bezocht, een organisatie die transgenderjongeren en hun families ondersteunt. Dat bezoek heeft mij de ogen geopend. Al die schokkende verhalen over pesterijen, misbruik en zelfs doodsbedreigingen zijn ronduit afschuwelijk. Dat heeft me nog meer gesterkt om deze serie te maken en tegen mensen te zeggen: ‘Oordeel nooit over zaken waar je geen verstand van hebt!’

»De reeks toont ook hoe de genderproblemen van één gezinslid strubbelingen met zich meebrengen voor het hele gezin. In eerste instantie moedigt Max’ oudere zus Lily hem aan om zichzelf te zijn. Maar naarmate het verhaal vordert, voelt ze zich meer en meer verwaarloosd, omdat haar ouders alleen nog bezig zijn met hun jongste kind.»

HUMO Je was als producer ook betrokken bij de casting van Max/Maxine. Hoe moeilijk was dat?

FRIEL «De audities waren lang en vermoeiend, maar zodra Callum Booth-Ford verscheen, wist ik dat híj het moest worden. Hij wordt een ster, daar durf ik geld op in te zetten. Zoveel talent, en zoveel moed ook. Hij is nog erg jong en gaat naar school: het had gekund dat de kinderen daar gemeen zouden doen tegen hem. Maar hij was bereid dat erbij te nemen: ‘Dit is een belangrijk verhaal en ik wil het vertellen.’

»Weet je, helemaal in het begin, toen iemand me vroeg wat voor serie ik aan het opnemen was, zei ik: ‘O, het gaat over een jong gezin dat uit elkaar valt, omdat de ouders een zoontje hebben dat een meisje wil worden’. Maar zo’n jongen hééft helemaal geen keuze! Het gaat niet over wat zo’n kind wil, maar over hoe het zich voelt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234